недеља, 25. јун 2017.

IV Novi tvrđava teatar u Vili Stanković



od 3. do 8. jula

IV Novi tvrđava teatar biće održan od 3. do 8. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

U takmičarskom programu biće izvedene predstave Fama o biciklistima Svetislava Basare u režiji Roberta Lenarda I produkciji pozorišta Ujvideki Szinhaz, Čuvari tvog poštenja Borisa Liješevića (Gradsko pozorište Podgorica), Jami distrikt Milena Bogavac u režiji Kokana Mladenovića (Trupa Jami District) i “Nevidljivi ljudi” Jelena Kajgo u režiji Nemanje Rankovića (Narodno pozorište Užice). Festival otvara Marija Medenica, glumica Srpskog narodnog pozorišta.

Novi tvrđava teatar do sada je publici predstavio niz izuzetnih pozorišnih ostvarenja iz zemlje i regiona. Deo njegove istorije neki su od ponajboljih reditelja današnjice, najbolji glumci, kompozitori, scenografi, kostimografi... Na njemu su, između ostalih, učestvovali: Bitef teatar, Atelje 212, Srpsko narodno pozorište, Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz, NP Subotica, pozorišta iz Sarajeva, Bukurešta, Beča, Strazbura, Sombora, Niša, Varaždina, Zagreba, Užica, Šapca...


Selektorka Vida Ognjenović je, ovom prilikom, izjavila:

“Moje osnovno polazište za sastav festivalskog repertoara je, pre svega, dobra predstava i njen odjek u umetničkom i širem društvenom kontekstu. Malo šta može da korumpira taj kriterijum, jer on nije nimalo skučen i jednostran, pošto dobro znamo da predstavu, taj univerzalni scenski pogon kojeg pokreću ideje, dobrom čini mnoštvo činilaca. Savremeni scenski izraz je, naime, višestruko izoštren u teatarskom smislu kao i u društvenom angažmanu, pa među predstavama biram one koje spremno i žestoko odgovaraju na savremene izazove. Zato smatram da odabir treba da je slobodan i što manje uslovljen spoljnim ograničenjima, pa ni unapred zadatom temom festivala. I moto zbog toga izostavljamo. Naravno, jedan uslov je neizbežan - a to je da se predstava može izmestiti iz omeđenog u otvoren prostor, a da ne gubi od svoje zaokružene izražajne forme i strukture. Dovoljno.”

Predstave počinju u 21 čas.

Organizator festivala: Udruženje građana „Novi tvrđava teatar“

Produkcija festivala: „Novi tvrđava teatar – Vila Stanković, Ustanova SKC Novi Sad, Laureat“ DOO za menadžment i zastupanje autora i glumaca.


Vila Stanković se nalazi na Fruškoj gori kod naselja Čortanovci. Vilu je 1930. godine sazidao kardiolog Radenko Stanković, osnivač Medicinskog fakulteta u Srbiji. Stanković je bio i ministar prosvete za vreme vladavine kralja Aleksandra I i namesnik kralja Petra II Karađorđevića. Nacrte je izradio arhitekta Dragiša Brašovan koji je zaslužan i za izgled palate Banovine u Novom Sadu. Vila je urađena u stilu srpskih srednjovekovnih dvoraca a smeštena je u čortanovačkoj šumi na imanju koje obuhvata 35 jutara raspoređenih na šest nivoa-terasa.


Takmičarska selekcija

3. jul
Fama o biciklistima
Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz
Svetislav Basara u režiji Roberta Lenarda

4. jul
Čuvari tvog poštenja
Gradsko pozorište Podgorica
Autorski projekat Borisa Liješevića

5.jul
Jami distrikt
Trupa Jami District
Milena Bogavac u režiji Kokana Mladenovića

6. jul
VAN KONKURENCIJE
Ukrađena ličnos 
Milenko Vučetić/Milan Gutović
7. jul  
Nevidljivi ljudi
Narodno pozorište Užice
Jelena Kajgo u režiji Nemanje Rankovića

8. jul
Dodela nagrada, u čast nagrađenih predstava “Međuigre”
Akademija lepih umetnosti i multimedija Beograd, Servantes u režiji Vide Ognjenović
(diplomska predstava studenata Vide Ognjenović, asistent Ivan Bosiljčić).




Ovogodišnji žiri


Teoretičar kulture i književnik Vladimir Kopicl
Rediteljka Mia Knežević
Glumica i rediteljka Kinga Mezei.



Cene karata i način prodaje:

Prodaja karata - preko GIGSTIXa
Karte se puštaju u prodaju 23. juna
Cena pojedinačne karte je 700 dinara
Cena kompleta karata (6 karata za sve dane) 3000 dinara
Cena komplet karata u periodu od 23. do 30.juna je 2500 dinara

Prevoz do Čortanovaca

Prevoz do Čortanovaca je organizovan i ulazi u cenu ulaznice.
Autobus iz Novog Sada polazi u 20 sati, ispred Srpskog narodnog pozorišta.
Autobus iz Beograda polazi u 19 sati. ispred Pete beogradske gimnazije.
Obavezno je prijavljivanje prilikom kupovine ulaznice ili na 064 138 96 94

Нема коментара:

Постави коментар