понедељак, 12. децембар 2016.

FOTODOKS 2015: PAST IS NOW izložba dokumentarne fotografije

KULTURNI CENTAR BEOGRADA, Galerija Artget, Trg republike 5/I
17. novembar - 10. decembar 2016.

 Umetnici: Jaka Babnik, Roman Bezjak, Kolaborejšn prodžekt, Jerg Glešer, Zijah Gafić, Ibro Hasanović, Tanja Kernvajs, Borut Krajnc, Saša Kralj, Tom Liht, Ane Morgenštern, Vladimir Milandinović, Merlin Nađ-Torma, Dragan Petrović, Hrvoje Slovenc, Katja Štuke i Oliver Ziber, Josip Broz Tito, Mihael Veseli.

 U današnjici se uvek oseća i jučerašnjica. Nekad je ona uzor, nekada ostavlja odlučujući pečat, a nekada je samo bledo sećanje. Ponekad je sadašnjica čak samo puko ponavljanje ili nova definicija prošlosti. Izložba se zasniva na dokumentarističkom pristupu, a temu „ Past is Now “ (Prošlost je sada) obrađuje iz različitih perspektiva. Autori su koristili postojeće arhive ili su formirali nove, išli su istorijskim tragovima ili su preispitivali kulturne stereotipe i mitove, osvrtali su se na dvadesetpetogodišnjicu ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke ili na dvadesetogodišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma. U saradnji sa partnerima iz bivše Jugoslavije izložba Fotodoks 2015. bavi se pozicijom status quo i potencijalom koji jučerašnjica ima u današnjici.


 Program uz izložbu:

Galerija Artget, Trg republike 5/I
četvrtak, 8. decembar u 18.00
Predavanje/razgovor: Nemačka škola dokumetnarizma, predavač Roman Bezjak (Nemačka), profesor fotografije na Univerzitetu u Bilefeldu (Nemačka)  i izlagač na izložbi Fotodoks: Prošlost je sada
Moderator: mr Ivana Tomanović, van. prof.  na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i umetnička direktorka Galerije Artget u 2016. godini

U razgovoru (na engleskom jeziku) učestvuju  studenti  i profesori Akademije umetnosti u Novom Sadu.

U petak, 9. decembra Roman Bezjak će se susresti sa studentima Fakulteta prmenjenih umetnosti u Beogradu i tom prilikom održaće predavanje/prezentaciju radova njegovih studenata sa Univerziteta Bilefeld. Ovo predavanje je zatvorenog tipa.

Roman Bezjak je rođen u Sloveniji 1962. Studirao je fotografiju u Dortmundu, u Nemačkoj, i diplomirao 1989. Ubrzo potom je počeo da radi kao freelance fotograf za Frankfurter Allgemeine Magazin i nemačko izdanje GEO.  Posle devet godina, fotografsku karijeru je zamenio akademskom i postao profesor fotografije na Univerzitetu primenjenih nauka u Bilefeldu . Trenutno je na poziciji dekana/šefa Fakulteta za dizajn. Knjigu Socijalistički modernizam – Arheologija jedne epohe (Sozialistische Moderne – Archäologie einer Zeit," Hatje Cantz Verlag, 2011, 160 str.) je objavio 2011, kada je organizovana i istoimena izložba Bezjakovih radova u Sprengel Museum Hanover .


Tim Fotodoksa je inicirao i koncipirao izložbu „Past is now (Prošlost je sada).

 Izložbu FOTODOKS 2015: PAST IS NOW u Beogradu organizuju Goethe-Institut Beograd i Kulturni centar Beograda sa partnerima.
 

Нема коментара:

Постави коментар