петак, 9. јун 2017.

Tribina: BANKET ZA FRICA


Ponedeljak, 12. jun 2017. u 18:00
Glavni hol Doma omladine Beograda
Predstavljanje posebnog izdanja časopisa Gradac posvećenog Miroslavu Krleži
Izdavači: Dom kulture Čačak i Umetničko društvo Gradac

Govore: Miloš Vasić, novinar Vremena i Muharem Bazdulj, pisac i književni kritičar. Moderator: Dragoljub Stojković.

Tribinom posvećenom Miroslavu Krleži nastavlja se saradnja Doma omladine Beograda i časopisa Gradac iz Čačka, u okviru koje je do sada predstavljen niz brojeva ovog, za srpsku kulturu jednog od najvažnijih štampanih izdanja.

Urednik časopisa Gradac, Branko Kukić ističe da je 200 brojeva časopisa Gradac za 40 godina postojanja "slika, posledica, ali i otpor nesrećnim, burnim godinama obeleženim tumbanjima, zabludama, obmanama, rasulom, lažima koje su prešle u istinu i opsenama koje danas doživljavamo kao realnost".

Odluka uredništva časopisa, da 200-ti broj posveti Miroslavu Krleži, prilika je da se podsetimo pisca koji je bio priča za sebe, bez prethodnika i bez pravog književnog naslednika. Čitavog života, prema rečima biografa Rajnharda Lauera, Krleža nigde nije u potpunosti našao svoje mesto, već se nalazio „između svih stolica“ – kako u književnosti, tako i kad su u pitanju politički stavovi.

Posebno izdanje časopisa Gradac donosi sto hronološki raspoređenih i naslovljenih skica o životu Krleže i njegovom delu, a posetioci će moći da čuju zapažanja i komentare gostiju, koji će predstaviti značaj Krležinog dela za ove prostore, kao i malo poznate detalje iz života pisca.

Нема коментара:

Постави коментар