уторак, 29. новембар 2016.

PARALELNE VIZIJE NA BIS


Sreda, 07. decembar 2016. u 18:00
Velika sala Doma omladine Beograda
 
Nakon prvog izdanja Festivala muzičkog filma - Paralelne vizije ovog septembra, Dom omladine Beograda, Paralel – Beogradski Festival Subkulture i distributerska kuća Visionary Thinking, na zadovoljstvo ljubitelja filma i muzike, u sredu, 7. decembra u Bioskopu DOB ponovo prikazuju dva najbolja ostvarenja sa ovog festivala. Muzički dokumentarac holivudske produkcije, "Rokabili svet", sa našim Đorđem Stijepovićem, kao jednim od glavnih protagonista, a po interesovanju publike, igrani biografski film o Nini Simon.

Cena ulaznice:  250 dinara.

18:00

Film: Rokabili svet
Izvorni naslov: It's A Rockabilly World

Režija: Brent Huff
Scenario: Brent Huff, Patrick Stack
Žanr: dokumentarni

Živi brzo... Umri veličanstveno!

Rokabili je specifičan supkulturni fenomen čiji se protagonisti jednostavno ponašaju i žive na način kako se to radilo pedesetih godina dvadesetog veka. 'Žal za vremenom u kojem nisu živeli' izražavaju kroz muziku koju slušaju, tatue koje nose, 'frizirane' automobile koje voze... To je svet 'pin-ap' devojaka i mladića zalizane kose u kožnim jaknama. Rokabili im naprosto pruža životni prostor u kome se osećaju moćno. Ma koliko taj prostor uvreženo poimanje ne može da prihvati kao normalan, on mnogim, u svakodnevnom životu 'nevidljivim' ljudima, daje   mogućnost da budu primećeni. Najveći strah jednog 'rokabilija' je da neće biti primećen, jer je to jednostavno svet u kome je cilj biti drugačiji.

'Rokabili svet' vodi vas iza fasade fenomena, i kroz priču o nekim od najživopisnijih 'macana' i mačaka' ovog supkulturnog pokreta daje uvid u srž njegovog života. Rokabili je danas globalni fenomen, ne više samo američki. To je svet koji se može sresti maltene na svakom koraku i u Evropi, Južnoj Americi, Japanu, Južnoj Africi...

„U svakom slučaju toplo preporučujem ‘Rokabili svet’. I to ne kažem tek tako, stvarno mislim da je bez premca." - John Smith, Keep Rockin' „Tako veliki film je teško naći! ‘Rokabili svet’ je daleko prevazišao sva moja očekivanja. Hvala autorima!" - Anna Croft, Rockabilly Lover

Uloge:

Drake Bell
Brian Perera
Tom Ingram .
Tim Worman
Doris Mayday
Dave Darling
Jimmy Angel 2016 Riverside International Film Festival
Danny B. Harvey
Cherry Dollface
Đorđe Stijepović

Trajanje: 76 minuta
Zemlja: SAD/Japan/Južna Afrika
Jezik: engleski
Godina: 2016

Festivali

2016 New York City Independent Film Festival
2016 Chicago International Movies and Music Film Festival
Teddy Boy Greg
Zvanična internet prezentacija: http://www.itsarockabillyworld.com/




20:00

Film: Nina (o Nini Simon, 2016)
Režija: Cynthia Mort 
Scenario: Cynthia Mort 

Uloge:

Zoe Saldana (Nina Simon)
David Oyelowo (Klifton Henderson)
Kevin Mambo (Žil, gitarista)
Ronald Guttman (Henri Edvards)
Chuma Gault (Ninin muž)
Allison Sarofim (Glavna sestra)
Mike Epps (Richard Prajor)
Keith David (Kliftonov otac)
Ella Joyce (Kliftonova mama)
Stevens Gaston (Kliftonov brat)
Fred Cassidy (Carinik)
Jessica Oyelowo (Sestra)
Ella Thomas (Loren Hensburi)

Žanr: drama/biografski
Trajanje: 91 minut
Zemlja: Velika Britanija
Jezik: engleski/francuski Godina: 2016.

Pevačica, aktivistkinja, borac… Legenda! 


Jedan od najkontroverznijih filmova koji je dospeo do bioskopa 2016, za temu ima isečak iz života žene koja spada u najneobičnije i najtalentovanije umetnike dvadesetog veka. Njen hipnotički glas i čarobni stihovi, ali i njen politički aktivizam, učinili su nezaboravnu Ninu Simon ikonom američke muzike i legendom još za života.

No, slava i bogatstvo uzeli su svoj danak, i poznije godine Nininog života obeležile depresijama, alkoholizmom i životom u potpunoj izolaciji. Put ponovnog nalaženja smisla života i rada postavio je pred Ninu zahteve za velikom hrabrošću, izuzetnom snagom, ali i jednim istinskim prijateljem. A to je bio Klifton Henderson, čovek koji je rad s Ninom počeo kao njen asistent a završio kao odani menadžer.

Ovaj film upravo se bavi vremenom kada je 'prvosveštenica soula', uz Kliftonovu pomoć, započela  put povratka, svom radu, svojoj muzici i samoj sebi... 

Kritika je bila gotovo jednoglasna u 'kasapljenju' filma. U rasponu od osude filma kao  'nedolične posvete Nini Simon' do mišljenja da je film 'ekvivalent amaterskim 'cover' bendovima', 'Nina' je postala žrtva zahteva vremena za bespogovornom 'političkom korektnošću'. Naime u pozadini svih tih kritika je osuda autora zbog dodele naslovne uloge glumici (Zoe Saldana) koja je mnogo svetlije puti no što je Nina bila.

Нема коментара:

Постави коментар