петак, 22. септембар 2017.

GoetheFEST 2017-STVARNOST U FIKCIJI




6 – 11. oktobar 2017. godine


Dvorana Kulturnog centra Begrada, Kolarčeva 6

 


Pred nama je još jedan izbor nemačkih fimova, njih jedanaest. Na konferenciji za medije predstavili su ih Stefan Arsenijević, gost urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, Frank Bauman, direktor Goethe-Instituta u Beogradu i Sunčica Šido, koordinatorka programa kulture u Goethe Institutu u Beogradu. Radi se o filmovima koji tematizuju nemačku sadašnost, ali povremeno, preko ramena, bacaju pogled i na svoju istoriju. Stefan Arsenijević ukazuje na tri filma koji se bave porodicom: Svet Vunderlihovih, Svetle noćin i U vremena nestajuće svetlosti. 

Obratio nam se i Frank Bauman, direktor Goethe-Instituta, ukazao na filmove snimane po književnim podlošcima i dodao:




"Kažu da je jesen vreme čitanja i berbe. U nemačkom je za sve ove aktivnosti dovoljan jedan jedini glagol - lesen: u pitanju su, dakle, i čitanje i berba. Onaj ko u novinama ili na internetu čita o tome koji su filmovi trenutno aktuelni i imaju dobre kritike jeste čitalac, a kasnije možda i gledalac. Onaj ko svakog oktobra odlazi u svoj vinograd da bi tamo brao zrele grozdove, taj se bavi berbom grožđa. On je vinogradar, a kasnije verovatno i vinopija.



Radujemo se berbi 2017. godine, koja se sastoji od produkcije najnovijih nemačkih igranih filmova - jedanaest najboljih filmova jedne dobre sezone. Goethe-Institut Beograd, zajedno sa kulturnim centrima Beograda, Novog Sada i Niša već šesti put predstavlja veliki GoetheFEST nemačkih igranih filmova. Ne morate da po februarskoj hladnoći putujete za Berlin jer Vam mi dovodimo Berlinale u Srbiju! A sa njim u paketu i Nemačku filmsku nagradu.



Nema GoetheFEST-a bez slogana, niti slogana bez smisla: Ove godine je to „Stvarnost u fikciji“. Ta stvarnost, naravno, nije science fiction, naučna fantastika, već ona stara, večito nova igra vernosti i izdaje, ljubavi i smrti, od koje su satkane sve priče koje nešto znače. Utonite na dva sata u tuđe, nove, lepe i strašne realnosti, u smešne i tužne situacije, budite svedok raspleta najvećih tragedija, mladalačkih nadanja ili konačnog neuspeha. A na kraju - sve je to samo fikcija, projekcija, a pre svega: emocija. Na platnu, a odatle direktno pod kožu.


Dođite na GoetheFEST 2017, doživite jedno društvo u pred-večerje njegovog nestanka („U vremenima nestajuće svetlosti“), pratite bivše socijalističke agente na opasnoj misiji u sadašnjosti („Obaveštajci mira“), sedite u ukradenu Ladu Nivu sa dvojicom maloletnika koji beže od sebe samih („Čik“) ili pratite pogibeljno samooslobađanje mlade ekspresionistkinje Paule Mendelson-Beker između Vorpsvedea i Pariza („Paula“).


Sve to, i još mnogo više, uskoro u Dvorani kulturnog centra Beograda. Srdačno Vas pozivamo na Berbu ‘17. nemačkog filma, jer: Jesen je vreme gledanja filmova!

Želim Vam da uživate u tome!"




WESTERN



NEMAČKA 2017.



120 min, u boji, na nemačkom sa srpskim titlovima 
REŽIJA: Valeska Grizebah 
SCENARIO: Valeska Grizebah 
ULOGE: Majnhard Nojman, Rajnhart Vetrek, Sjulejman Letifov




Ovogodišnju smotru otvara neobičan, eksperimentalni film. Naslov filma je i naslov žanra. Uzbudljivo, kao u svakom vesternu oseća se grupa građevinskih radnika iz Nemačke odlazeći u Bugarsku, kako bi tamo, u sred provincije, radila na građevini. 

