субота, 23. септембар 2017.

8. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest


Beogradski internacionalni filmski festival osoba s invaliditetom – Bosifest, pod sloganom "Pokreni promenu" biće održan od 10. do 12. oktobra u Sava centru





Osmo izdanje Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – Bosifest, održaće se pod sloganom „Pokreni promenu“ od 10. do 12. oktobra u Sava centru i doneće 18 kvalitetnih dokumentarnih filmova na različite teme koje se tiču osoba sa invaliditetom, po izboru selektora Gorana Radovanovića, poznatog reditelja i jednog od naših najnagrađivanijih dokumentarista.

Bosifest je jedinstven filmski festival u našoj zemlji, ali i u svetskim okvirima, jer je njegov kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom, a filmovi koji se prikazuju relevantna su i zapažena ostvarenja dokumentarnog žanra.

Otvaranju u utorak, 10. oktobra prisustvovaće i gosti festivala: Nino Doliasvili iz Gruzije  - film "Poslušaj tišinu", Anastazja Dabrowska iz Poljske – autorka filma „Danijel“, Anna Bedynska iz Holandije – autorka filma „U drugom svetu“ i Mirjana Isakov - koautorka filma „Kada bih mogla da biram“.



„U svetu u kome se solidarnost i empatija sve više potiskuju i gube, filmovi koje ćemo imati prilike da vidimo na ovogodišnjem Bosifestu nas, pre svega, upućuju da razmislimo o tim bazičnim vrednostima humanog društva. Videćemo posebne filmove sa posebnim ličnostima, koje nisu drugačije zbog svog invaliditeta već zbog permanentne borbe i slavljenja života. To ih svakako čini posebnim i izrazitim u društvu koje je zapalo u apatiju. U takvom društvu često dominira površni pogled koji osobe sa invaliditetom isključivo vidi kao one koji ne koračaju. Ovi filmovi otkrivaju da oni zapravo koračaju i to po prostranstvima koje često većina u društvu ne može ni da zamisli. Hrabrost u izrazu, temi, postupku, doticanju iracionalnog, otvorenost pogleda tamo gde je društvo hendikepirano slepim mestima, sve to odlikuje filmove ovogodišnje selekcije. Oni će vas potresti, pokrenuti, pogoditi, naterati da se zamislite, nasmejati, iznenaditi. Dođite da zajedno iskusimo ove emocije od 10. do 12 oktobra u Sava centru“, kaže Darko Ivić, direktor Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – Bosifest.

Ove godine vladalo je veoma veliko interesovanje - prijavljeno čak 90 filmova iz svih delova sveta: Kanade, Italije, Češke, Poljske, Gruzije, Izraela, Francuske, Holandije, Rusije, Irana, Engleske, Bugarske, Indije... Selektor 8. Bosifesta, naš proslavljeni reditelj Goran Radovanović, odabrao je 18 dokumentarnih filmova od kojih će 10 biti prikazano u takmičarskom, a 8 u revijalnom delu programa. 


O kriterijumima za odabir i programu predstojećeg Festivala selektor kaže:

„Program počiva na kriterijumu estetike i humanosti. U tom preseku nastao je program ovogodišnjeg izdanja Bosifesta! I taj presek obležen je nečim što bih ja nazvao prostim izrazom životnost! A iza svakog života stoji volja, nada, borba, dobrota, energija… Dakle, reč je o programu koji je s jedne strane tematski raznovrstan i koji pokriva gotovo sve aspekte pojma disability, a sa druge strane ovi filmovi počivaju na vrhunskoj estetici koja ovu tematsku specifičnost i ekskluzivnost uzdiže na nivo univerzalnog i večitog! Dakle, ni jedan film ne boluje od patetike niti pripada bidermajerskom svetu sažaljenja! Naprotiv! Život kao takav! Život kao mogućnost! Život kao nužnost koju možemo prevazići…"

Između ostalih, izdvajamo odličan izraelski dokumentarac Moj brat heroj (Yonatan Nir, Enosh Cassel), čija će svetska pretpremijera biti održana upravo na Bosifestu. Ovo ostvarenje prati grupu mladih ljudi sa Daunovim sindromom na zahtevnom putu kroz indijske Himalaje, u pratnji svojih braća i sestara. 



Biće prikazan i ruski dokumentarni film „Odlazak na ples“ o ljudima koju se bave sportskim plesom u kolicima, kao i italijanski „50 X Rio“ koji prati Aleksa Zanardija koji se sprema za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru, kao i u fenomenalni dugometražni dokumentarac Normalni autistični film u kojem nas češki dokumentarista Miroslav Janek jedinstvenom autorskom vizijom izaziva da jednom zasvagda prestanemo da doživljavamo autizam kao medicinsku dijagnozu i da pokušamo da je shvatimo kao fascinantan način razmišljanja, koji je često teško dešifrovati.


