понедељак, 28. новембар 2016.

FIRST FILMS FIRST na FAF-u



Festival autorskog filma (FAF) opet je domaćin regionalnog obrazovnog programa Gete Instituta First Films First, u okviru kojeg će dva izuzetna evropska reditelja, dobitnik Zlatnog lava, Milčo Mančevski, i dobitnik Srebrnog medveda, Andreas Dresen, održati po masterklas. To će biti treći modul ovog ambiicioznog projekta započetog 1. maja u rumunskom Kužu (razvijanje scenarija) i nastavljenom u Makedoniji, na Festivalu Braća Manaki u Bitolju (vizuelni stil). Završni čas desiće se u martu sledeće godine u Sofiji. Cilj projekta je pomoć mladim rediteljima iz jugoistične Evrope. Ujedno to je sjajno mesto za razmenu mišljena i povezivanje umetnika iz regiona sa sličnim problemima i istorijom. 


Na današnjoj konferenciji za medije obratili su nam se se urednik Stefan Arsenijević, mentor Srđan Koljević i svih osam polaznika programa First Films First (Derja Durmaz, Ognjen Isailović, Ana Jakimska, Tamara Kotevska, Nikos Labot, Dominik Mancej, Florenc Papas, Asimina Proedrou), izabrani su javnim konkursom od 159 pretedenata. Dakle mlade rediteljse snage dolaze nam iz Slovenije, Albanije, Grčke, Makedonije, Turske i Srbije.Oni će 1. i 2. decembra snimati u Beogradu, a ovakav rizični poduhvat uzdrmao je i čuveni Sanders festival. 

Utiske o ovom projekta izneo je naš čuveni scenarista, Srđan Koljević

„Projekat First Film First predstavlja jednu vrstu alternativne akademije i sjajna prilika je da mladi stvaraoci pronađu svoj autentični, autorski jezik. Kamo sreće da je nešto ovako postojalo kad smo mi započinjali, zar ne Srđane?“
Andreas Dresen i Milčo Mančevskiće od sutra počinju sa svojim masterklasovima. Dresen će takođe prisustvovati otvaranju svoje mini retrospektive Tribute to Dresen koja će otpočeti projekcijom filma Na ćumur, 29. novembra u 19 časova u Jugoslovenskoj Kinoteci. 


Svi masterklasovi su otvoreni za javnost i njihov  raspored možete pogledati na sajtu festivala. 



Нема коментара:

Постави коментар