субота, 10. децембар 2016.

22. FAF- IZMEĐU




Iskreni ženski film, prepun empatije o tri žene koje žive u sredini koja nije spremna za njih. Sredini koja je prepuna ograničenja i predrasuda, učaurena u besmislenim okovima tradicije. Naime, Lalija, Selma i Nur su Palestinke iz Izraela, cimerke koje žive u srcu Tel Aviva. 

Lalija je uspešna, samosvesna advokatica, Selma je DJ i konobarica, a najmlađa Nur, religiozna muslimanka koja dolazi u Tel Aviv na studije informatike. 


Nakon što Nur poseti njen konzervativni verenik, šokiran njihovim načinom života, on je primorava da napusti grad kako bi mu se posvetila kao supruga. Nur ga odbija na šta on odgovara agresijom, u međuvremenu Lalija pronalazi ljubav, dok hrišćanka Selma otkriva da njena porodica i nije tako liberalna kao što je mislila. Ne mogu da prihvate prepreku koja stoji na putu njene planirane udaje. 

Da li i kako i koliko ove žene mogu same da upravljaju svojim životima, a koliko su teledirigovani stavovima okoline? Koliko ljudi živi laž? Prikazuje se neizbežna rodna neravnopravnost u sukobu između konzervativnog i modernog načina života.


U debitanskom filmu rediteljke, Mejsalun Hamud, suprotstavljeni su tradicionalni i savremeni pogledi, nacionalnost i kultura, odanost i sloboda. Hamud beskompromisno prikazuje sa čime se glavne junakinje suočavaju, unoseći ipak u priču i puno empatije prema njima.


Najavu filma možete pogledati OVDE.


Originalni / međunarodni naziv: Bar Bahar / In between
Režija: Maysaloun Hamoud
Scenario: Maysaloun Hamoud
Uloge: Mouna Hawa, Shaden Kanboura, Sana Jammalieh
Direktor fotografije: Itay Gross
Montaža: Lev Golster, Nili Feller
Zemlja produkcije: Izrael, Francuska
Trajanje: 102’
Jezik: arapski
Nagrade: Toronto 2016 – Netpac nagrada za najbolji internacionalni azijski film, San Sebastian 2016 – Eroski nagrada

Нема коментара:

Постави коментар