Kao stranci u tuđini, ljudi sebe vide izloženima ne samo nepoznatoj kulturi i jeziku, već i podozrenju starosedelaca i sopstvenim predrasudama. Nakon što je Majnhard starosedeocima ispričao da je legionar, on i njegov kolega Vinsent se sve više upliću u nove lažne priče. U sve žešćoj borbi za konkurenciju pokušavaju da pridobiju naklonost stanovnika sela. Ovo je bio omiljeni film na Kanskom festivalu, a glumci u njemu su naturšcici.



HELLE NÄCHTE






NEMAČKA / NORVEŠKA 2017, 86 min, u boji, na nemačkom sa srpskim titlovima 
REŽIJA: Tomas Arslan 
SCENARIO: Tomas Arslan, Andrea Hanke ULOGE: Georg Friedrih, Tristan Gebel, Marie Lojenberger



NAGRADE: Berlinale 2017: Srebrni medved za najbolju mušku ulogu








Razvedeni otac kreće sa 14-godišnjim sinom u Norvešku. Da li će taj put i kako uticati na njihove međusobne odnose?
 
Mihael je još pre mnogo godina napustio domovinu Austriju i sada radi kao građevinski inženjer u Berlinu, gde živi sa devojkom. Zbog preseljenja je trpeo i odnos sa njegovim, u međuvremenu 14-godišnjim sinom Luisom, sa kojim gotovo da više nije u kontaktu.

Kada je Mihaelov otac umro, on sa sinom ipak putuje na sahranu oca koji je za svoju domovinu odab-rao Norvešku. Posle sahrane Mihael predlaže sinu da ostanunekoliko dana duže u ovoj fascinantnoj zemlji u kojoj, zbog letnje ravnodnevice, noći nisu više tako tamne. Tokom proputovanja otac i sin su konačno u mogućnosti da razgovaraju i da se zbliže. 

Međutim, problemi u komunikaciji i povrede iz prošlosti iznova izbacuju odnos iz koloseka.

 
KUNDSCHAFTER DES FRIEDENS




NEMAČKA 2016.



93 min, u boji, na nemačkom sa srpskim titlovima



REŽIJA: Robert Talhajm 
SCENARIO: Robert Talhajm, Oliver Cigenbalg



ULOGE: Henri Hibhen, Mihael Gvisdek, Antje Traue



Mirotvorci su akciona komedija, jedna istočno-zapadnonemačka priča o odbačenim agentima, nepodobnim u novim istorijskim uslovima, koji  egzistenciju neočekivano pronalaze u Kačekistanu. Nastupa "srebrna" (seda) generacija nemačkog glumišta. 
Johen Falk ne pokazuje da je iznenađen kada ga BND poziva na razgovor. Kao nekadašnji špijun NDR-a, on prema „grupi amatera“ gaji samo prezir, naročito od kada ga je pre više od 30 godina razotkrio zapadni agent Frank Kern. 

Međutim, BND-u je potrebna njegova pomoć kako bi ušao u trag izabranom predsedniku nekadašnje sovjetske republike, koji je kidnapovan zajedno sa BND agentom – a taj agent je upravo Kern! 

Falk u tome vidi šansu da sebe rehabilituje i da izravna otvoreni račun sa Kernom. On pristaje da u ime BND-a otputuje u Kačekistan – doduše pod uslovom da akciju izvede sa svojom starom ekipom.



DIE WELT DER WUNDERLICHS




NEMAČKA / ŠVAJCARSKA 2016.



103 min, u boji, na nemačkom sa srpskim titlovima  
REŽIJA: Dani Levi 
SCENARIO: Dani Levi



ULOGE: Katarina Šitler, Evi Rodrigez, Kristiane Paul




Porodica pred raspadom, spas traži na pevačkom takmičenju!

