петак, 1. јун 2018.

DOB Tribina: Kako se dizajnirao modernizam?




Ciklus razgovora: Sto godina od osnivanja Jugoslavije
 
Organizacija: Centar za jugoslovenske studije (Cejus) i Dom omladine Beograda
 
Govori: Ivan Manojlović. Moderatorka: Ana Panić, Muzej Jugoslavije/Cejus
U okviru tribinskog programa Sto godina od osnivanja Jugoslavije koji tokom čitave 2018. godine realizuju Centar za jugoslovenske studije (Cejus) i Dom omladine Beograda poslednje predstavljanje pred letnju pauzu će za temu imati razvoj grafičkog dizajna u posleratnoj Jugoslaviji.

Jedan od osnivača Cejusa, kustos i istoričar umetnosti Ivan Manojlović će izneti polemička razmatranja o modernizacijskim i emancipatorskim potencijalima jugoslovenskog grafičkog dizajna.
 
Kako se grafički dizajn u Jugoslaviji kretao od stvaranja politički poželjne slike savremenog posleratnog društva do polja ideološke borbe za socijalističku emancipaciju? Možemo li grafički dizajn posmatrati kao produžetak revolucionarne borbe? Jesu li se dizajnerske slobode zaista polako i strpljivo osvajale?  Zašto je jugoslovenski modernizam postao dominantan dizajnerski okvir? I na kraju možemo li govoriti o društveno angažovanom grafičkom dizajnu?

Na ova i još po koje dizajnersko pitanje pokušaćemo da damo odgovor tokom prezentacije i razgovora  sa publikom.

Ivan Manojlović je kustos i istoričar umetnosti, zaposlen u Muzeju Jugoslavije, jedan od osnivača Cejusa. Autor, koautor i stručni saradnik projekata i izložbi čije su teme savremena istorija, popularna kultura, kultura sećanja i interpretacija kulturnog nasleđa socijalističke Jugoslavije: Dizajn za novi svet, Crveni kiosk, Disonantno nasleđe, Dizajn centar u Beogradu, Tehnika narodu, Poslednja mladost u Jugoslaviji, Tito foto.
 
 

Tribina: Kako se dizajnirao modernizam?

Utorak, 05. jun 2018. u 19:00
Dom omladine Beograda//Tribinska sala
 

Нема коментара:

Постави коментар