четвртак, 3. новембар 2016.

HAJMATBUH (Knjiga o zavičaju) u JDP-u



Ovaj komad nas suočava sa neveselom sudbinom preostalih Nemaca u Vojvodini posle II svetskog rata. Optuženi i unapred žigosani samo zato što pripadaju narodu koji je u njihovo ime počinio nebrojene zločine. A ovi jadni ljudi ni krivi ni dužni za to ispaštaju. 

„„Strancem se može biti samo u zavičaju“, kaže Slobodan Šnajder. „Dom je gde je srce/ dom je tako daleko/, dom je samo osećanje / dom je – zaboravih“, peva Lena Lovič. Između zaborava i stranstvovanja „u zemlji svoji, na baštini tuždi“ valja se život u ovoj drami, u ovoj predstavi, ovde oko nas. Valja se teško, s mukom, u stalnom traženju smisla, pa ipak – to je život. U životu učestvuju oni koji mogu podneti intenzitet besmisla, protivstavljajući mu ljubav, nežnost, uzajamnost, solidarnost, milosrđe. Život je stvar srca. O tome hoće govoriti ova naša predstava, o tome je reč kod Kaće Čelan, iz Ratkova kraj Odžaka, kraj Sombora, kraj Novog Sada, kraj Dunava, kraj Balkana, kraj Evrope, kraj Atlantika. Kaća sada gleda u vodu Tihog okeana. Šta tamo vidi? Sve ravno, bokte, k’o Bačka“, kaže Gorčin Stojanović.


Radnja komada se odigrava u Gakovu, u proleće 1946. godine. U provizornom logoru se tada nalazilo 15 hiljada vojvođanskih Švaba. Njihovi čuvari bili su bivši partizani, komunisti. Prisustvujemo stradanju porodica Drah i Šmit, odnosno tragičnoj ljubavnoj priči između šesnaestogodišnje zatočenice Roze Drah i 41-godišnjeg komandanta logora Dragiše Pavlovića. Šta biva kad se zavole pobednik sa poraženim i klasnim neprijateljem?  Kakva je perspektiva ploda takve ljubavi?  


A vreme prolazi i donosi progres, briše stare rane i ožiljke, ali i lica dragih koji su sreću potražili na drugom mestu. Šta je sloboda ako nije ljubav i ima li je igde?  Kako živeti sa bremenom prošlosti i gde graditi sebi kuću?  Kako u ovom surovom svetu prepoznati vuka kada se sve veštije kamuflira? 


Preživeli pale sveće za preminule, javno izgovaraju njihova imena kao opomenu, da nikada više pobeda ne treba da bude poraz nevinih, ma ko i ma odakle oni bili. 

 
Najavu predstave možete pogledati OVDE.


Kaća Čelan
HAJMATBUH (NARODNO POZORIŠTE SOMBOR)

Režija: Gorčin Stojanović
Uloga:
    Adam Šmit Aleksandar Đurica
    Rosina Šmit Tatjana Šanta
    Maria Šmit Milica Janevski
    Johan Drah Branislav Jerković
    Ana Drah Ivana V. Jovanović
    Roza Drah Milica Mima Trifunović
    Dragiša Pavlović Marko Marković
    Andra Grujić Srđan Aleksić
    Morvai Đerđ Mihajlo Nestorović
    Katarina Marks Olgica Nestorović
    Lucija Jurišić Dragana Šuša
    Petar Jurišić Nemanja Bakić
    Petar Jurišić stariji David Tasić Daf
    Stefan Šmit Aleksandar Gubica/ Ilija Nestorović
    Martina Šmit Milica Lazić
    Sofija Jurišić Selena Hostić
    Katarina Jurišić Anja Tatalović/ Sofija Radović
    Truba Milica Marković

Scenografija i izbor muzike: Gorčin Stojanović, Kostimografija: Lana Cvijanović,

Нема коментара:

Постави коментар