петак, 30. децембар 2016.

Arhipelag u 2016. godini - Godina dobrih knjiga



Arhipelag je u 2016. godini, u susret desetoj godini od osnivanja ove izdavačke kuće, imao jednu od najupešnijih sezona u svom radu. Arhipelag je u godini na izmaku objavio pedeset šest novih i obnovljenih izdanja, pokrenuo dve nove edicije Vreme i Čitanje Evrope, organizovao novo izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti, kao i gostovanja i srpske turneje nekoliko velikih svetskih pisaca među kojima su i Klaudio Magris i David Grosman. Knjige Arhipelaga dobile su više domaćih i regionalnih književnih nagrada.

Arhipelag je u ovoj godini objavio nekoliko kapitalnih izdanja, kao što su biografija Sigmunda Frojda koju je napisao Ljubomir Erić, dvotomna studija Nevena Cvetićanina o veštini državništva od arhetipskih prauzora do modernih vremena ili Ilustrovana istorija beogradskih kafana Boška Mijatovića i Borisa Belingara, kao neodoljiva istorija privatnog života u Beogradu od početka XIX veka do početka Drugog svetskog rata. Arhipelag je u 2016. godini zaokružio i nekoliko dugoročnih projekata, među kojima su i trotomni memoari Dragoljuba Mićunovića koji obuhvataju vreme od 1930. do leta 2016. godine.

Zastupajući prava svojih domaćih autora, Arhipelag je sa poznatim izdavačima od Nemačke do Brazila, od Francuske do Kine, od SAD do Turske, od Italije i Španmije do Rusije potpisao ugovore o pravima i prevodima 27 knjiga svojih pisaca na 14 jezika.

U toku 2016. godine Arhipelag je učestvovao na pet međunarodnih sajmova knjiga i stručnih konferencija u oblasti izdavaštva (Peterburg, Moskva, Podgorica, Herceg Novi, Struga).

Arhipelag je objavio četiri štampana izdanja Arhipelag magazina i nastavio razvoj elektronskog izdanja ovog magazina za književnost, kulturu i nove ideje.

Veliki međunarodni projekat 100 slovenskih romana, u okviru koga je Arhipelag najaktivniji izdavač ove edicije, dobio je i svoje međunarodno izdanje na engleskom, španskom i portugalskom jeziku. Nedavno je prilikom obeležavanja deset godina od pokretanja edicije 100 slovenskih romana Arhipelag dobio Povelju Foruma slovenskih kultura kao najbolji nacionalni izdavač ove edicije.

Klub čitalaca Arhipelag je tokom 2016. godine doživeo čitavu ekspanziju uvećavajući se kako po broju novih članova, tako i po ostvarenom prometu.

Arhipelag je u ovoj godini objavio knjige nekih od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca. Posle novog izdanja remek-dela Davida Grosmana Vidi pod: Ljubav, Arhipelag je premijerno predstaviti na Sajmu knjiga objavio roman velike ruske književnice Ljudmile Ulicke Zeleni šator, roman novog Harmsa ruske književnosti Alekseja Slapovskog Ja nisam ja o krizi identiteta u društvima u tranziciji, kao i izvrstan roman norveškog pisca Eugena Šuljgina S nekog drugog sveta koji govori o savremenom Istanbulu kao gradu priča i o savremenoj Turskoj kao složenom, podeljenom i uzbudljivom društvu izukrštanom mrežom najrazličitijih sukoba, interesa i sporova. Čitanje Italije je prva knjiga u novoj ediciji Arhipelaga Čitanje Evrope i ona donosi izbor iz nove proze nekih od najznačajnijih savremenih italijanskih pisaca, među kojima su Elena Ferante, Ticijano Skarpa, Antonio Penaki, Nikola Gardini ili Marko Balcano. Knjiga Čarlsa Simića Tamo gde počinje zabava jeste reprezentativni izbor najznačajnijih piščevih eseja: od poetike do eseja o velikim srpskim i svetskim pesnicima, od autobiografije do kritičke slike savremene Amerike.

Nastavljajući da neguje žanrove koji su neuporedivo značajniji u književnosti nego što su prisutni na javnoj sceni, Arhipelag je u 2016. godini, kao jedan od retkih domaćih izdavača koji objavljuje poeziju, objavio novih pet pesničkih knjiga, kao i novu knjigu priča Jelene Lengold Raščarani svet, koja predstavlja čitav književni događaj, kratke priče Ratka Dangubića Toliko toga je tamo, kao i nova izdanja prevođenih i nagrađivanih knjiga priča Mihajla Pantića Ovoga puta o bolu i Novobeogradske priče. Posebna izazov za čitaoce predstavlja knjiga trideset pisaca Priče o Danilu Kišu koju je priredio pisac Milenko Stojičić.

Nova knjiga aforizama Aleksandra Baljka Zidovi na horizontu donosi preko 2.700 aforizama u kojima se slika politika, društvo, mentalitet, karakter, kultura, čime nastaje uzbudljiva hronika savremenog sveta.

U ovoj godini Arhipelag je objavio i nekoliko značajnih savremenih domaćih romana. Pored romana Veselina Markovića Mi, različiti, koji je jedan od najznačajnijih romana novije srpske književnosti, i istorijskog romana Nikole Moravčevića Marko Mrnjavčević, Arhipelag je objavio roman Darka Tuševljakovića Jaz, posvećen ličnim i porodičnim dramama i lomovima u životu mladih ljudi u Srbiji od devedesetih do danas, i roman Milana Pece Nikolića Kulturan svet koji je duhovita, ironična, crno-humorna i katarzična slika bombardovanja 1999. godine.

U raznovrsnom i iznijansiranom izdabačkom programu posebno mesto imaju studija Nikole Moravčevića Srpske vlastelinke, posvećena velikim državnicama i diplomatkinjama u Srbiji krajem XIV i u prvoj polovini XV veka, knjiga čuvenih danskih psihoterapeuta Hane Lund i Jergena Lunda Stres, kao i Kratka istorija čokolade koju su napisali Ivana Vasiljević i Đoko Maljenović.

Sumirajući rezultate u toku 2016. godine, Gojko Božović, vlasnik i glavni urednik Arhipelaga, kaže:

"Arhipelag se nalazi ne samo na kraju jedne godine nego i na kraju prve desetogodišnjice svog rada. Otuda je ova godina bila još jedan trenutak za preispitivanje, bez koga ozbiljnog posla i nema, ali i za osmišljavanje novih izazova u poslu, s kojima će doći i nove knjige i novi čitaoci. Naš Klub čitalaca Arhipelag postao je za ovih deset godina jedna od najaktivnijih mreža čitalaca u Srbiji. Ove godine imali smo i najuspešniji nastup na Sajmu knjiga u Beogradu. Veoma sam zadovoljan kako su čitaocima prihvatili i podržali naš izbor. Deset godina rada Arhipelaga počiva najpre na činjenici da u Srbiji ima dovoljno čitalaca koji su zainteresovani za književnost i humanistiku kakvu mi objavljujemo. I to je izazov i obaveza u vremenu koje je pred nama. Mi već godinama govorimo čitaocima: „Nije sve loše, dobre su knjige.“ Naša je utoliko obaveza veća da knjige ostanu dobre. Imajući u vidu koje knjige srpskih i svetskih pisaca pripremamo za 2017. godinu, čitaoci će imati barem tu izvesnost. Knjige jesu zaista dobre."

Нема коментара:

Постави коментар