четвртак, 17. новембар 2016.

ИЗЛОЖБЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА



17. новембар -10. децембар 2016.  ФОТОДОКС 2015: PAST IS NOW (Прошлост је сада)

Уметници: Јака Бабниk, Роман Безјак, Колаборејшн проџект, Јерг Глешер, Зијах Гафић, Ибро Хасановић, Тања Кернвајс, Борут Крајнц, Саша Краљ, Том Лихт, Ане Моргенштерн, Владимир Миландиновић, Мерлин Нађ-Торма, Драган Петровић, Хрвоје Словенц, Катја Штуке и Оливер Зибер, Јосип Броз Тито, Михаел Весели.

У данашњици се увек осећа и јучерашњица. Некад је она узор, некада оставља одлучујући печат, а некада је само бледо сећање. Понекад је садашњица чак само пуко понављање или нова дефиниција прошлости.

Изложба се заснива на документаристичком приступу, а тему „ Past is Now “ (Прошлост је сада) обрађује из различитих перспектива. Аутори су користили постојеће архиве или су формирали нове, ишли су историјским траговима или су преиспитивали културне стереотипе и митове, освртали су се на двадесетпетогодишњицу уједињења Источне и Западне Немачке или на двадесетогодишњицу Дејтонског мировног  споразума.

У сарадњи са партнерима из бивше Југославије изложба Фотодокс 2015. бави се позицијом status quo и потенцијалом који јучерашњица има у данашњици.

Гости током трјања изложбе: Софија Грајф, jедна од  кустоскиња изложбе Фотодокс: Прошлост је сада и Роман Безјак, аутор на изложби и професор фотографије на Универзитету у Билефелду (Немачка).

Програм уз изложбу:

Петак, 18. новембар

18.00 – Предавање Софије Грајф: Curating Photography – Fotodoks Behind the Scenes
Предавање са разговором је на енглеском језику са обезбеђеним преводом

Субота, 19. новембар

12.00 – Вођење кроз изложбу: Софија Грајф
(на енглеском језику)

Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6


17. новембар - 10. децембар 2016. године - Милорад Младеновић Непосредни контексти


Изложба Милорада Младеновића, добитника награде Културног центра Београда на 55. Октобарском салону, под називом Непосредни контексти  је докторски рад уметника на Факултету ликовних уметности у Београду и дефинисан је у две основне комплементарне целине које се баве статусом текста у друштвеној комуникацији кроз медије цртежа, инсталације, видео записа и дигиталне форме. Основном замисли целине изложбе истиче се нестабилна, субјективна, занемарена или укинута комуникативност у савременим околностима живљења или егзистенције. Целина садржаја није организована као дефиниција или низ дефиниција у посматрању ових проблема, већ као низ разноврсних садржаја који говоре о различитим позицијама или садржајима у којима је питање одсуства текста видљиво.

Милорад Младеновић је дипломирао и магистрирао сликарство на ФЛУ у Београду. Запослен је од 1995. на Архитектонском факултету у Београду као ванредни професор. Излагао је на десетак самосталних изложби у земљи и учествовао је на бројним међународним изложбама савремене визуелне уметности и архитектуре у земљи и региону. Добитник је више значајних награда, међу њима и Награде Меморијала „Надежда Петровић“ 2000, награда на  Октобарским салонима 2000, 2003. и 2014. године.  Дела му се налазе у националним институцијама и приватним колекцијама у нашој земљи. Повремено објављује текстове из области савремене визуелних уметности и архитектуре.

Програм уз изложбу:

Субота, 19. новембар

13:00–16:00 - KЦБ радионица за младе, концепција и организација др Ана Недељковић, визуелна уметница и уредница за едукацију у Културном центру Београда

Субота, 19. новембар у 13:00

Добре навике - Шетња кроз савремену уметност Београда

Галерија Подроом, Трг републике 5 / -1



17. novembar - 10. decembar 2016. godine - … о порозности II , савремена уметничка сцена из Монпељеа

Уметници: Никола Агир, Вансен Бетбез, Армел Карон, Валери ди Шене, Седрик Еменије,  Грут и Мазеас, Наоми Хајнриш, Дидије Ебер-Гијон, Ален Лапјер, Маријон Лиш, Мишел Мартен, Гијом Пулен, Беноа Пајп, Себастјен Тајфер, Ерик Ватије и Валентин Живановић

Кустос: Милан Тутуновић

Пројекат „…О порозности“ резултат је сарадње између представника савременог ликовног стваралаштва из Београда и Монпељеа. Циљ је повезивање различитих сфера савремене уметности које настају у оквирима независних и институционалних структура. Тако овај изложбени пројекат у првој фази подразумева две изложбе и низ сусрета и разговора са француским уметницима, професорима и студентима уметничких академија. Изложба под називом „...о порозности II“, на којој ће се представити уметници који живе и раде у Монпељеу биће отворена у галерији Подроом, док ће исте вечери „...о порозности I“ изложба на којој ће се представити уметнички колектив Аперто бити отворена у Уметничком простору У10. Наставак поменуте сарадње подразумева такође две изложбе и разговоре са уметницима који живе и раде у Србији али и професорима и представницам различитих институција током 2017. године у у галеријама Аперто и ЕСБАМА у Монпељеу.


Пратећи програм:

Субота, 19. новембар у 13:00

Добре навике - Шетња кроз савремену уметност Београда

Нема коментара:

Постави коментар