уторак, 26. септембар 2017.

Nova knjiga pesama Živorada Nedeljkovića




Nova knjiga pesama Živorada Nedeljkovića Uspon upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u pesničkoj ediciji Element.

Pesme u knjizi Uspon nastavljaju istrajno istraživanje svakodnevice u modernom okruženju, po čemu je poezija ovog pesnika poznata, ali unose i čitav niz novih tema i motiva u stihove jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika.

"Uspon Živorada Nedeljkovića predstavlja stišan, pa samim tim i sabran glas o osnovnim stvarima, o prepoznatim i čistim elementima svakodnevice. Objavljujući da „nisam siguran da znam šta je pakao“, ali da „dobro znam šta je milost“, što je danas uistinu retka objava, poetički um ovih stihova otkriva vlastite izazove u misteriji malih stvari svakodnevice, porodičnog života i individualnih ozarenja, na tvrdoj zemlji gde produhovljenost, ipak i uprkos svemu, odzemljuje i, pri tome, utvrđuje u višim razlozima, gornjim relacijama, svetlim principima i jasnim duhovnim uporištima. Uspon, zaista uspon!",  kaže o novoj Nedeljkovićevoj knjizi Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

Pesnik Živorad Nedeljković (1959) objavio je do sada deset pesničkih knjiga. Nedeljković je za poeziju dobio „Zmajevu nagradu“ Matice srpske, Nagradu „Branko Miljković“, Nagradu „Đura Jakšić“, Nagradu „Meša Selimović“, Nagradu „Jefimijin vez“, Nagradu „Vasko Popa“, Nagradu „Rade Drainac“, kao i Disovu nagradu i Nagradu „Žička hrisovulja“.

Pesme Živorada Nedeljkovića su prevođene na engleski, francuski, ruski, španski, nemački, poljski i makedonski jezik.

U izdanju Arhipelaga objavljene su i Nedeljkovićeve knjige pesama Ovaj svet (2009), Talas (2012) i Ulazak (2014).

Нема коментара:

Постави коментар