среда, 21. децембар 2016.

HFestival – dva dana angažovane umetnosti u galeriji Štab





HFestival održaće se 21. i 22. decembra 2016. godine u galeriji Štab. Prethodna izdanja festivala pod nazivom Festival tolerancije (2014.) i WakEUp (2015.) bila su način da Hartefakt obeleži kraj godine temama koje smatra važnim i aktuelnim. Ove godine HFestival okupiće u dva dana multidisciplinarnog umetničkog programa teme koje su obeležile prethodnu programsku godinu Hartefakta.

Na otvaranju festivala biće proglašen pobednik četvrtog regionalnog konkursa za savremeni angažovani dramski tekst, na kom je žiri u sastavu Biljana Srbljanović, Oliver Frljić i Filip Vujošević izdvojio najbolje drame sa teritorija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Autori ovih drama pokazatelj su da savremena drama ne zaostaje za društvenim promenama kojima svedočimo. Nakon toga, Biljana Srbljanović će voditi tribinu „Angažovano pisanje u 21. veku“ u kojoj će učestvovati autori pobedničkih tekstova, a diskutovaće se o angažvanoj umetnosti i koliko je prostora publika ostavlja za angažovanu dramu u regionalnim pozorištima.

Inpirisan turnejom „48 sati budnosti“, Srđan Ćešić će u okviru festivala izložiti multimedijalnu instalaciju „Korisnik nije dostupan“, gde će ponovo skrenuti pažnju na izbegličku krizu koja i dalje traje i na ljude kojima je naša empatija i humanost preko potrebna. Uz to, video rad „WakEUp retro: godinu dana“ prikazaće najznačajnije trenutke putovanja performansa „48 sati budnosti“ kroz 4 evropska grada- Berln, Pariz, Sarajevo i Beograd.

Drugog dana festivala savremena drama i njeno izvođenje biće centralni događaj u vidu scenskog čitanja drame koja je proglašena za najbolju u regionu, „Probudi me kada završi“ Mirze Skenderagića. Jednostavno predstavljanje ovog komada u izvođenju Jelene Graovac, Irene Popović Dragović, Miloša Timotijevića i Milana Marića, biće prilika beogradskoj publici da se upozna sa radom mladog autora iz Sarajeva, koji predstavlja osveženje za pozorišnu scenu. Festival će se završiti kratkim koncertom Irene Popović Dragović, kompozitorke čija je autorska muzika obeležila brojne predstave u regionu, pa tako i produkcije Hartefakta – „Hinkeman“, „Verter: ili imaš nade ili nade nemaš“, „Šta je ona kriva,  ona ništa nije kriva“ i na kraju, „Ostatke“.




Ulaz na sve programe je besplatan.


Нема коментара:

Постави коментар