среда, 28. децембар 2016.

GRADOVI DELJENJA: KREATIVNI PODSTICAJ (SCCM) SHARED CITIES: CREATIVE MOMENTUM (SCCM)




Društvo arhitekata Beograda
Beogradska internacionalna nedelja architekture

predstvljaju Vam program

GRADOVI DELJENJA: KREATIVNI PODSTICAJ (SCCM)
SHARED CITIES: CREATIVE MOMENTUM (SCCM)

SCCM je misija čiji je cilj unapređenje uslova života u evropskima gradovima. Povezujući različite aspekte kulture deljenja i urbani dizajn SCCM razvija novi oblik življenja u našim gradovima. Zajednički.
SCCM je četvorogodišnji kulturni program koji su zajedno pokrenuli partneri iz 7 gradova centralne i jugoistočne Evrope – iz Berlina, Praga, Bratislave, Katovica, Varšave, Budimpešte i Beograda. SCCM predstavlja internacionalnu mrežu za razvijanje kreativnog diskursa koji nastaje ukrštanjem arhitekture, umetnosti, urbanizma i ekonomije deljenja da bi doprineo transformaciji gradskih prostora. U periodu od 2016 do 2020 godine SCCM će organizovati više od 150 akcija, kao što su: festivali, filmovi, izložbe, radionice, umetničke rezidencije i studije slučajeva. Projekat želi da, kroz neposredne aktivnosti, građanima približi stav da su participacija i međusobna saradnja nepohodni za stvaranje ugodnog i vrednog gradskog okruženja. Kreativni centar projekta je u Pragu, gde je ustanovljen rukovideći tim koga čine Gete Institut, Češki centar i reSITE organizacija.

Ko: 11 partnera iz 7 gradova i 6 država
Oblasti: arhitektura, urbanizam, umetnost i dizajn, participacija
Aktivnosti:  festivali, filmovi, izložbe, radionice, rezidencije, istraživanja i studije slučajeva
Kada: Jun 2016 – Februar 2020



Pratite na:
#SharedCities

#SCCM2020

SCCM > BINA > DVORIŠTE IDEJA (IDEAS YARDS)






















U aktivnostima SCCM učestvuju organizacije iz gradova koji su povezani komplementarnim elementima pojedinačnih projekata koji se nezavisno razvijaju u svakom od gradova stvarajući zajednički programski okvir.

Javna okupljanja i kreativne razmene učesnika SCCM kroz koje će ostvarivati zajednički programski okvir održavaće se u DVORIŠTIMA IDEJA (IDEAS YARDS) koja će biti organizovana u 6 gradova – u Berlinu, Pragu, Bratislavi, Katovicama, Budimpešti i Beogradu.  DVORIŠTE IDEJA u Beogradu će se odvijati kao deo BINA manifestacije 2017., 2018. i 2019. godine. Partnerske organizacije će kroz saradnja sa BINA timom voditi radionice, predavanja, diskusije i predložiti nove metode za razvijanje participativnih procesa koji su predviđene SCCM programom. To javno "dvorište" delovaće i kao mesto za interakciju predstavnika parterskih organizacija i lokalne javnosti.

SCCM > BINA > Top of FormBottom of FormSTUDIJA SLUČAJA: URBANA ČVORIŠTA (URBAN HUBS)

Studija slučaja URBANA ČVORIŠTA koji će se razvijati u Beogradu pod rukovodstvom BINE u saradnji sa parterskim organizacijama SCCM ističe društvenu ulogu građanskih inicijativa u unapređenju savremenih gradova. „Urbano čvorište“ je mesto okupljanja i saradnje koje se organizuje u prostoru koji se unapređuje da podrži kolektivni napor građana koji žele da poboljšaju svoje neposredno okruženje.

Pokretanjem eksperimentalih URBANIH ČVORIŠTA, BINA želi da preispita mogućnosti realizacije proklamovanog „ prava na grad“ u našim uslovima. Saznanja koja će biti stečena tokom trajanja projekta biće upotrebljena za razvijanje aktivnijeg odnosa prema građenju grada putem participacije građana kao i za otvaranje prostora za kvaltitetniji i angažovaniji pristup prilikom donošenja odluka za budući razvoj Beograda.

Putem dva sukcesivna javna poziva krajem 2016. i 2017. godine BINA će odabrati dva stručna tima koji će razviti svoje projekte saradnje sa zajednicom da bi arhitektonskim, urbanističkim, umetničim i dizajnerskim intervencijama unapredili po jedan otvoreni gradski prostor.


Shared Cities: Creative Momentum (SCCM) is a European cultural platform addressing the contemporary urban challenges of European cities. SCCM is a joint project of Goethe-Institut (DE), Czech Centres (CZ), reSITE (CZ), Academy of Fine Arts and Design in Bratislava (SK), BINA- Association of Belgrade Architects (RS), Hungarian Contemporary Architecture Centre – KÉK (HU), Katowice City of Gardens (PL), KUNSTrePUBLIK (DE), Mindspace (HU), Old Market Hall Alliance (SK), Res Publica – Cities Magazine (PL).

Нема коментара:

Постави коментар