Mimi Vunderlih, samohrana majka, je ostala bez posla, a zatim je na parkingu kolima oborila mušteriju. I sve zato što je ponovo morala da žuri u školu, gde je njen hiperaktivni sin zatvorio učiteljicu u ormar. Mimijev manični otac je pobegao i prokockao svu njenu imovinu, Mimina majka se bori sa depresijom, sestra misli samo na sebe, a bivši muž Džoni živi u hotelu životom propale rok zvezde. A Mimi? Ona brine o svima i samo što nije sišla s uma. 

Tada stiže poziv na kasting u kome Mimi vidi šansu da ostvari san. Samo za sebe! Jasno je da porodica to ne može da dozvoli; Mimi je potrebna podrška! Počinje avanturističko putovanje u Cirih i previranja u jednoj skoro običnoj porodici.


AFERA NIL-HILTON




ŠVEDSKA / NEMAČKA / DANSKA 2017



106 min, u boji, na nemačkom sa srpskim titlovima  
REŽIJA: Tarik Saleh 
SCENARIO: Tarik Saleh 
ULOGE: Fares Fares, Ger Duani, Sliman Dazi 
NAGRADE: Sandens 2017: Velika nagrada žirija




Sandersom ovenčan film, vodi nas u Kairo, 2011. godine. Uzavrela atmosfera protesta, tzv. afričkog proleća, individualna ali i kolektivna korupcija. Iz razumljivih razloga sniman u Kazablanci.

Film stilski podseća na francuske trilere iz 60-tih, 70-tih.
Godine 2011. stanje u Egiptu je turbulentno. U zemlji samo što nije izbila revolucija. Noredin pokušava da unutar korumpiranog policijskog aparata istraži ubistvo žene koja je radila kao pevačica. 

Slučaj ubistva Libanke Lalene, koja je bila izbodena, završava na Noredinovom radnom stolu i on otpočinje istragu. Ono što u početku izgleda kao ubistvo prostitutke, ubrzo prerasta u mnogo komplikovaniji slučaj čiji tragovi sežu do moćne egipatske elite.



PAULA






NEMAČKA 2016, 123 min, u boji, na nemačkom sa srpskim titlovima REŽIJA: Kristijan Švohov 
SCENARIO: Štefan Zuške, Štefan Koldic
ULOGE: Karla Juri, Albreht Abraham Šu, Roksana Duran

NAGRADE: Nemačka filmska nagrada 2017. za najbolju scenografiju i kostimografiju.



Vorpsvede, 1900. godina. Već prilikom prvog susreta Paula Beker i Oto Moderzon osećaju naročitu privrženost. Iz zajedničke strasti prema slikarstvu nastaje velika ljubav. Nakon što su se venčali, njihov brak se odvija daleko od uobičajenih normi njihovog vremena. To je odnos jarkih boja, bogat konturama i sa tragovima borbe. Baš kao što su slike mlade žene koja se hrabro hvata u koštac sa životom i koja će kao Paula Moderon-Beker ući u istoriju umetnosti. I pored svih protivljenja, ona će živeti svoju viziju umetničkog samoostvarenja i romantičnu predstavu braka i ljubavi.


JONATHAN




NEMAČKA 2016.



99 min, u boji, na nemačkom sa srpskim titlovima



REŽIJA: Pjotr J. Levandovski 
SCENARIO: Pjotr J. Levandovski



ULOGE: Janis Nivener, Andre Henike, Julija Košic



Ovaj film delo je mladog reditelja (1975. Varšava), nove nade nemačkog filma, koje je već s 20 godine dobijao nagrade za kratke filmove i animacije. 

Dvadesetčetvorogodišnji Jonatan se požrtvovano stara o teško bolesnom ocu Burghartu. Istovremeno, njegov život u potpunosti trpi sve dok ne upozna Anku u koju se zaljubljuje do ušiju. Za Burghartovu želju da, kako kaže, umre dostojanstvenom smrću, Jonatan ne želi ni da čuje. 

