субота, 19. новембар 2016.

PRIČA O VOJNIKU


Muziku za predstavu „ Priča o vojniku”, (L’Histoire du Soldat), komponovao je Igor Stravinski 1918. godine, a libreto je napisao Ramuz. U adaptaciji ovog dela od strane kompanije „Club Guy & Roni”, libretista Džudit Herzberg preradila je libreto tako da podstakne moralnu dilemu mladog vojnika koji se vraća iz rata. Тo je postignuto jednostavnim pitanjem – Kako se jedan pošten čovek nosi sa činjenicom da je ubijao ljude sa druge strane rovova?

Predstava „ Priča o vojniku” spoj је intenzivnog plesa, govora, muzike, putovanje kroz imaginarne, ali i istinite događaje i emocije. Predstava je dobila prestižnu nagradu „Zlatna maska”, na istoimenom pozorišnom festivalu u Moskvi 2013. godinе.



O TRUPI  Klub Gaj i Roni

„Klub Gaj i Roni“ je poznata holandska plesna kompanija koja prevazilazi plesni, i prelazi u sferu totalnog teatra, zbog svog zavodljivog spoja plesa, muzike i drame. Koreografi Gaj Vajcman i Roni Haver kreiraju poetična, uzbudljiva dela, koja često sadrže kritičku oštricu i ukazuju na neke društvene probleme. Oni prevazilaze teatarske konvencije i žanrovska ograničenja, i nude publici priliku da sagleda široko polje savremenog plesnog teatra, kroz inovativne i maštovite scenske forme.

BITEF DENS KOMPANIJA

Bitef dens kompanija osnovana je u septembru 2009.godine, kao prva plesna trupa vezana za jednu instituciju kulture. Tokom šest godina postojanja kompanija je realizovala dvadeset plesnih produkcija, i preko osamdeset gostovanja u zamlji i inostranstvu.
Među njima su gostovanja u Mariboru, Ljubljani, Zagrebu, Štokholmu, Skoplju, na festivalu Delemundy u Poljskoj, na festivalu Budva grad teatar u Budvi, festivalu Purgatorije u Tivtu, INFANT festivalu u Novom Sadu, Balet festu u Sarajevu, PUF festivalu u Puli, na Dubrovačkim ljetnim igrama, Riječkim letnjim noćima, FIAT festivalu u Podgorici, DEZIRE festivalu u Subotici, THEALTER festivalu u Segedinu...
Kvalitetom svojih produkcija Bitef dens kompanija je stekla visoki renome u zemlji i našem okruženju, a brojne nagrade i odlične kritike u štampanim i elektronskim medijima, svedoče o visokom kvalitetu njenih igrača, koreografa, saradnika... Za Bitef dens kompaniju plesne komade kreirali su Gaj Vajcman, Roni Haver, Jasmin Vardimon, Isidora Stanišić, Dalija Aćin, Edvard Klug, Maša Kolar, Leo Mujić, Zoran Marković, Dunja Jocić, Matjaž Farič, Snježana Abramović, Branko Potočan...
Autori i igrači kompanije osvojili su: dve nagrade Dimitrije Parlić za koreografiju, (Edvard Klug i Jasmin Vardimon), dve Specijalne nagrade za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru, (Isidora Stanišić i Dalija Aćin), igrači su osvojili osam nagrada za plesnu interpretaciju, a kompanija je dobila i nagrade za predstave u celini, na festivalima u zemlji i regionu.

Deo predstave možete pogledai OVDE. 

 PRIČA O VOJNIKU

Savremena plesna predstava

Koreografija: Gaj Vajcman i Roni Haver
Muzika: Igor Stravinski
Kostimograf: Slavna Martinovic
Libreto: Dzudit Herzberg
Dizajn svetla:  Vil Friken 


Igrači Bitef dens kompanije: Ana Ignjatović Zagorac, Nataša Gvozdenović, Luka Mihovilović, Vladimir Čubrilo, Nikola Tomašević, Luka Lukić

Нема коментара:

Постави коментар