четвртак, 1. децембар 2016.

Ciklus filmova: Savremena Argentina u Institutu Servantes



Ambasada Republike Argentine u Republici Srbiji i Institut Servantes u Beogradu, predstavljaju pregled jedne od najdinamičnijih i najproduktivnijih kinematografija Latinske Amerike, savremeni argentinski film.


Argentina je oduvek uživala nesporan ugled zahvaljujuci odličnom kvalitetu svojih filmova. Savladavši izazove 70-ih i 80-ih godina, njihova filmska industrija je oživela sa velikom odlučnošću. Nova era argentinskih filmova bila je predvođena grupom mladih filmskih stvaralaca koji su se, unevši lični pečat, izborili da povrate filmski identitet zemlje.

Novi film ove zemlje uspeva da predstavi male i velike uspehe i neuspehe običnih ljudi na realističan i iskren način, tako da gledalac neizbežno vidi svoj odraz na velikom ekranu i oseća se poistovećenim sa malim detaljima iz svakodnevnog života svakog čoveka.

Cilj ovog ciklusa je da prikaže istaknuto mesto argentinske kinematografije na sceni savremenog filma kroz prikaz četiri novija filma, čije priče odražavaju bogastvo i raznolikost društvene i kulturne stvarnosti Argentine.
   

Mesto: Institut Servantes, Beograd
Vreme: decembar ove i januar iduće godine
Ulaz na projekcije je slobodan do puoune mesta.  
Filmovi su titlovani na srpskom jeziku. 


 6. decembar 2016 19:00 časova -Moje prvo venčanje

 


Priča o svadbi Leonore i Adrijana. Proslava je organizovana na prelepom mestu sa tortom na četiri sprata, divnom venčanicom i puno zvanica. Sve je bilo savršeno dok Adrijan nije napravio grešku koju je rešio da sakrije od svoje buduće supruge, da bi izbegao nesuglasice.Time je dodatno zakomplikovao stvari dovodeći njihovu vezu i brak pod znak pitanja.

Kao i na svakom venčanju, pored puno zvanica, haosa oko proslave i neočekivanih grešaka pojavljuju se i gosti koji nikako ne bi smeli da prisustvuju tom činu, kao sto je i bivša Leonorina ljubav.

 Najavu  filma možete pogledati OVDE.

Naslov: Mi primera boda
Reditelj: Ariel Winograd
Godina proizvodnje: 2011
Format: DVD
Trajanje: largometraje - 102 min


 13. decembar  2016 19:00 časova-Poslednji Elvis

 



"Poslednji Elvis" je film u koprodukciji  Argentine i SAD, u režiji Armanda Boa.

Karlos Gutierez (Elvis), fizički radnik koji ima ćerkicu  Lizu Mari  sa kojom se ne viđa tako često, živi kao da je reinkarnacija Elvisa Prislija, pa čak deluje da ga imitira. Kako se bliži godinama u kojima je njegov idol umro, oseća je da je njegova budućnost pusta. 

Upravo kada Karlos odlučuje da ostavi svoj posao i napravi veliku promenu u svom životu, treba da preuzme brigu o svojoj ćerkici. To ga navodi da se vrati na posao i više vremena provodi sa devojčicom, oslanjajući se na način života Elvisa Prislija.

Najavu  filma možete pogledati OVDE

Naslov: El Último Elvis
Reditelj: Armando Bo
Godina proizvodnje: 2012
Format: DVD
Trajanje: largometraje - 91 min




17 januar 2017 19:00 časova -Zidovi

 



“Zidovi” je delo argentinskog  režisera Gustava Tareta. Kako bi prikazao otuđenost u ličnim odnosima, ovaj Argentinac je na interesantan način iskoristio metaforu zidova velikih solitera u Buenos Airesu, u kojima se, zbog malog prostora, stanovi popularno zovu kutijama za cipele. Režiser je u ovom filmu odlučio da krizu kroz koju prolaze oba lika reši na pozitivan način. Priča o potrazi za ljubavlju i o problemu otuđenja u modernom dobu. U Buenos Airesu, gradu od tri miliona stanovnika, dvoje mladih vreme provode zatvoreni u vlastitim stanovima. Martin je web dizajner koji ne napušta stan, ako to zaista nije neophodno. Mariana je arhitekta koja nakon završetka fakulteta nije ništa izradila, osim par maketa. Nakon završetka četvorogodišnje veze vraća se u svoj stan i počinje da radi kao dekorator izloga u jednom butiku. Mariana ima prostor pun neraspakovanih kutija, lutke iz butika i poremećaj ličnosti. Prekid ljubavnog odnosa se može svrstati u gubitke. Životi Martina i Mariane teku uporedo, bez znanja o postojanju ovog drugog.

 Najavu filma možete pogledati OVDE.

Naslov: Medianeras
Reditelj: Gustavo Taretto
Godina proizvodnje: 2011
Format: dvd
Trajanje: Largometraje - 94 min

 24. januar 2017 19:00 časova - Vreme hrabrosti

 


Priča filma prati psihologa Mariana Silverstajna koji je zbog izazivanja saobraćajne nesreće osuđen na društveni rad. Treba da pruži terapeutsku pomoć grubom inspektoru Alfredu Dijasu, čoveku koji upravo proživljava ozbiljnu krizu zbog otkrića prevare njegove supruge. Njihova neobična veza na prvom mestu će dovesti do Marianove spoznaje da je i njega prevarila supruga Diana, a vrlo brzo i do otkrivanja velike kriminalne radnje u koju bi mogli biti umešani visoki pripadnici federalnih i tajnih službi i u kojoj se lako gube životi.

 Najavu filma možete pogledati OVDE.

Naslov: Tiempo de valientes
Reditelj: Damián Szifrón
Godina proizvodnje: 2005
Format: DVD
Trajanje: largometraje - 112 min





Нема коментара:

Постави коментар