уторак, 1. новембар 2016.

ПРЕДСТАВЕ ЧОВЕКА Ремек дела српског модернизма


Изложба Представе човека: ремек дела српског модернизма из Народног музеја у Смередевској Паланци биће свечано отворена у Великој галерији Дома Војске Србије 3. новембра 2016. године у 13 часова.

Народни музеј у Смедеревској Паланци представиће се београдској публици са 70 дела са темом портрета, акта, фигуре и композиције. Изложене слике, акварели и цртежи дела су српских и југословенских уметника међу којима су Паја Јовановић, Урош Предић, Леон Коен, Марко Мурат, Милан Миловановић, Наталија Цветковић, Бета Вукановић, Зора Петровић, Петар Добровић, Милан Коњовић, Јован Бијелић, Сава Шумановић и др.

Представа човека вековима се налазила на врху хијерархије сликарских тема. У модерној уметности она постаје, са једне стране, полигон на коме се решавају чисто сликарски проблеми, док са друге, сведочи о новој улози човека у друштву. На делима из Народног музеја у Смедеревској Паланци, насталим у времену од почетка до педесетих година 20. века, може се препознати ова активна, ангажована улога, као и социјална компонента, однос према заједници, окружењу и политици.

Аутор поставке и пратећег каталога  је историчар уметности др Ана Милошевић, а на отварању изложбе присутнима ће се обратити пуковник Стевица С. Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“, Стеван Мартиновић, директор Народног музеја у Смедеревској Паланци и Никола Кусовац, историчар уметности.

Изложба ће бити отворена до 19. новембра 2016. године.

Нема коментара:

Постави коментар