понедељак, 7. новембар 2016.

32. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: OSVOJENA PLANETA DŽEZ!



Nedavno uspešno završeni 32. Beogradski džez festival (26-30.10.2016, Dom omladine Beograda i Sava Centar) obeležilo je prisustvo preko 17000 posetilaca (9200 prodatih ulaznica), u najvećem procentu mladih ljudi. Kao što je to slučaj već godinama, vrhunska selekcija dovela je u Beograd neke od najboljih i najtalentovanijih džez umetnika današnjice, njih 120 iz 16 zemalja, na 20 koncerata. Odavno nije više ljudi u Beogradu pokazalo koliko voli vrhunske umetničke muzičke festivale, a posebno svetski džez!


Međunarodni kredibilitet festival već odavno ima – osim ogromnog prisustva relevantnih stranih medija, i to ne samo iz džezerskih publikacija - posebno smo ponosni na dolazak veće grupe koncertnih agenata, menadžera i izdavača iz raznih krajeva sveta, što još jednom govori o tome koliko je BDŽF prihvaćen kao značajan deo svetske muzičke zajednice i koncertnog tržišta. Festival je pratilo ukupuno 100 akreditovanih novinara, od toga 30 iz sveta (od SAD do Rusije, uz posebno zapaženo prisustvo nekoliko danas najuglednijih džez kritičara), a pomogla su 32 medijska sponzora iz naše zemlje.


Pripreme za festival su počele još prošle godine, prvi koncerti su potvrđeni još u februaru 2016. Kampanja je trajala punih 6 meseci (počevši od 1 aprila), i premašila je rekord u broju objava i intervjua. Sasvim je sigurno da će prošlogodišnja knjiga od 350 stranica tekstova o Beogradskom džez festivalu biti nadmašena.


Sve kritike koncerata su pozitivne: posle mnogo godina čak dva dana programa u Sava Centru, sa četiri velika koncertna dešavanja, donela su najposećenije večeri, ali opšti kvalitet svih nastupa i visoka posećenost čak i najmanjih performansa, najbolje govori o nivou na kome je festival trenutno. Svi se slažu u jednom: nijedan umetnik nije bio na Beogradskom džez festivalu slučajno i zato će svaki koncert posetiocima ostati u sećanju. Bez obzira da li su u pitanju iskidani latino rirmovi Alfreda Rodrigeza ili plemenite note Vlade Maričića i trubača Brajana Linča, nezaboravno zavodljivi trio Avišaja Koena ili virtuozna usna harmonika Antonija Serana, fantastične fri-džez plovidbe Džeka Didžoneta ili sadržajne improvizacije Dejva Holanda i zvezdanog sastava Aziza, strast Vensana Peranija ili mistična energija Đanluke Petrele, lirski šarm portugalskog big banda Orchestra Jazz De Matosinhos - svi su oduševili publiku i upisali se istorijat Beogradskog džez festivala nezaboravnim umetničkim kreacijama i doživljajem koji se pamti. Noćni program imao je svoje velike zvezde kao što su veličanstveno emotivni Tord Gustavsen, dinamični David Helbok i melanholični, a ipak beskonačno razigrani Sao Paulo Underground, ali i svi drugi koji su nastupili u ovom terminu - postali su novi heroji! Pamćenje je prosto malo da zabeleži sve ove utiske, koji kao da već prizivaju nove, što dolaze 2017. na 33. Beogradski džez festival.

 
Beogradski džez festival, kao manifestacija od posebnog značaja za Grad Beograd i članica Evropske džez asocijacije, ovogodišnjim izdanjem definitivno se upisao među umetnički značajne, ugledne evropske festivale srednje veličine. Mnogo veći gradovi u Evropi nemaju ovakav samonikli brend u kulturi, a na našoj uvek vernoj publici je da ga i dalje podržava, kao što je to činila svih ovih godina, sa poverenjem kome nema premca. Festival je zato svake godine uvek posvećen održavanju neraskidive povezanosti muzičara i publike, te veličanju muzike kao umetnosti. I to je jedina pobednička formula koju imamo:  činjenica da se ovo veliko jedinstvo svetske muzičke zajednice demonstrira svake godine u Beogradu, glavna je dobit za sve nas.

Planeta džez je osvojena!

Нема коментара:

Постави коментар