четвртак, 1. децембар 2016.

22. FAF – Album




Album je turski film koji obrađuje večnu temu ljudskog licemerja. O onima koji gledaju šta konzervativna sredina misli o njima. Koji se na to obaziru i svoj život prema tome definišu. I pitanje je dokle su spremni da idu na tom putu privida i samoobmane. Falsifikovanje istorije u okviru jedne bračne manufakture.


Par bez dece priprema foto-album sa slikama iz perioda lažne trudnoće, načinjenim na plaži, radnom mestu, kod kuće. Žena radi u Poreskoj upravi, a muškarac  je profesor istorije u gimnaziji. Žive u Antaliji.  Obilaze sirotišta tražeći bebu po svom ukusu.  Staromodni vic bi rekao nije bitno kog je pola samo da služi vojsku. Kada pronađu bebu kakvu žele i naprave foto sešn u porodilištu sele se kako bi otpočeli novi život. Skrivaju tragove poput kriminalaca. 


No, ni u novoj sredini nisu bezbedni. Jedan mai peh otkriva njihovu brižno čuvanu tajnu. Poput one da cer Trojan ima kozije uši. 

Moraju da se iznova sele. Da li je Afrika dovoljno daleka da mogu da budu bezbrižni? 

Debitantski film Mehmeta Kana Mertoglua posmatra tursko društvo kroz prizmu procesa usvajanja i istražuje pitanja predrasuda i birokratije. 

,,Glavna ideja bila je da napravimo film o proizvodnji istorije. Veoma sam zainteresovan procesima fabrikovanja i saznavanja istorije, iz tog razloga pokušao sam da napravim film koji se bavi lažnom istorijom jedne porodice.”, izjavio je autor. 

Najavu filma možete pogledati OVDE


Originalni / međunarodni naziv: Album
Režija i scenario: Mehmet Can Mertoglu
Uloge: Sebnem Bozoklu, Murat Kilic, Muttalip Mujdeci
Direktor fotografije: Marius Panduru
Montaža: Ayhan Ergursel
Zemlje produkcije: Turska, Francuska, Rumunija
Trajanje: 104’
Jezik: turski
Nagrade: Kan 2016- France 4 Visionary Award, Sarajevo – Grand-prix „Srce Sarajeva“, Jerusalim, Stokholm

Нема коментара:

Постави коментар