понедељак, 26. април 2021.

Izložba IZMEĐU NAS Milice Simonović u Likovnoj galeriji Kolarca

 

Sutra, 27. aprila, u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine biti otvorena izložba "Između nas" Milice Simonović. Izložba Milice Simonović pod nazivom "Između nas" je na neki način nastavak njenog istraživanja započetog u "Paralelama" prošle godine.

Izložba će biti otvorena do 15. maja 2021. radnim danima od 10 do 20 časova, subotom od 10 do 16 časova.



I njegovo postojanje kao da je svakoga dana bivalo neprimetnije i neupadljivije, samo dokaz o sili ponora što svoje poreklo ima u praznini bezvremenosti i miru pustinje i što svoje žrtve grabi ne birajući i odvodi ih iz najtoplije sigurnosti sređenog života u tišinu, u hladnoću, u led.

Užasi leda i mraka, Kristof Ransmajer

 

 

Izložba Milice Simonović pod nazivom ’’Između nas’’ je na neki način nastavak njenog istraživanja započetog u ’’Paralelama’’ prošle godine. Ovo je druga izložba u nizu vezana za početak njenog doktorskog umetničkog istraživanja na temu ,,Vrh i planine’’. Iako se fokus pomerio isključivo na pejzaž, planinu, prisustvo umetnice se oseća u svakom radu.

Pejzaž u novim radovima Milice Simonović je istovremeno veličanstven i zastrašujući. Koliko nas privlači svojom belinom, čistotom, svedenošću forme i minimaliznom, toliko nam zvuk pucanja leda pod nogama, škriputanje smrznutog snega i zaslepljujuća svetlucava svetlost uteruje strah u kosti i ostavlja nas bez daha.

Miličini zimski predeli nisu idilični kao na Brojgelovim platnima, nisu pitomi pejzaži već prizori koji ulivaju strahopoštovanje. Oni nas podsećaju da smo u takvom okruženju prepušteni sami sebi i da između nas i ovih planinskih divova postoji veoma tanka linija između uspona i pada. Dok osvaja vrhove, umetnica se prepušta svojevrsnom hodočašću. Ona mora da pređe dug put telesnih i duhovnih priprema kako bi pregurala često naporan i neprohodan put. Tananost i suptilnost ljudske duše savršeno korespondira sa krhkošću leda.

Svaka situacija je inspiracija. Svaka podloga je dobra za nastanak rada. Milica koristi različite medijume kako bi zabeležila svoje utiske, zvuk koračanja u snegu, oluju koja besni ili planinu kojoj stremi. Umetnica snima, beleži kako video, tako i audio zapise.

U priču ’’Između nas’’ uvodi nas minijaturni akvarel, rađen bojama koje umetnica godinama troši i vraća im se. Simbolika slikarske palete otvara put kojem se Milica vraća. Povratak slikarstvu, povratak umetničkom izrazu, povratak sebi.

Centralni rad predstavlja prostornu instalaciju: planinski vrhovi u transparentnom kliritu sa pričvršćenim planinarskim kočićima-opremom. Kao na staklenoj ploči, linije planina su brušene, uklapane, isprepletane. To su te visine kojima umetnica stremi. To su ti usponi na kojima jedan pogrešan korak može da je košta velikog pada. Osvajanje planine je temeljno pripremana misija.

Umetnica nas uvodi u svoje intimne prostore izlažući 60 crteža na temu vrha i obrisa planine. Taj broj nije slučajno izabran. Dok hodamo i prelazimo pogledom preko svih tih vrhova i uspona u svojevrsnom frizu planinskih venaca, stiče se utisak da koračamo zajedno sa umetnicom i da polako čujemo i otkucaje srca. Njene i naše. Jer prilikom idealnog hodanja, optimalni otkucaji srca su 60 u jednoj minuti. A u toj jednoj minuti, u tih 60 sekundi sve može da se promeni: vremenski uslovi, pogled, pejzaž, zvuk, boje, padavine.

Veliko ulje na platnu. Sneg, vejavica... kao da u potezima četkice predosećamo dolazak oluje. Bela površina platna razigrana je brojnim sitnim zarezima i linijama koje unose dinamiku. Slika nas naprosto uvlači u sebe, ne dozvoljava da skrenemo pogled sa te uskomešane mase.

U 7 light bokseva raspoređene su oslikane kliritne ploče, na kojima je umetnica pažljivo radila intervencije. One su vidljive u sitnim rupicama, koje predstavljaju sneg, ali i u samom osvetljenju planinskih vrhova koji kao da isijavaju tu belinu. I ovi prizori su lišeni ljudske figure.

Fizičko prisustvo umetnice je vidljivo jedino u dva video rada. Na prvom vidimo Milicu kako korača kroz tri pejzaža, kroz tri godišnja doba: kroz sneg, u potoku, po planinskoj stazi.

Putovanje se završava video radom dva srca od leda, koje se tope u Miličinoj šaci. Oni su metafora 60 otkucaja, oni su fragmenti vremena zarobljeni u ledu.

Između umetnice i planina postoji čvrsta veza. Planine Milici ulivaju snagu i pune je energijom do koje je moguće doći samo u takvom okruženju, daleko od užurbanosti gradske sredine i buke. Čovek u susretu sa prirodom, koja neretko ume da bude nepredvidiva i okrutna, ogoljen je ušuškanosti toplog doma i prepušten iskonskim instinktima čistog opstanka. Samo u tom trenutku potpune bezvremenosti, suočena sa stihijom prirode, umetnica pronalazi put koji sledi srcem.

Autorka teksta: Maja Mikić Landratoške, istoričarka umetnosti

 

 

 

Milica Simonović rođena je u Beogradu 1976. godine. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2003. godine u klasi profesorke Darije Kačič. Magistrirala je 2006. godine kod profesora Mrđana Bajića. Doktorske umetničke studije upisala je 2019. na istom fakultetu. Njen likovni izraz prate različiti mediji: crtež, slikarstvo, fotografija, i video instalacije. Izlagala je jedanaest puta samostalno i preko trideset puta na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Srbija, Nemačka, Japan, SAD, Austrija, Finska, Grčka, Brazil).

Dobitnica je nagrade za osobenu kreativnu inovaciju, iz Fonda Miloš Bajić, slikar i profesor i nagrade za crtež Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Boravila je na više rezident programa u inostrаnstvu. Živi i radi na relaciji Beograd i negde.

 

Zvaničnog otvaranja neće biti zbog epidemiološke situacije, ali će umetnica biti prisutna u Likovnoj galeriji između 18 i 20 časova.

Нема коментара:

Постави коментар