среда, 14. децембар 2016.

NOVO DOBA - PRVA PREMIJERA BITEF TEATRA U 2017. GODINI



NAJAVLJUJEMO PRVU PREMIJERU U 2017. GODINI U BITEF TEATRU!
POČELE SU PROBE  ZA NOVU PREDSTAVU BITEF TEATRA!

Po motivima knjige eseja Radnici i seljaci, Viktora Ivančića:

NOVO DOBA, u režiji Dina Mustafića

Na sceni Bitef teatra počele su probe za predstavu Novo doba,  pod rediteljskom palicom sarajevskog pozorišnog reditelja Dina Mustafića.
Novo doba je savremeni tekst dramaturga Vuka Boškovića, koji je rađen po motivima knjige eseja Radnici i seljaci (osam priča), Viktora Ivančića.
U predstavi igraju Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo.
Premijera predstave zakazana je za drugu polovinu januara 2017. godine, na sceni Bitef teatra.

O REDITELJU:
Dino MUSTAFIĆ je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za režiju, te Opštu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
Režirao je u mnogim pozoristima i gradovima kao što su: Pariz, Sofia, Bratislava, Beograd, Zagreb, Ljubljana, Rijeka, Trst, Split, Maribor, Nova Gorica, Skoplje, Priština, Podgorica, Cetinje...
Njegove predstave su igrane u Americi, Africi, Aziji, Evropi i izvodjene su na raznim jezicima. Osvajale su nagrade na mnogim domaćim i internacionalnim festivalima i gradovima kao što su: Meksiko Siti, Kairo, Aleksandrija, Rim, Firenca, Venecija, Madrid, Bogota, Beč, Toronto, Gvadalahara, Pariz, Nica, London, Štokholm, Istanbul, Sibiu, Varna, Vratsa, Blagoevgrad, San Hose, Budva, Rijeka, Udine, Zagreb, Novi Sad, Subotica, Nikšić, Beograd, Ljubljana, Skoplje, Bursa, Modena, Solun, Skien, Tirana, Elbasan, Ulan Bator, Kišinjev itd.
Predstava Helverova noc,  Kamernog teatra 55 je ušla u istoriju bosansko-hercegovačkog pozorišta kao najnagrađivanija predstava, sa čak dvadeset i tri internacionalna priznanja.
Režirao je preko sedamdeset tekstova klasičnih i savremenih pisaca.
Snimio je više dokumentarnih filmova, kao i dugometražni igrani film Remake (svetska premijera na Roterdam film festivalu, 2003), koji je prikazan na više od četrdeset međunarodnih festivala.
Nagrađen je na festivalima u Minhenu i San Francisku.
Od januara 2003. do decembra 2005. godine je bio umetnički direktor drame Narodnog pozorišta Sarajevo.
Predavač je na ASU (Akademija scenskih umjetnosti) i SFA (Sarajevska filmska akademija).
Nalazio se na čelu najstarijeg pozorišnog festivala u regionu, Internacionalnog festivala MESS, od 1997.  do 2016. godine  kojeg je obnovio nakon opsade Sarajeva sa svojim saradničkim timom.
Osnivač je MESS Teatra – Scena Mess i MESS Dance Company

Нема коментара:

Постави коментар