уторак, 27. јун 2017.

Juko Šimizu Divlji vetar


Izložbom crteža i ilustracija svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko Šimizu Divlji vetar danas će u 19 časova biti otvoren VI Beogradski festival evropske književnosti. O ciklusu izloženih radova Juko Šimizu, koji su nastali po motivima knjige priča Majkla Kaningema Divlji labud, govoriće poznati crtač Branko Đukić.

"Kada neko posle 11 godina rada napusti siguran i dobro plaćen posao u korporaciji za odnose sa javnošću u Tokiju, i počne da se bavi nesigurnim poslom ilustratora u Njujorku, znajte da je veliki hazarder. Ili će potpuno potonuti ili će postati veliko ime u svetu umetnosti. Takva je Juko Šimizu, i na sreću svih nas postala je jedna od najrespektabilnijih ilustratora na svetu. U svom radu ona spretno kombinuje tradicionalnu japansku grafiku sa američkom pop poetikom nadrealizma i stripa. Osnovne obrise crta japanskom kaligrafskom četkicom, a zatim ih digitalno dopunjava suplementima boja. No, ne bi to bilo toliko bitno da svaka ilustracija koju je uradila (a ima ih mnogo) nije maksimalno emotivno doživljena. Danas, kada na internetu možete videti more radova mladih, starih i pokojnih velikana ove vrste umetnosti, njene ilustracije upašće vam u oko i zadržaće vam se u mozgu. Ostaće vam u sećanju. To je ono čemu teži svaki umetnik i što ga odvaja od pukog zanatlije", kaže Branko Đukić.

Juko Šimizu je japanska ilustratorka koja živi i radi u Njujorku. Njuzvik Japan izabrao ju je 2009. godine za jednu od 100 najpoštovanijih Japanaca. Radove Juko Šimizu možete videti na majicama firme GAP, na PEPSI limenkama, na bilbordima VISE, u kampanjama Microsofta, na koricama knjiga, magazina i stripova najprestižnijih svetskih izdavača.



Нема коментара:

Постави коментар