уторак, 6. децембар 2016.

ZABRANJENO PUŠENJE 2. JANUARA U DOMU OMLADINE BEOGRADA



Najbolji bosanski rokenrol sastav, koji donosi autentični kolokvijalni pank iz srca Olimpijskog Sarajeva, vraća se pred našu publiku da uveliča novogodišnje praznike!

Ograničena količina ulaznica po specijalnoj pretprodajnoj ceni od 1000 dinara je u prodaji preko EVENTIM mreže.


Sejo Sexon i drugovi uveliko se spremaju da 2 januara, kad se praznična euforija već pomalo smiri, doprinesu svečanoj atmosferi na mestu na kome će se okupiti sva bivša SFRJ raja – višečasovnim  koncertom u prostorima zgrade koje se i dalje zove Dom omladine i čuva uspomenu na neka drugačija, više zajednička vremena. Tokom ove muzičke svečanosti, obnoviće se sećanja na sve što je bilo lepo i dobro, na sve što je bilo veselo i sjajno, uz dosta odgovarajuće satire – dakle, pevaće se onako kako je bilo.


Zabranjeno Pušenje nastalo je 1980. godine kao klasičan “garage” band sastavljen od klinaca koji su zajedno išli u sarajevsku II gimnaziju i delili istu ulicu, danas legendarnu Fuada Midžića” u kvartu Koševo. Sačinjavali su je tadašnji srednjoškolci i prijatelji iz ulice: Nenad Janković (Dr. Karajlić; klavijature), Davor Sučić (Sejo Sexon; gitara), Zenit Džozić (Fu-Do; bubnjevi), Mladen Mitić (Munja; bas gitara), Dražen Janković (Seid Little Karajlić; klavijature), Ognjen Gajić (saksofon, flauta), Mustafa Čengić (Muče; solo gitara) i Zoran Degan (Poka; sintisajzer), a grupu je od početka svojom prisutnošću uvažio gospodin Elvis J. Kurtović kao rezervni igrač. Sastav je nekoliko godina žario i palio sarajevskom klupskom scenom, koja je tada bila tek u nastanku - iz ovog backgrounda korene vuku mnogi, odavno već afirmisani bandovi i fenomeni (Crvena Jabuka, Tifa band, Elvis J. Kurtovich & his Meteors, Top lista Nadrealista i drugi).

Svoj koncept su nazvali “New primitiwes” dajući svom radu dozu ironije i satire, čime na sebe skreću pažnju “institucija sistema”. Time uveliko usporavaju svoj prodor ka masovnoj popularnosti, iako ih jedan od najvećih muzičara ex Jugoslavije, Goran Bregović, svojevremeno naziva jedinim originalnim odgovorom na pank u ovom delu Evrope. Zabranjeno Pušenje, kao i ostali članovi pokreta (Elvis J. Kurtovich & his Meteors, Top lista Nadrealista), zbog svog političkog angažmana osuđeni su na male klupske prostore i na mukotrpno građenje karijere. Tek 1984. godine zagrebački “Jugoton” izdaje prvi album, legendarni “Das ist Walter”. Album je sublimirao energiju i želje cele generacije mladih u ex Jugoslaviji, ali jedino Jugoton je imao hrabrosti da ga objavi u integralnoj verziji i bez promena u tekstovima. Album čiji je početni tiraž bio 3.000 komada prodan je u preko 100.000 kopija što je do danas ostao rekord za jedan debi (30 puta premašen prvi tiraž). Grupa 1984. kreće na veliku YU turneju (60 koncerata) po najvećim dvoranama i postaje jedna od najvećih jugoslovenskih rok atrakcija. Članovi grupe pored bavljenja muzikom realizovali su i uspešan televizijski humoristički šou, u saradnji s mladim sarajevskim glumcima, nazvan "Top lista Nadrealista", pun britke kritike pojava u tzv. “socijalističkom” društvu.

Zabranjeno pušenje od tad postaje poseban jugoslovenski fenomen, koga ništa nije narušilo do današnjih dana, uprkos svim promenama koje su se desile oko nas. Sa jednako satiričnim odnosom prema svemu, kao i uvek, ova grupa danas je potpuno poseban fenomen kao glasnogovornik “malog čoveka” i neka vrsta muzičkog nezavisnog medija, u vremenima kad medija ima sve više, a rečenog sve manje. Jedna specifična vrsta zajedništva koja okuplja veliku skupinu ljudi sa ovih prostora, našla je svoj izraz u stvaralaštvu ove grupe.

Zato nema boljeg trenutka od Novogodišnjih praznika u Beogradu da se još jednom okupi grupa regionalnih istomišljenika u punom sastavu i proslavi činjenicu da još postoji, ume da se zabavi i kaže šta misli, bez obzira na sve!

Нема коментара:

Постави коментар