четвртак, 10. новембар 2016.

“Brda se miču” Pavao Pavličića



 
 
Jednog aprila, deo Rokova perivoja u Zagrebu odvalio se od brega i prosto otklizao. Ispod naslaga zemlje ukazao se sarkofag iz rimskoga doba i u njemu telo žene. Pronela se vest da se radi o mučenici iz ranohršćanskih vremena. 

Ubrzo, u tom delu grada počinju da se dešavaju neobične stvari; javlja se verski zanos, ljubav prema bližnjemu, požrtvovnost i darežljivost. Ljudi postaju dobri. Kriminalci se sami prijavljuju policiji i priznaju svoja zlodela. 

Dakle, radi se ovde o naučnoj fantastici, svojevrsnom povratku na piščevo delo „Dobri duh Zagreba“ modifikovan uslovima novog vremena sa denbraunovskim začinima. Političari su uznemireni, jer više ne drže konce u svojim rukama. Crkva je u nedoumici kakav stav da zauzme. Sakofag se ne može pomeriti, a kako ima dejstvo na ljude, deluje da vlast i nije neohodna. Takvom subverzivnom i anrhističkom stavu, po svaku cenu se mora stati na put. 


Za tu ulogu je određen produhovljeni policajac, Niko Herceg, čovek koji nije dovršio studije istorije, usled rata. Gde je neki akcioni lik, pa makar bio i žbir, tu je i lepa koka, u ovom slučaju Veru Lugarić, savetnicu za Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Između njih se razvija naklonost, zajedno prolaze kroz istragu, ali i privatne porbleme, iako savetnica ima konkurenciju oličenu u moćnoj ali krhkoj
gradonačelnici.


Pored sve te napetosti, romantike i sentimentalnosti, odjednom se u rukama svetice za koju veruju da se zove Ursula volšebno pojavljuje medaljon s likom bana Jelačića rodom s Petrovaradina. Što može dovesti u pitanje verodostojnost cele priče?

Ako ništa ne upali, proglasiće vanredno stanju, u kojima je glavešinama sve dozvoljeno. Ko bi odoleo takvom iskušenju, ko ne bi sa oduševljenjem prihvatio taj poklon s neba. Ko može zaustaviti zaslepljene moćnike. Ako poverujemo u američku izlizanu matricu to može samo probuđeni pojedinac snagom svoje volje i uma. 

I bi dan! Kao u onoj narodnoj „tresla se gora, rodio se miš!“

Romana je izdala Izdavačka kuća „Mozaik knjiga“.

Pavao Pavličić , scenarist, pripovedač, romanopisac, književni istoričar i esejist, rođen je 1946. godine u Vukovaru. Fakultet je završio u Zagrebu diplomirajući na Filozofskom fakultetu. Danas je tamo zaposlen kao profesor.

U svom životu do sada napisao je više od četrdeset knjiga, ali ističe se zasigurno kao jedan od najpoznatijih pisaca kriminalističkih romana u čuvenoj „Hit“ ediciji. Od tih djela poznati su “Stroj za maglu”, “Plava ruža”, “Umjetni orao”, „Večernji akt“. Prema nekim romana i scenarijima snimljeni su i filmovi.

Нема коментара:

Постави коментар