уторак, 27. април 2021.

70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

 


Žiri 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine u sastavu rediteljka i književnica Vida Ognjenović, predsednica, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i glumac i profesor AUNS Predrag Momčilović od 19. do 26. aprila 2021. godine video je 11 predstava u izvođenju 8 pozorišta.

“Ana Karenjina” je nagrađena za najbolju predstavu Festivala, njen reditelj Dejan Projkovski za režiju, glumac Arpad Mesaroš za najbolju mušku ulogu za lik Vronskog dok je najbolja glumica Timea Filep, koja tumači Anu Karenjinu. Ova predstava ponela je nagradu i za najbolju scenografiju, koju poptisuje Valentin Svetozarev, najbolji kostim koji potpisuje Marija Popučevska i specijalnu nagradu za koreografiju, za koju je zaslužna  Olga Panga.

Ravnopravna glumačka nagrada pripala je I Mariji Medenici, za epizodnu ulogu gospođe Davil u predstavi „Travnička hronika” Ive Andrića, režija i dramatizacija Nikita Milivojević, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta u saradnji sa Narodnim pozorištem Sombor.

Nagrada za najbolju muziku pripala je Drašku Adžiću za muziku u predstavi „Ujka Vanja” Anton Pavlovič Čehov, režija: Andrej Nosov, Narodno pozorište „Sterija” i Hartefakt fond. Specijalna nagrada za zajedničku igru ansambla pripala je predstavi „Semper idem” Đorđe Lebović, režija i dramatizacija Gorčin Stojanović, Narodno pozorište Sombor.

Specijalna nagradu dobio je i Kokan Mladenović za koncept predstave „Gustav je kriv za sve”, Pozorište „Kostolanji Deže”, Subotica. Specijalna nagrada ide i autorskom timu predstave „Ujka Vanja” Anton Pavlovič Čehov, režija: Andrej Nosov, Narodno pozorište „Sterija” i Hartefakt fond, za novo čitanje Čehova.

Žiri je dodelio specijalnu nagradu Petru Mihajloviću za tekst predstave „Radnička hronika”, režija: Veljko Mićunović, Narodno pozorište Subotica i specijalnu nagradu Igoru Greksi za scenski pokret u predstavi „Gustav je kriv za sve”, koncept i režija: Kokan Mladenović, Pozorište „Kostolanji Deže”, Subotica. Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“ za najbolju likovnu obradu predstave dodeljena je Ljuboslavu Majeri za predstavu „Gospodin Mokinpot” Peter Vajs, režija: Ljuboslav Majera, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin.

Najbolja predstava za decu u celini je komad „Pozorištu s ljubavlju”, režija Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov, Dečje pozorište, Subotica. Za najbolju ulogu u predstavama za decu nagrađen je Boško Boškov za ulogu kardinala Rišeljea u predstavi „Tri musketara”, u režiji Predraga Štrbca, Dečje pozorište, Subotica. Nagrada „Tihomir Mačković” za najbolju kreaciju lutaka pripala je Jovanu Caranu za kreaciju lutaka u predstavi „Divljožder”, tekst i režija Jovan Caran, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin, Lutkarska scena na srpskom.

Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu jednoglasne odluke žirija dodeljena je Urošu Mladenoviću za uloge u predstavama „Tri musketara”, Dečje pozorište, Subotica.

Нема коментара:

Постави коментар