уторак, 20. децембар 2016.

Doktorska izložba "ODABRANI" Tanje Bogdanić



Otvaranje izložbe u sredu, 21. decembra 2016. u 19:00
Izložba traje do 01. januara 2017.
Galerija Doma omladine Beograda



U svom doktorskom umetničkom projektu, Tanja Bogdanić razmatra fenomen potrošačkog društva interesujući se za njegovu materijalnu reprezentaciju i globalni uticaj, ali istovremeno promišljajući i svoje lično iskustvo  povezano sa fetišističkom privlačnošću određenih predmeta. Ako znamo da ta snažna privlačnost i veza sa prikazanim predmetima seže u period detinjstva, postaje nam jasna njena zainteresovanost za svet simbola, podsvesnog, iracionalnog.
 

Na trećoj samostalnoj izložbi, umetnica nastavlja niz prikazivanja neuobičajenih motiva, kao što su štipaljke ili gume za otpušavanje odvoda. Ovoga puta to su zihernadle, koje prenesene na papir u kolosalnim razmerama, dobijaju drugačiju moć i uticaj na svest posmatrača i uvlače nas u pomalo neprirodan i uznemirujući ambijent. Umnožavajući ih i uvećavajući, autorka kao da postavlja pitanje: da li ja svesno biram ove predmete, ili su oni odabrali moju podsvest, u koju se smeštaju bez pitanja?



Tanja Bogdanić je rođena 1989. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Master studije je završila 2012. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Slobodana Roksandića. Dobitnica je nagrade Mr Miodrag Janjušević akademski slikar, za najuspeliji rad iz oblasti slikarstva završne godine studija, na Fakultetu likovnih umetnosti, nagrade za najbolji umetnički rad mladog umetnika predstavljen u okviru Art zone Mikser festivala 2011. godine kao i nagrade za mlade umetnike Raiffeisen Club-a. Stipendista je francuske vlade za studijski boravak na Školi lepih umetnosti (Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts de Paris) u Parizu, za akademsku 2010/2011, u klasi profesora Žana Mišela Alberole. Izlagala je na Međunarodnom sajmu crteža (Internationale dessins du 21e siècle) u Parizu, na Georgian Collage u Kanadi, galeriji Zvono, galeriji 12 New media HUB, kao i u Francuskom institutu.

Galerija Doma omladine Beograda
Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00; 
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Нема коментара:

Постави коментар