Žiri ovogodišnjeg Bosifesta radiće u sastavu: Predrag Gaga Antonijević, naš poznati reditelj, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i Anica Dobra, jedna od najznačajnijih domaćih glumica. Žiri će dodeliti sledeće nagrade: Gran Prix za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.


Ove godine prateći program čini konferencija “Pokreni  promenu”, koja će se održati tokom sva tri festivalska dana u prepodnevnim časovima (11-16h) pre projekcija filmova. Na konferenciji će učestvovati stručnjaci koji će održati interaktivna predavanja na teme:

·        Medijska izveštavanja o osobama sa invaliditetom;
·        Uticaj medija-filma na kreiranje stava prema osobama sa invaliditetom;
·        Primena i značaj medija u inkluzivnom obrazovanju;
·         Kultura, tolerancija, različitost.

Misija Bosifesta je da ukaže na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji, jeste upravo veliko interesovanje za učešće u programima Bosifesta. Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

O samom značaju filma u društvu Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke rekao je sledeće: 

„Imam običaj da kažem da film nije promenio vek za nama, ali da ga je obeležio u to nema nikakve sumnje. Svaka civilizacija imala je svoj jezik. Od 1895. godine, od prve filmske projekcije to je jezik pokretnih slika. Kao što je govorio Boleslav Matuševski još daleke 1898. godine, parafraziram, film nije samo snimljena traka on je istorijski dokument i istorijski izvor i za sto godina neće vam biti potreban nikakav čarobni štapić da neke događaje i ličnosti ponovo 'oživite'“.

„Bosifest je izuzetno značajan za našu sredinu. To se u mnogo navrata potvrdilo i to sam dobro sagledao ovih godina koliko sam pored i u samom Festivalu. To su filmovi koji na izuzetan način potvrđuju ono što sam malo čas rekao o uticaju filma, ali to su filmovi, pre svega, koji nam na pravi način skreću pažnju na osobe sa invaliditetom. Koliko god se po nekada “mučim” sa nekim od tih filmova, kao po pravilu, oni vam donesu tu dragocenu dozu optimizma koji nam po kadkada nedostaje. Činjenica da sam ponovo, sa zadovoljstvom, prihvatio da budem u žiriju govori o mom odnosu prema ovom dragocenom Festivalu. Inače, tokom godine u kontaktu sam sa Darkom Ivićem, direktorom Festivala. Razgovaramo o tome šta priprema, kako će da izgleda naredni Festival, pričamo o filmovima, jer tu ima mnogo prostora za zanimljive razgovore. Pogotovu što je Darko filmofil i veoma cenim njegovu posvećenost filmu i to kako razmišlja o filmu“, kaže Radoslav Zelenović.


Više informacija o Bosifestu možete pronaći na zvaničnom sajtu. 

 

 INTERVJU S DARKOM IVIĆEĆEM, direktorom Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom –  Bosifesta


Novo, osmo izdanje Bosifesta nam se približava, ali na samom početku razgovora vratimo se malo unazad: kako ste zadovoljni sa prethodnih sedam izdanja, na koji način biste rezimirali dosadašnje rezultate kako na umetničkom tako i na planu podizanja svesti o položaju hedikepiranih osoba u Srbiji?

U načelu sam zadovoljan kada se vratim na početak i protekle godine. Ja uvek želim više: da svaka sledeća godina bude bolja od prošlih i da na svakom sledećem festivalu dodam nešto novo kako u edukativnom smislu (uticaj na bolji odnos prema osobama sa invaliditetom), tako i u umetničkom segmentu. Prilikom odabira filmova za festival vodimo računa da su ti filmovi  kvalitetni, a sam izbor za takmičarski i revijalni deo prepuštam selektoru festivala, kao i odluku za nagrade - žiriju.   


Filmovi  prikazuju svakodnevna iskustva i lične probleme osoba sa invaliditetom, odnos javnog mnjenja socijalni i ekonomski položaj u kojem se nalaze kao manjinska i marginalizovana grupa. Cilj je da se šira javnost informiše o načinu funkcionisanja, pravima, aktivnostima i dostignućima osoba sa invaliditetom kako bi došlo do boljeg razumevanja i prihvatanja različitosti.



Prateći deo festivala svake godine su i kreativne radionice na određene teme vezane za osobe sa invaliditetom, a uglavnom ih vode studenti – volonteri sa raznih fakulteta, koje pre svega imaju za cilj senzibilisanje mladih i šire javnosti. Da podsetim, Bosifest nije komercijalni tip festivala već je edukativnog karaktera.



