петак, 30. јун 2017.

42 ФЕСТИВАЛ МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ-24ч Забрањена зона




24 ЧАСА ОГРАНИЧЕНА ЗОНА је пантомимска представа са елементима миме, пантомиме и маски. У питању је дуо перформанс, у извођењу Вонг Тинг Понга и Тсуи Ка Лока.

У основи приче лежи проблем астрономски високих цена некретнина у Хонг Конгу, због чега људи не могу да дођу до свог животног простора. Велеград, многољудна популација и одсуство новца, доводе до скучемог простора: животног, пословног, у возилима јавног превоза, те неминовно долази до повишеног насиља.

Хонг Конгу такође недостају и јавне површине, а активности људи који живе у изнајмљеинм становима ограничене су мерама владе и власника станова. Штавише, хонгконшка влада продаје друштвену својину великим компанијама, а оваква приватизација је потпуно уништила мале продавнице, које су замењене трговинским ланцима. Као у свугде новац је тај који покреће свет. Живимо у свету где је скоро све ограничено, па тако и ресурси природе.


Ова ситуација навела је ауторе да осмисле перформанс Зона ограничена 24 часа којим описују стање по питању животног простора и своих осећања поводом тога. Наш свет препун је баријера, омеђен је постављеним границама и границама у нашим главама које смо сами креирали.


Но и поред свега смо повезали и принуђени на заједничку судбину.

Преплашени свеопштим стањем око нас, често сами вршимо самокастрацију, поништавањем сопствене личности и сопственог става кроз аутоцензуру. Тиме се, логично, поставља питање слободе и њене могућности.



Ово је једна од ретких пантомима која се бави политичком темом.

Fotografija Politika


  Извођачи: ВОНГ ТИНГ ПОНГ (МАЈКЛ) и ЦУИ КА ЛОК (ГАФЕР), Хонг Конг



ВОНГ ТИНГ ПОНГ, Мајкл се 2004. године прикључио „Лабораторији миме“, најстаријој пантомимичарској групи у Хонг Конгу, и почео да наступа као глумац. Наступао је у представама: Рађање и смрт цвета (2013), Луцкаста девојчица и смешно старо дрво (2012), Куда идем (2010), Зашто да не 1.0 (2010), Зашто да не (2009) итд. Са овом трупом, Мајкл је наступао и на међународним фестивалима, укључујући и фестивале у Сеулу, Тајпеју, Шензену итд. Сарађивао је са корејским редитељима Џонг-Јеон Јуном и Кимом Даегуном.
Од 2012. године изучава Бутох плес, похађа радионице и мастер клас код Кацура Кана и Јумико Јошиоке, јапанских мајстора Бутох плеса. Изучава, такође, кловновску уметност код Шпанца Адреа Сегуре, а код Британке Пите Лили изучава миму. Од децембра 2016. Мајкл подучава мими затворенице „Тај Лам центра за жене“ – једног од најбоље чуваних женских затвора у Хонг Конгу.
Уметнички је директор Суперкловнова, хонгконшке кловновске групе, а режирао је једну од најпопуларнијих кловновских представа у Хонг Конгу, Кловнбориџини, у марту 2016.
Под утицајем уметности тишине – миме, Мајкл користи „имитацију“ и „опсервацију“ (које су дух миме) да сам дође до дизајнерских решења.
Добитник је више награда и признања на такмичењима и фестивалима.
Завршио је и трогодишње студије уметности цветног дизајна, и наставља са изучавањем боја, равнотеже, линије и облика, трудећи се да ова знања и вештине пренесе на сцену.




ЦУИ КА ЛОК, Гафер је мимичар и жонглер. Придружио се „Лабораторији миме“ 2003. године. Пасионирани је љубитељ позоришта и воли да истражује живот, људе и време кроз миму.
Од 2009. до 2012. похађао је неколико радионица у Кореји за истраживање телесног покрета, а завршио је и курс за кловнове код мајстора миме и кловновске уметности Британке Пите Лили 2013. Као извођач, учестоваво је у многим представама, укључујући Куда идем (2010), Рушење (2011), Луцкаста девојчица и смешно старо дрво (2012) итд., а режирао је представе Куда идем (2010), Рођење и смрт цвета (2013) и Непознато (2014). Учествовао је на многим фестивалима: Сеул, Тај Пеј, Макау итд., а са Хонгконшком филхармонијом организовао је представе Барок за породицу, Џез за децу, Чаплин за децу (2016). Са Хонгконшком драмом, Великом кинеском културном глобалном асоцијацијом, Чои Хунг драмском асоцијацијом и француском групом Обично позориште, наступао је у Кореји, Кини и Француској.
Са пријатељем оснива жонглерску групу „Фрут Панч“ (2013), која изводи миме и жонглерске комаде, а често наступају у рекламним спотовима.
Играо је главну улогу у филму Мјау (Meow) /2017/, чије ће приказивање почети овог лета.

Нема коментара:

Постави коментар