Pojavljivanje Rona, Burghartove ljubavi iz mladosti, za koga se verovalo da je nestao, staviće, međutim, ondos između oca i sina na pravi test, jer Jonatan nije ništa znao o homoseksualnim sklonostima svoga oca. 

Polako shvata da ljubav takođe porazumeva da nekoga pustiš.



DIE BLUMEN VON GESTERN



NEMAČKA / AUSTRIJA 2016, 125 min, u boji, na nemačkom sa srpskim titlovima


REŽIJA: Kris Kraus 
SCENARIO: Kris Kraus 
ULOGE: Lars Ajdinger, Adèl Enel, Hana Hercšprung



NAGRADE: 2016 Filmschau Baden-Württemberg – najbolji film, Međunarodni filmski festival Tokio – Velika nagrada za najbolji film i nagrada publike; Nemačka institucija za ocenjivanje filmova i medija dodelila je ovom filmu predikat „naročito vredan“



Totila Blumen se bavi istraživanjem holokausta i svoj posao shvata vrlo ozbiljno. Pokušaj njegovih kolega da kongres o Aušvicu pretvore u medijski događaj koji se finansira od reklama, izuzetno mu smeta. Povrh toga, kao praktikantkinju će mu nametnuti ekscentričnu francusku studentkinju Zazi, koja je u vezi sa svojim direktnim pretpostavljenim. I sve to u situaciji u kojoj bi Totili svaka poslovna podrška bila dobrodošla. Sa druge strane, pokroviteljka planiranog kongresa, Tara Rubinštajn, 93-godišnja preživela žrtva Aušvica, nije više voljna da drži govor na otvaranju. Totila pokušava sve da damu ipak nagovori. U tome mu, međutim, nova asistentkinja nije ni od kakve pomoći. Pre će biti da Zazi ima sopstveni plan, usko povezan sa Totilinim poreklom i dobro čuvanom porodičnom tajnom.
 


IN ZEITEN DES ABNEHMENDEN LICHTS





NEMAČKA 2017.



100 min, u boji, na nemačkom sa srpskim titlovima  
REŽIJA: Mati Gešonek 
SCENARIO: Volfgang Kolhaze 
ULOGE: Bruno Ganc, Hildegard Šmal, Silvester Grot




Pred sam pad berlinskog zida u jednoj porodici se slavi rođenan. Sve teče ustaljenim tokom, dok ne otkriju da je jedan njen član pobegao na zapad!

Rana jesen 1989. u istočnom Berlinu: Pradeda Vilhelm Povilajt, bivši pripadnik pokreta otpora, povratnik iz egzila i staljinista u duši, navršava 90 godina života. Tim povodom njegova žena Šarlota, za koju ga vezuje intimna ljubav i mržnja, u njegovu čast organizuje veliko porodično slavlje, na koje su pozvani ne samo rodbina, prijatelji i komšije, već i predstavnici države radnika i seljaka. Svi donose cveće i drže govore u Vilhelmovu čast, kao da je sa svetom NDR-a još uvek sve u redu.

Međutim, unuk Saša, željno očekivani gost koji svima nedostaje, nije tu. Niko ne zna da je on nekoliko dana pre toga prebegao na Zapad. Kada se vest o tome proširila na slavlju, nastupilo je ogromno zaprepašćenje.


TSCHICK





NEMAČKA 2016, 93 min, u boji, na nemačkom sa srpskim titlovima



REŽIJA: Fatih Akin 
SCENARIO: Lars Hubrih, Hark Bom, Fatih Akin, ekranizacija istoimenog romana Volfganga Herndorfa



ULOGE: Tristan Gebel, Anand Batbileg, Nikol Mercedes Miler



NAGRADE: Dobitnik EFA Nagrade mlade publike 2017. (EFA Young Audience Award 2017)





Dva, potpuno različita dečaka pronalaze zajednički imenitelj. Jedan potiče iz bogate, ali disfunkcionalne nemačke porodice, a drugi dolazi iz sasvim druge kulture, iz drugog miljea. 

