понедељак, 12. децембар 2016.

Projekcija serijala kratkih filmova o likovnim umetnicima današnjice AUTOPORTRET




Galerija Podroom, Trg republike 5/-1
ponedeljak, 12. decembar u 19:00


autor projekta: Nenad Glišić

Projekat „Autoportret“ podrazumeva izradu serijala kratkih filmova (trajanja od oko pet minuta) o likovnim umetnicima u Srbiji današnjice, njihovo postavljanje na poseban internet portal i serijal tv emisija. Projekat je zamišljen kao svojevrsna on-line video enciklopedija savremenih likovnih umetnika. Pogodan je za upoznavanje sa savremenim likovnim stvaraocima, za najširu publiku, za umetničke i obrazovne institucije, za izučavanje savremene likovne scene i prezentaciju u okviru najrazličitijih kulturnih i umetničkih manifestacija.

Svi filmovi će imati titl na engleskom jeziku, a po potrebi i na drugim jezicima.

Specifičnost i karakteristika ovog video serijala je to što učesnici po sopstvenom nahođenju koriste dato vreme kreirajući svoj „autoportret“. Umetnik/ca sam sebe predstavlja na način kako on/a to želi, sam osmišlja sinopsis/scenario i vizuelni/audio sadržaj filma, a zatim prilaže i odabrani foto/video/audio materijal koji, pored novonastalog snimljenog materijala, čini sadržaj filma. Niko mu/joj ne postavlja pitanja, već sam/a osmišlja način predstavljanja, a produkcija, u najboljem interesu umetnica/ce realizuje film. U montaži autor nastoji da suštinski ne menja izlaganje umetnika/ce.
Odabir umetnika vrši se po preporuci kustosa, galerista, istoričara umetnosti i umetnika o kojima se snima film. Do sada je snimljeno više od stotinu umetnika, najrazličitijih generacija, pravaca i senzibiliteta. Od toga je oko šezdeset filmova u potpunosti završeno. Svaki film je potpuno individualan, trajanja oko pet minuta. Filmovi se tehnički realizuju u visokoj rezoluciji (HDV) profesionalnom video i audio opremom i zadovoljavaju broadcast TV standard.

Svi umetnici sa kojima je realizovan film u okviru ovog serijala potpisali su ugovor o autorskim pravima gde je jasno definisano neprikosnoveno vlasništvo autora projekta. Učesnici potpisuju ugovor kojim priznaju sva autorska i srodna prava autoru projekta. Umetnici koji su učestvovali u projektu nisu imali niti imaju ikakve finansijske obaveze prema produkciji serijala filmova “Autoportret”. Učesnicima projekta veoma znači to što imaju kvalitetan film za sopstvenu promociju.

Projekat predstavlja svojevrsno skeniranje kulturne scene Srbije. Finalni proizvod je baza sadržajno koncentrisanih, pitkih, transparentnih video podataka o likovnim umetnicima koja će svima biti lako dostupna. Projekat doprinosi boljoj vidljivosti likovnih umetnika, kao i umrežavanju na raznim nivoima. Projekat doprinosi istraživanjima koja se bave srpskom likovnom scenom. Filmovi su pogodni i kao edukativne alatke u nastavi likovne kulture u osnovnim i srednjim školama i na studijama umetnosti.

Svi filmovi biće postavljeni na jedinstven internet portal. Umetnici i institucije kulture moći će da linkuju filmove na portalu sa svojim sajtovima i prezentacijama, kao i da na portal upućuju sve zainteresovane. To umetnicima omogućava kvalitetnu prezentaciju, a portalu se progresivno povećava vidljivost. Projekat je započet 2011. godine i zamišljen je kao dugoročni, sa namerom da se baza umetnika konstantno povećava.

Deo filmova će biti prikazan na televiziji. Autor projekta je u kontaktu sa televizijama nacionalne frekvencije i sa mrežom lokalnih TV stanica u Srbiji. Kratki format (oko 5 minuta) filmova veoma je prikladan za uklapanje u različite programske šeme TV stanica. I na ovaj način filmovi će obuhvatiti i najširu publiku. Projekat će biti predstavljen i na društvenim mrežama, a u dogovoru sa Ministarstvom kulture razmišlja se o izradi aplikacije za smartphone koja bi u osnovi imala filmove iz baze „Autoportret“. Projektu će kroz prisustvo na televiziji i internetu i uključenost velikog broja aktera biti osigurana velika vidljivost.

Ministarstvo kulture Republike Srbije prepoznalo je važnost ovog projekta i podržava ga od 2015. godine. Sve do tada, projekat je finansiran iz sopstvenih sredstava autora. „Autoportret“ je podržan i od strane Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), Udruženja likovnih pedagoga Srbije (ULPS), brojnih kulturnih institucija, centara, galerija i umetnika koji će između ostalog postaviti linkove na svoje sajtove. Na ovaj način aritmetičkom progresijom vidljivost projekta Autoportret je obezbeđena.
Početkom 2017. godine produkcijski potencijal biće podignut prelaskom na 4K format, internet platforma biće aktivirana, a realizacija filmova intenzivirana - oko pedeset na godišnjem nivou. Biće precizirani i televizijski termini.

Autorima je potrebna podrška za planirani nastavak i unapređenje projekta. U skladu sa dogovorom o obimu saradnje i potencijalom da ona dobije i dugoročnu dimenziju, prijateljima projekta biće obezbeđena visoka vidljivost i biće na najbolji mogući način ukazano na značaj njihove podrške – kroz filmove i na internet platformi, kao i na prezentacijama u javnim prostorima.

Autor projekta Nenad Glišić rođen je 1971. godine u Beogradu, gde živi i radi. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije završio na Umetničkoj akademiji u Diseldorfu, u klasi profesora Janisa Kunelisa, od koga je dobio i zvanje majstora - „Meisterschüler“. Bavi se medijskom i video umetnošću. Učestvovao je na brojnim umetničkim manifestacijama u Evropi i svetu. Redovno izlaže od 1990. godine. U okviru nezavisne umetničke asocijacije „Beogradske galerije“ realizovao je brojne projekte u oblasti vizuelnih umetnosti. Od 2011. uz podršku Ministarstva kulture realizuje projekat „Autoportret“.

Нема коментара:

Постави коментар