понедељак, 21. новембар 2016.

Izložba Branke Kuzmanović u Haosu-MetaZona




Galerija Haos nastavlja da bude otvoren prostor za posve različite pristupe na likovnoj sceni kada je o poimanju crteža reč. Tako će se održati sledeća izložba pod nazivom MetaZona, autorke Branke Kuzmanović, u periodu od 22. novembra  do 16. decembra 2016. 

Pored toga što se nazivom izložbe sugeriše da je  galerija  mesto predisponirano za  koncentrisanje  i generisanje raznih  ideja, u ovom slučaju, naziv podrazumeva i one aspekte u kojima  radovi  kao  nosioci određenih tema  ističu mikro  ili makro entitete/fenomene. Sa jedne strane, ukazuju na  prepoznatljive pojave u  globalnom  kontekstu, dok sa druge,  ukazuju na  neke od specifičnosti  egzisztencije čoveka.  Postavljanjem  različitih relacija između radova,   koji se  na drugom planu  izmeštaju   iz zona  ličnog i globalnog,  prepoznaju se  univerzalni principi  fluidnih tokova. Iz   koegzistencije tako različitih kapaciteta   i međuzonskih odnosa, radovi uspostavljaju jednu novu samosvojnu  zonu  crtačkih tokova - MetaZonu.

Tekst u katalogu je sačinila Mariela Cvetić koja, između ostaloga, kaže: ...Lakanovski rečeno, jezik uvek govori o gubitku ili odsustvu; reči su nam potrebne samo kada je objekat koji hoćemo odsutan, kad ga nema... U proizvodnji značenja, ali i u prevođenju jednog teksta u drugi, naziv umetničkog rada reprezentuje sam rad, dok on (umetnički rad), s druge strane, reprezentuje stvarnost. Na taj način se može čitati i ova uzložba: u idiolektu autorke izložbe imena radova su pojmovi kojima se označava ono-što-je-stalno-u-pokretu-i-komunikaciji, ono što čini politike svakodnevnog - Okrugli stolovi, Zelena polja, Sinapse, Sinkope, Pro-tok. Tako naslovljeni radovi situirani su u prostoru galerije kao još jedno (meta) označeno - MetaZona.

Branka Kuzmanovićdiplomirala 1994, magistrirala 1997. na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu iz oblasti slikarstva. Na istom fakultetu završila  doktorske umetničke studije 2013. godine. Na likovnoj umetničkoj sceni prisutna od 1992. godine na grupnim i samostalnim izložbama, učestvovala na brojnim simpozijumima, kolonijama, različitim projektima u zemlji i inostranstvu.  Članica  Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1995. god. Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu radila od 1996. do 1998. godine. Na Fakultetu primenjenih umetnosti  Univerziteta umetnosti u Beogradu  radi od 1998. godine. Dobitnica  nagrada i priznanja od kojih su neke: 1996. Nagrada istoričara umetnosti, 19. Memorijal Nadežde Petrović, Čačak; 1997. Kritičari su izabrali, Galerija Kulturnog centra, Beograd; 2008. Nagrada 12. Prolećnog anala, medalja Anale – Grad/Licegrada, Čačak i druge. Radovi se nalaze u mnogim javnim i privatnim kolekcijama.

Izložba Branke Kuzmanović otvariće u utorak, 22. novembra u 20 sati istoričarka umetnosti Bojana Burić.

Нема коментара:

Постави коментар