уторак, 13. април 2021.

Концерт соло песама за бас и клавир

 


Концерт соло песама за бас и клавир

 

бас: Сава Вемић

клавир: Владимир Глигорић

 

Програм:

 

С. С. Мокрањац (1856-1914): "Лем Едим” (текст: Ј. Јовановић Змај)

 

И. Бајић (1878-1915): "Веруј да те љубим” (текст: И. Бајић)

 

С. Бинички (1872-1942): ”Да су мени очи твоје” (текст: Ј. Илић)

 

М. Тајчевић (1900-1984): “Прича” (текст: Ђ. Јакшић, из песме Отац и син)

 

Н. Херцигоња (1911-2000): Из циклуса "Шест Змајевих сатиричних песама” (текст: Ј. Јовановић Змај)

 

"Шаљивчина добошар”

"Јуен-Јуен-Мен-Јуен"

"Јутутунска народна химна"

 

А. Седлар (1982-): ”Мачкоња”, верзија за бас, флауту, фагот и клавир (текста: А. Седлар)

флаута: Ања Малков

фагот: Алекса Маринковић

 

М. П. Мусоргски (1839-1881): Из циклуса ”Песме и игре смрти” (текст: A. A. Голенишев-Кутузов):

 

“Серенада”

“Трепак”

 

М. П. Мусоргски (1839-1881): ”Песма Мефистофела у Аербаховом подруму - Песма буве” (текст: Ј. В. Гете)

 

П. И. Чајковски (1840-1893):

 

"Серенада Дон Жуана” (текст: А. К. Толстој)

 

"Ни одзива, ни речи, ни поздрава…” (текст: А. Н. Апухтин)

 

"Благосиљам вас, шуме…" (текст: А. К. Толстој)

 

САВА ВЕМИЋ (бас), долази из Београда где се школовао прво у музичкој школи ”С. С. Мокрањ ац”,потом на Факултету музичких уметности у Београду да би се од 2014-2017 усавршавао у оперском студију Метрополитен опере у Њ ујорку под вођ ством диригента Џ ејмс Ливајна. У Метрополитен опери радио је са многим певачима као што су Рената Ското, Димитрис Кавракос, Боналдо Ђ ајоти, Шерил Милнс и други.

 

У постојећ ој 2020/21 сезони ангажован је у Гертенрплацтеатру у Минхену где је остварио следећ е оперске улоге: Краљ Енрико VIII у Доницетијевој опери ”Ана Болени”, Сарастро у Моцартовој опери ”Чаробној фрули”, Гремин у опери ”Евгеније Оњ еигн” П. И. Чајковског. Као Сарастро наступио је и на Фестивалу немачког језика у Бад Лаухштадту. Очекује га Концерт соло песама на великој сцени Гертнерплацтеатра. У јуну 2021 очекује га гостовањ е у ”Ла Моне” опери у Бриселу у улози Анђ елотија у новој продукцији Пучинијеве опере ”Тоска”.

 

Наредне 2021/22 сезоне очекују га нови наступи у минхенском Гертнерплацтеатру и повра- так у Париску оперу у децембру 2021 и на Фестивал немачког језика у Бад Лаухштадту где ћ е у октобру одржати Концерт соло песама на немачком језику и наступити као Сарасто у Моцартовој ”Чаробној фрули”.

 

У сезони 2019/2020 наступао је Париској опери у Вердијевом Дон Карлу (у улози Фрата, а покривао је улогу Краљ а Филипа), док су наступи у Чилеовој опери ”Адриана Лекуврер” (као Принц Булион) и Вердијевој опери”Риголето” (као Монтероне) отказани услед панде- мије корона вируса. Као Сарастро у Моцартовој ”Чаробној фрули” наступио је на Фестива- лу немачког језика у Бад Лаухштадту.

 

У 2018/19 сезони наступио је као Сарастро у Моцартовој ”Чаробној фрули” у Новом нацио- налном театру у Токију, затим у улози Смрти у Улмановој опери ”Цар Атлантиса” у опери ”Маестранца” у Севиљ и,у Париској опери ”Бастиљ а” у Шостаковичевој опери ”Леди Маг- бет”.

 

У 2017/18 сезони Сава Вемић је наступио као Гремин у ”Оњ егину” П. И. Чајковског у Ха- вајској опери, затим је дебитвао на фестивалу “Aix en Provence” у Францускојкао Лакеј у Штраусовој опери ”Ариадне на Наксосу” и на ”Verbier” фестивалу у Швајцарској као Спара-

 

фућ иле у Вердијевом ”Риголету” и као Кино у Чилеовој Адријани Лекуврер којом је дирго- вао Валерији Гергијев.

 

У 2016-17 сезони, Вемић дебитује као Високи свештеник у Веридијевој опери ”Набуко” у Метрополитен опери под вођ ством Џ ејмс Ливајна. Са Бостонским симфонијским оркест- ром младих пева Гремина (Евгеније Оњ егин). У Карнеги холу наступа као бас соло у Хајдновој Лорд Нелсон миси и у Националном театру Гватемале дебитује као Спарафућ иле (опера Риголето).