Četrnaestogodišnji Maik Klingenberg ne može ni na šta da se požali. Zahvaljujući dobrostojećim roditeljima, on provodi dane u lepo sređenoj kući sa bazenom. Međutim, kako se približava veliki raspust, tako mu preti velika dosada: majka mu je na klinici za odvikavanje od alkohola, a otac mora na „službeni put“ sa svojom asistentkinjom.
 
Onda se, međutim, pojavljuje Čik – i čini se da je leto spaseno! Jer je Čik, poreklom iz daleke Rusije, koji živi u soliteru u Berlin-Marcanu, ukrao auto. 

Rasplet otpočinje krađom Lade Rive i odlaskom u istočnonemačku provinciju. 

Dva novopečena prijatelja kreću na put bez mape, kompasa i cilja, a žurka može da počne. Road movie kakv samo Nemci mou da snime!



RÜCKKEHR NACH MONTAUK



NEMAČKA 2017.



105 min, u boji, na nemačkom sa srpskim titlovima



REŽIJA: Folker Šlendorf 
SCENARIO: Folker Šlendorf, prema pripoveci Maksa Friša



ULOGE: Stelan Skarsgard, Nina Hos, Suzane Volf





Film viđen na prošlogodišnjem FEST-u, nije direktna ekranizacija nekog književnog dela, već prilkaz života švajcarskog pisca Maksa Friša (roman Montok), po sistemu: šta bi bilo da je bilo...u koji je uključeno troje ljudi. Melaholično, grandiozno delo i Baumanov favorit na ovogodišnjoj smotri nemčkog filma. 

Šlendorf je, doduše, već, 1991. godine ekranizovao jedno delo Maksa Friša - Voyager iliti Homo Faber. Poznat po ekranizacijama dela sa visokim estetskim i filozofskim kvalitetima, Marsela Prusta, Roberta Muzila, Hajnriha Bela, Gintera Grasa-Izgubljena čast Katarine Plam. Najveći uspeh postigao je sa filmom Limeni doboš, ekranizacijom romana nobelovca Gintera Grasa, za koji je dobio Oskara, kao i Zlatnu palmu 1979. na Kanskom festivalu.   

Pisca Maksa Corna, uz podršku supruge Klare, zimska turneja čitanja po Americi vodi i u Njujork, gde predstavlja novu knjigu. Radnja romana se vrti oko ljubavi koja je pisca 17 godina ranije uvukla u strastvenu aferu sa znatno mlađom ženom – u vezu koja nije imala budućnost da traje duže od jednog vikenda. 

Povratkom u Montok, na samom kraju njujorškog ostrva Long Ajlend, prošlost se vraća kada Maks ponovo sreće tadašnju ženu. Žena, poreklom iz istočne Nemačke, sada je advokatica i ima uspešnu karijeru. Ona se upušta u novi vikend sa Maksom, tokom koga njih dvoje kontempliraju život koji su mogli zajedno da provedu.

 

p r o g r a m Beograd  :


