петак, 15. септембар 2017.

KONFERENCIJA UNIJE TEATARA EVROPE U JDP




Konferencija Unije teatara Evrope, koja je deo projekta Zona konflikta, biće održana u nedelju 17. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Biće to nastavak prethodne konferencije održane u Milanu 20. maja prošle godine.

Na konferenciji će se govoriti o strukturama pozorišta i stvoriti osnova za buduću saradnju između članica ove značajne teatarske organizacije. Cilj je da se ubrza razmena informacija, podstakne upoznavanje budžetskih pozorišta u Evropi i izvan nje.

Biće predstavljene, analizirane upoređivane produkcione strukture i pravni sistemi koji utiču na funkcionisanje pozorišta i kako oni utiču na strukturu i funkcionisanje pozorišta. Sažeti izveštaj svih govora sadržaće osnovne informacije o situaciji u teatrima i na taj način, ponudiće članicama UTE podatke važne za međusobno razumevanje, koje mogu služiti kao korisno sredstvo za one koji donose odluke na polju kulturne politike Evropi.

Na konferenciju u Beograd dolaze direktori pozorišta članica UTE iz  Grčke, Rumunije, Austrije, Luksemburga, Francuske, Rusije i Bugarske. Svoje učešće potvrdili su direktori: Boris Jukananov iz Moskve (Elektroteatar „Stanislavski“), Ana Badora iz Beča (Volkstheater / Folksteatar), Frank Hofman iz Luksemburga (Théâtre National du Luxembourg / Nacionalni teatar Luksemburga), Alexandru Darie iz Bukurešta (Bulandra Theatre / Teatar Bulandra), Statis Livatinos iz Atine (Nacionalni teatar Grčke), Margarita Mladenova iz Sofije (Teatar Sfumato). Domaćin je Tamara Vučković Manojlović, direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta koje je član Unije teatara Evrope od 2006. godine.

Konferenciju u Beogradu finansira Unija teatara Evrope.

Нема коментара:

Постави коментар