четвртак, 22. јун 2017.

17. Mеђународни фестивал ДАНИ ОРГУЉА – DIES ORGANORUM

17. Mеђународни фестивал
ДАНИ ОРГУЉА – DIES ORGANORUM
Катедрала Блажене Дјевице Марије, Хаџи Милентијева 75
Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51


27. јун – 6. јул 2017.

 
XVII издање међународног фестивала Дани оргуља – Dies organorum  kао симбол лета у Београду, одржаће се у периоду од 27. јуна до 6. јула у Катедрали Блажене Дјевице Марије, у организацији Културног центра Београда.

Реномирани европски и домаћи оргуљаши ће током шест концерата демонстрирати широке могућности величанствених оргуља италијанског градитеља
Занина, и разнолик репертоар музике за оргуље, водећи нас кроз различите стилске правце од барока до данас. Пратећи програми, концерти за најмлађе и мајсторске радионице у оквиру Летње школе оргуља, одвијаће се у Музеју науке и технике.

Учесници овогодишњег фестивала су: Мартин Шмединг, Немачка, Марко Петричић, САД/Србија, Золтан Борбељ, Србија, Павел Кохоут, Чешка, Јулија Ленер, Аустрија, Лана Јеленковић, Србија, Филип Ребман, Немачка, Александар Солунац, Србија и Себастиjан Мархолд, Немачка, као и Марија Дружијанић и Baby Artish који су и овог пута задужени за програм намењен деци.

Фестивал се свечано отвара у уторак 27. јуна. Отварање фестивала Дани оргуља – Dies organorum је уједно и затварање мултидисциплинарног програма обележавања Јубилеја - 500 година Реформације, који реализује Goethe-institut у Београду у сарадњи са партнернима. Овим поводом немачки оргуљаш Мартин Шмединг извешће композиције базиране на лутеранским коралима од 17. до 20. века, на концерту Од Баха и даље (Bach and Beyond).


Оргуљаш нашег порекла који живи и ради у САД-у,  Марко Петричић, ће у среду, 28. јуна, на оргуљама и бајану извести програм, који наставља тему концерта Шмединга и посвећен је Јохану Себастијану Баху и лутеранском наслеђу.




Концертом под називом У форми свите, оргуљаш Золтан Борбељ, професор на Академији уметности у Новом Саду, представиће стилски различита дела савремених аутора из Немачке, Холандије, Србије и Француске, писана у истој форми, у облику свите. Концерт ће се одржати у петак, 30. јуна.

Викенд је резервисан за програм посвећен деци и биће одржан у Музеју науке и технике, у простору у коме ће се одражвати и већи део Летње школе оргуља намењен ученицима и студентима оргуља и њиховим колегама, то јест младим професионалцима.

У уторак, 4. јула, имаћемо прилику поново да слушамо оргуљаша из Чешке, Павела Кохоута, чије концерте београдска публика добро памти. Павел Кохут ће и овог пута извести дела за оргуље различитих стилских епоха, као и позната оркестарска дела аранжирана за оргуље, и тако приказати максималан потенцијал хваљених Занинових оргуља у Катедрали.

Већ наредне вечери, у среду, 5. јула, угостићемо оргуљашицу из Аустрије, Јулију Ленер, која је тренутно једна од најперспективнијих младих оргуљаша ове земље, победница престижних оргуљашких такмичења у Европи и Америци. Окосницу њеног концертног програма чиниће оргуљска дела Ј. С. Баха, продубљујући тему са којом започињемо Фестивал.

Затварање фестивала уз звуке фанфара, оргуља у комбинацији са две трубе и тубом, очекује нас у четвртак, 6. јула, а прогам ће заједнички извести музичари из Србије, Немачке и Аустрије. Гости су Филип Ребман, трубач Катарске филхармоније и Себастијан Мархолд, тубиста Бечке филхармоније, а њихови домаћини биће оргуљашица Лана Јеленковић и Александар Солунац, трубач Београдске филхармоније. Програм концерта упоредо представља комбинацију звука оргуља и трубе/а онако како су је чули композитори у 17. веку у доба барока (Бибер и Франческини) и у 20. веку (Перискети и Хованес). Сарадња домаћих и страних музичара у оквиру камерних пројеката (коју се као организатори трудимо да подржимо и подстакнемо) драгоцена је не само за музичаре који су њен део, или публику која на концерту има прилику да ужива у резултату удруживања њихових талената и вештина, већ и за промоцију наше културне средине и позиционирање Београда на евроској културној мапи.

Важна одредница при селекцији овогодишњег програма је био и јубилеј који ове године обележавамо – 60 година рада Културног центра Београда. Из тог разлога смо, за учешће у програму Фестивала, позив упутили музичарима који са Културним центром Београда имају дугу и важну сарадњу и који су својим ангажовањем допринели квалитету нашег програма, као и оне којима је КЦБ био значајна подршка у кључним тренуцима.

Сви концерти фестивала Дани оргуља почињу у 20.30, а улаз на концерте је слободан.

Подршку фестивалу пружили су: Министарство културе и информисања Републике Србије, Градска општина Врачар, Goethe-institut у Београду, Аустријски културни форум у Београду, као и бројни пријатељи фестивала.

Фестивал се одржава захваљујући гостопримству и сарадњи са Београдском надбискупијом и Жупом Узнесења Блажене Дјевице Марије где се налази Катедрала, као и са Музејем науке и технике.

Нема коментара:

Постави коментар