понедељак, 18. септембар 2017.

II Festival italijanskog filma u Kinoteci-Italijani nam nisu „Potpuni stranci“



 

U subotu, 16. septrebra u 18 časova svečano je otvoren II Festival italijanskog filma. Specijalni gost festivala bio je Paolo Đenoveze, jedan od trenutno najpoznatijih italijanskih reditelja, koji je na otvaranju festivala predstavio svoj film „Potpuni stranci“ (“Perfetti Sconosciuti”) koji je u Italiji postigao rekordnu gledanost. 



Pored reditelja Paola Đenovezea, publici se poklonili i glumac i scenarista Rolando Ravelo, umetnička direktorka festivala italijanskog filma i poslanica italijanskog i evropskog Parlamenta, Gabrijela Karluči i upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović.


 „Kako je Markes rekao vodimo tri života: javni, privatni i tajni. Ovaj film se bavi ovim trećim, najmanje vidljivim. Koliko znamo jedni o drugima? Sedam idealnih glumaca bili su već viđeni za ova film. U pitanju su u Italiji veoma značajni glumci. Panika je započela kada su svi odreda prihvatili uloge. U film je uloženo 3 miliona evra, što je manje nego u neke druge moje fimove, a prihodovano je više od 20. Zadovoljan sam što je moj film videla publika u 50 zemalja u svetu, a u 35 država tražili su prava za rimejk ostvarenja i to je primer kako italijanski fim može da se izveze u svet“, istakao je Đenoveze.


Scenarista Rolando Ravelo kaže da su inspiracije crpeli iz života svojih prijatelja i poznanika jer su njih dvojica dva sveca“.
 
Paolo Đenoveze rođen je 1966. godine u Rimu. Diplomirao je ekonomiju i biznis, a karijeru je započeo u firmi McCann Erickson, režirajući preko stotinu nagrađivanih reklamnih spotova. Đenoveze je predstavio svoj prvi samostalni projekat 2010. godine, film La banda dei Babbi Natale. Paolo Genovese je režiser i pisac poznat po filmovima “Una famiglia perfetta” (2012), “Za sve je kriv Frojd” (2014),“Potpuni stranci” (2016)... 

 

Pored filmskih projekcija koje se održavaju u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu, možete pogledati i prateći program koji sačinjavaju: izložba instalacija Poređenja koju su priredili Alesija Karlino i Marko Gavrilović, u saradnji sa Glorijom Porčelom i Galerijom "Ka d'Oro", kao i postavka haljina visoke mode Gatinoni/Todorović. Dva modna dizajnera iz Italije i Srbije, Giljemo Marioto za kuću „Gatinoni“ i Igor Todorović, predstavljaju svoje kreacije koje publika može videti izložene poput slika ili skulptura.
 

No, vratimo se filmu s otvaranja festivala. Sedmoro starih prijatelja (tri bračna para i samac) okupljaju se na večeri u noći pomračenja Meseca. Sve započijje kao bezazlena igrica, uz večeru i biodinamičko vino od 25 evra, dok ne odluče da nesebično podele među sobom sadržaj svih poruka, mejlova i poziva koje primaju, mnoge tajne počinju da se otkrivaju i ravnoteža počinje da se narušava. Ispostavlja se da neke stvari ne treba, bespotrebno čačkati, jer nam se mogu obiti o glavu.



Ono što je trebalo biti simpatična igra poput “istine ili izazova” pretvoriće se u pravu noćnu moru, mimikrija iščezava, a budućnost svih prisutnih postati krajnje neizvesna. Otvara se Pandorina kutija. Šta to krijemo jedni od drugih i zašto? Sjajna studija prevrtljive ljudske prirode, koju je eto zaskočio taj mobilni telefon, "crna kutija naših života", potencijalna tempirana bomba, koja nas čini ranjivim i razotkriva nas i ogoljava u potpunosti. Pogledajte ovaj sjajni fim i uverite se da li rasplet donosi olakšanje ili...

I čuvajte svoj telefon kao zenicu oka svoga!

Film je prikazan na Fest-u 2017.

Upravo, u vreme započinjanja ovog festivala pristigla je i vest da se planira adaptacija ovog filma u jednom beogradskom pozorištu.

Najavu fil,a možete pogledati OVDE.

Država:    Italija , 2016
Trajanje:   97’
Režija:     Paolo Genovese
Scenario:     Filippo Bologna, Paolo Costella, Paolo Genovese, Paola Mammini, Rolando Ravello
Uloge:    Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini, Edoardo Leo.


Filmografija:

    2016 Perfetti stranieri / Perfect Strangers / Potpuni stranci 2015 Sei mai stata sulla luna? / Ever Been to the Moon? / Jesi li ikad bila na mesecu? 2014 Tutta colpa di Freud / Blame Freud / Za sve je kriv Frojd 2012 Una famiglia perfetta / A Perfect Family  2011 Immaturi / The Immature / Nezreli 2010 La banda dei Babbi Natale / The Santa Claus Gang.

Fotografija:     Fabrizio Lucci
Montaža:     Giuseppe De Tullio
Produkcija:     Lotus s, Medusa Film.

Festivali i nagrade:

Cairo International Film Festival 2016 - Najbolji scenario / David di Donatello 2016 - Najbolji film / Najbolji scenario / FICE - Federazione Italiana Cinema d'Essai 2016  - Posebna nagrada / Golden Ciak Awards 2016 - Najbolji film, Najbolji glumac (Giallini) / Italian National Syndicate of Film Journalists 2016 - Najbolja komedija, Najbolja pesma /  Norwegian International Film Festival 2016 - Nagrada publike / Tribeca Film Festival 2016 - Nagrada žirija.

Нема коментара:

Постави коментар