PETAK 6. oktobar
 
s v e č a n o  o t v a r a nj e


        20.00 VESTERN
        Nemačka, 2017.
        R: Valeska Grizebah, 120 min


        SUBOTA 7. oktobar
 
        19.00 SVETLE NOĆI
        Nemačka/Norveška, 2017.
        R: Tomas Arslan, 86 min

        21.00 MIROTVORCI
        Nemačka, 2016.
        R: Robert Talhajm, 93 min

        NEDELJA 8. oktobar

 
        19.00 SVET VUNDERLIHOVIH
        Nemačka/Švajcarska, 2016.
        R: Dani Levi, 103 min

        21.00 AFERA NIL-HILTON
        Švedska/Nemačka/Danska, 2017.
        R: Tarik Saleh, 106 min

        PONEDELJAK 9. oktobar
 
        19.00 PAULA
        Nemačka, 2016.
        R: Kristijan Švohov, 123 min

        21.00 JONATAN
        Nemačka, 2016.
        R: Pjotr J. Levandovski, 99 min

        UTORAK 10. oktobar
 
        19.00 LANJSKO CVEĆE
        Nemačka/Austrija, 2016.
        R: Kris Kraus, 125 min

        21.00 U VREMENIMA NESTAJUĆE SVETLOSTI
        Nemačka, 2017.
        R: Mati Gešonek, 100 min

        SREDA 11. oktobar
 
        19.00 ČIK
        Nemačka, 2016.
        R: Fatih Akin, 93 min

        21.00 POVRATAK U MONTOK
        Nemačka, 2017.
        R: Folker Šlendorf, 105 min


p r o g r a m Novi Sad - Kultruni centar Novog Sada OD 12.-17. oktobra:


ČETVRTAK 12. oktobar
 
s v e č a n o  o t v a r a nj e


        20.00 VESTERN
        Nemačka, 2017.
        R: Valeska Grizebah, 120 min


        PETAK 13. oktobar
 
        19.00 SVETLE NOĆI
        Nemačka/Norveška, 2017.
        R: Tomas Arslan, 86 min

        21.00 MIROTVORCI
        Nemačka, 2016.
        R: Robert Talhajm, 93 min

        SUBOTA 14. oktobar

 
        19.00 SVET VUNDERLIHOVIH
        Nemačka/Švajcarska, 2016.
        R: Dani Levi, 103 min

        21.00 AFERA NIL-HILTON
        Švedska/Nemačka/Danska, 2017.
        R: Tarik Saleh, 106 min

        NEDELJA 15 oktobar
 
        19.00 PAULA
        Nemačka, 2016.
        R: Kristijan Švohov, 123 min

        21.00 JONATAN
        Nemačka, 2016.
        R: Pjotr J. Levandovski, 99 min

        PONEDELJAK 16. oktobar
 
        19.00 LANJSKO CVEĆE
        Nemačka/Austrija, 2016.
        R: Kris Kraus, 125 min

        21.00 U VREMENIMA NESTAJUĆE SVETLOSTI
        Nemačka, 2017.
        R: Mati Gešonek, 100 min

        UTORAK 17. oktobar
 
        19.00 ČIK
        Nemačka, 2016.
        R: Fatih Akin, 93 min

        21.00 POVRATAK U MONTOK
        Nemačka, 2017.
        R: Folker Šlendorf, 105 min


p r o g r a m Niš- Niški kulturni centar 23-28. oktobar :



     
PONEDELJAK 23. oktobar
 
s v e č a n o  o t v a r a nj e


        20.00 VESTERN
        Nemačka, 2017.
        R: Valeska Grizebah, 120 min


        UTORAK 24. oktobar
 
        19.00 SVETLE NOĆI
        Nemačka/Norveška, 2017.
        R: Tomas Arslan, 86 min

        21.00 MIROTVORCI
        Nemačka, 2016.
        R: Robert Talhajm, 93 min

        SREDA 25. oktobar

 
        19.00 SVET VUNDERLIHOVIH
        Nemačka/Švajcarska, 2016.
        R: Dani Levi, 103 min

        21.00 AFERA NIL-HILTON
        Švedska/Nemačka/Danska, 2017.
        R: Tarik Saleh, 106 min

        ČETVRTAK 26 oktobar
 
        19.00 PAULA
        Nemačka, 2016.
        R: Kristijan Švohov, 123 min

        21.00 JONATAN
        Nemačka, 2016.
        R: Pjotr J. Levandovski, 99 min

        PETAK 27. oktobar
 
        19.00 LANJSKO CVEĆE
        Nemačka/Austrija, 2016.
        R: Kris Kraus, 125 min

        21.00 U VREMENIMA NESTAJUĆE SVETLOSTI
        Nemačka, 2017.
        R: Mati Gešonek, 100 min

        SUBOTA 28. oktobar
 
        19.00 ČIK
        Nemačka, 2016.
        R: Fatih Akin, 93 min

        21.00 POVRATAK U MONTOK
        Nemačka, 2017.
        R: Folker Šlendorf, 105 min      




Нема коментара:

Постави коментар