Po završetku festivala u cilju podizanja svesti o položaju osoba sa invaliditetom prikazujemo filmove po gradovima Srbije, gde održavamo i interaktivne radionice – u školama, fakultetima, kulturnim centrima…



Umetničkim delom Bosifesta u proteklih sedam godina sam prezadovoljan; imali smo renomirane selektore i članove žirija  na kojima bi nam mnogi festivali mogli pozavideti. Takođe smo ponosni na goste koji su dolazili na festival i bili njegov deo, a tu mislim na autore, producente filmova koji su bili prikazani. Svi ti gosti postali su ambasadori Bosifesta, tako da o našem festivalu možete pročitati pozitivne komentare i reči hvale u časopisima i na portalima u Australiji, Engleskoj, Rusiji, Českoj, Americi, Africi, Poljskoj, Nemačkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj...


Koliko je bila kompleksna organizacija 8. Bosifesta, sa kojim sve poteškoćama ste se susretali?

Organizacija festivala je bazirana na entuzijazmu zaposlenih u našem udruženju  Hendi centar "Koloseum" (koje je organizator festivala) i na mom ličnom entuzijazmu, uz naravno veliku pomoć volontera i prijatelja festivala. Problemi su uvek vezani za finansiranje festivala. Uglavnom se finansiramo kroz projektne aktivosti učestvujući na konkursima resornih ministarstava čija sredstva uvek stižu na kraj samog procesa organizacije festivala, što nam prilično otežava isti, jer neki troškovi se moraju ranije sukcesivno pokrivati, a sponzora je sve manje.


S obzirom na ugled koji festival uživa u svetu, broj prijavljenih filmova se povećava iz godine u godinu, koliko je ostvarenja prijavljeno za ovogodišnje izdanje festivala (i iz kojih zemalja) i kako biste kao direktor ocenili program predstojećeg Bosifesta za koji je zaslužan selektor Goran Radovanović?

Ove godine je prijavljeno oko 90 filmova iz Kanade, Italije, Češke, Poljske, Gruzije, Izraela, Francuske, Holandije, Rusije, Irana, Engleske, Bugarske, Indije... Selektor Goran Radovanović je odabrao za prikazivanje 10 u takmičarskom i 8 ostvarenja u revijalnom delu programa. Goran je imao težak zadatak u izboru filmova, ali smatram da je profesionalno obavio zadatak i izabrao najbolje filmove, koje ćemo videti na ovogodišnjem festivalu.


Osim filmskog, predstojeće izdanje Festivala ima i zanimljiv prateći program, predstavite nam molim vas ovaj segment.


Ove godine prateći program čini konferencija “Pokreni  promenu”, koja će trajati 3 dana u prepodnevnim časovima (11-16h) pre projekcija filmova. Na konferenciji će učestvovati stručnjaci koji će održati interaktivna predavanja na teme:


·         Medijska izveštavanja o osobama sa invaliditetom;

·        Uticaj medija-filma na kreiranje stava prema osobama sa invaliditetom;

·        Primena i značaj medija u inkluzivnom obrazovanju;

·        Kultura, tolerancija, različitost.


Šta biste za publiku, koja je ranijih godina prepoznala festival kao jedinstvenu i značajnu manifestaciju, posebno izdvojili sa predstojećeg Bosifesta? 

Predložio bih da pogledate filmove sa ovogodišnjeg festivala jer svaki od njih nosi poučnu poruku i sigurno će probuditi neku emociju u vama. Na ovogodisnjem festivalu publika će imati priliku da pogleda i svetsku pretpremijeru izraelskog filma “Moj brat heroj”, koji toplo preporučujem. Takođe, publika će imati mogućnost da razgovara sa autorima filmova.



U svetu u kome se solidarnost i empatija sve više potiskuju i gube, filmovi koje ćemo imati prilike da vidimo na ovogodišnjem Bosifestu nas, pre svega, upućuju da razmislimo o tim bazičnim vrednostima humanog društva. Videćemo posebne filmove sa posebnim ličnostima, koje nisu drugačije zbog svog invaliditeta već zbog permanentne borbe i slavljenja života. To ih svakako čini posebnim i izrazitim u društvu koje je zapalo u apatiju. U takvom društvu često dominira površni pogled koji osobe sa invaliditetom isključivo vidi kao one koji ne koračaju. Ovi filmovi otkrivaju da oni zapravo koračaju i to po prostranstvima koje često većina u društvu ne može ni da zamisli. Hrabrost u izrazu, temi, postupku, doticanju iracionalnog, otvorenost pogleda tamo gde je društvo hendikepirano slepim mestima, sve to odlikuje filmove ovogodišnje selekcije. Oni će vas potresti, pokrenuti, pogoditi, naterati da se zamislite, nasmejati, iznenaditi. Dođite da zajedno iskusimo ove emocije od 10. do 12 oktobra u Sava centru.

Нема коментара:

Постави коментар