 

У 2015-16 сезони, Сава Вемић је певао Грофа Родолфа у Белинијевој опери ”Месечарка”у продукцији Метроплитен студија и Џ улијард театра. У Карнеги холу је певао бас соло у Моцартовој Крунидбеној миси. Улогу Ернеста у Доницетјевој опери ”Паризина”певао је са Оперским оркестром Њ ујоркауРoузтеатру као и улогу Сер Волтер Релеја у Доницетијевој опери”Роберто Девероу”што је био њ егов деби у Карнеги холу 2014. године. Исте године на летњ ем фестивалу у Тел Авиву је певао Осмина у Моцартовој ”Отмици из Сараја”.Свој оперски деби имао је 2013. год. у улози Сарастра у Моцартовој ”Чаробној фрули”у Мадле- нијануму у Београду.

У Коларчевој задужбини наступао је као бас-соло у Шубертовој миси број 5 са оркестром РТС-а 2018. године, у Бетовеновој 9. симфонији са оркестром ФМУ-а, у ”Симфонији оријетна” Славенског 2013. године., и много пута као студент соло-певања и као члан хо- ра Обилић-Бранко Крсмановић.

 

Поред опера Сава Вемић наступа као солиста у концертним вокално инструменталним делима и такође изводи реситале (Њујорк, Бруно Валтер аудиторијум 2017, 2016 и 2015, као и соло реситал у галерији САНУ у Београду 2011 год.)

 

Сава Вемић освајао је бројне награде на различитим интернационалним и домаћ им пе- вачким такмичењ има међ у којима су прве награде на Опера Индекс и Греда Лиснер так- мичењ има у Њ ујроку, другу награду на Лорен Л. Захари такмичењ у у Лос Анђ елесу, фи- налиста Белведере такмичењ а у Москви и Портофино такмичењ а у Италији, прва награда на такмичењу Петар Коњовић у Београду итд.

Владимир Глигорић  пијаниста , рођен је 1979. године у Београду у породици оперских музичара. Клавир је учио у музичкој школи Мокрањац у Београду са професорком Тијаном Димитријевић коју Глигорић истиче као најзначајнију особу за формирање његове музи- чке личности. Након завршене музичке школе, уписао се на Факултет музичке уметности у Бео- граду, кратко се усавршавао на Конзерваторијуму за музику у Женеви, (Швајцарска), а доктори- рао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи истакнутог пијанисте и професора Александра Сердара.

 

За свој уметнички рад Владимир Глигорић је награђен неколико пута. Добитник је треће награде на међународном пијанистичком такмичењу Емил Гиљелс у Одеси (Украјина) 2010. године, а био је и финалиста међународних пијанистичких такмичења Музичке омладине у Београду 2009. године и Безендорфер и Шимел у Финиксу, држава Аризона (САД) 2011. године, на ком је добио специјалну награду за најбоље извођење виртуозног комада. Добитник је годишње награде Удружења музичких уметника Србије за најбољег младог уметника у 2009. години, а исту награду добио је и од специјализованог часописа за класичну музику Музика класика 2010. године.

 

Одржао је бројне реситале у градовима Србије, и у неколико европских градова као што су Рим, Париз, Женева, Асколи Пићено, Загреб, Барселона, Велетри, Бадалона, Хвар. Међу фестивале на којима је наступао убрајају се БЕЛЕФ, ОКТОХ, Чело фест, Мермер и звуци, Трибина композито- ра, ЕЛЕКТЕ, БУНТ и КоМА у Србији, Хварско љето и Музичко бијенале Загреб у Хрватској, Nu-ovi spazi musicali у Италији и Балкан Форум у Бугарској.

 

Владимир Глигорић неколико пута је позиван да наступа са Симфонијским оркестром Радио – телевизије Србије, као и са Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, Камератом Сер- биком, Камерним оркестром Љубица Марић, Ансамблом Метаморфозис, Разградском филхар- монијом (Бугарска), и Филхармонијом Одесе, (Украјина), са диригентима као што су Бојан Суђић, Владимир Крањчевић, Биљана Радовановић, Иван Марковић, Раде Пејчић, Драгомир Ненов, Хобарт Ерл и Александар Вокер.

 

Активан је као солиста, али и као камерни музичар. Године 2003. на позив једне од највећих

 

оперских дива из Југославије, професора емеритуса Радмиле Бакочевић, Владимир Глигорић постаје сарадник у њеној класи, чиме започиње његова дугогодишња сарадња са оперским пева-чима, професорима и студентима певања, што је по речима Глигорића значајано јер је проши-рило његове музичке видике и усавршило његову извођачку вештину на више начина.

 

Иако његов репертоар чине дела класичног пијанистичког репертоара Владимир Глигорић је поштовалац савременог музичког стваралаштва и посвећен је истраживању, откривању и извођењу савремених композиција. Као резултат тога учествовао је у више премијерних изво- ђења и реализацији неколико компакт дискова са делима Василија Мокрањца, Ивана Јевтића, Властимира Трајковића, Исидоре Жебељан, Ивана Бркљачића, Драгутина Гостушког, Миховила Логара и Дејана Деспића који су издати у Србији и Француској, а 2021. године и диска са музиком Василија Мокрањца за клавир соло у Немачкој.

 

Нема коментара:

Постави коментар