понедељак, 19. јун 2017.

RAVNO SELO FILM FESTIVAL






 
Prvi festival debitantskog filma pod nazivom „Ravno Selo Film Festival“ biće održan od 24. do 26. juna u ovom malom mestu nadomak Vrbasa.


Ravno Selo Film Festival je prvi festival debitantskog filma koji će, pod sloganom Selom kruže filmske priče, biti održan od 24. do 26. juna u Ravnom Selu u opštini Vrbas. Festival je nastao na inicijativu glumca i producenta Lazara Ristovskog da se obnovi Dom kulture u Ravnom Selu koji je izgoreo prošle godine, ali i da se omladini iz ovog kraja približe filmska umetnost i filmski stvaraoci:

"Pre godinu dana u mom rodnom Ravnom Selu izgoreo je Dom kulture.

Na premijeri mog filma "Dnevnik mašinovođe", koja je održana na zgarištu doma u julu 2016. godine, odlučio sam da pokrenem inicijativu za obnovu Doma kulture.

Ideja i namera o obnovi su se proširile na organizaciju prvog filmskog festivala.

Ravno selo je moje detinjstvo, a onaj ko zaboravi svoje detinjstvo, ne postoji ni u budućnosti. Želim da mladi iz Ravnog sela i regiona imaju bolju budućnost. Mi ćemo ovim festivalom otvoriti vrata te budućnosti.


Festival je posvećen mladima. Omladini mog sela, susednih sela i svima koji će na njemu u budućnosti učestvovati, bilo kao akteri, ili kao gledaoci. On će povrditi činjencu da se kultura ne nalazi i ne konzumira samo u velikim gradovima, jer su manje sredine često rasadnik talenata iz svih oblasti, pa i iz kulture. Ovo radim volonterski, a to podrazumeva veliku ljubav.

Ja je imam. Kako za film, tako i za moje Ravnoselce i komšije iz susednih mesta."  

U okviru glavnog programa Ravno Selo Film Festivala biće prikazano pet reprezentativnih debitantskih dugometražnih filmova iz regiona.

Svečano otvaranje manifestacije je u subotu od 20.30 na kojoj će specijalni gosti izvoditi muzičke numere iz poznatih filmova. Olivera Katarina će uz pratnju tamburaša iz Deronja otpevati „Đelem, đelem“ iz „Skupljača perja“, Bane Krstić iz „Garavog sokaka“ izvešće „Tango Argentino“ iz istoimenog filma, Tanja Banjanin numeru iz „Ciganske bajke“, uz trubače Ekrema Mamutovića, Lazar Ristovski će otpevati „Mesečinu“ iz filma „Podzemlje“, a svi zajedno izvešće „Pukni zoro“ iz filma „Montevideo, Bog te video“.

Tokom trodnevnog festivala u glavnom programu biće prikazano pet reprezentativnih ostvarenja iz regiona koje će predstaviti njihovi autori – „Igla ispod praga“ (Crna Gora, režija: Ivan Marinović), „Naša svakodnevna priča“ (Bosna i Hercegovina, režija: Ines Tanović), „Dobra žena“ (Srbija, režija: Mirjana Karanović), „Trampolin“ (Hrvatska, režija: Katarina Zrinka Matijević), „Oslobođenje Skoplja“ (Makedonija, režija: Danilo i Rade Šerbedžija).

Rade Šerbedžija, počasni gost festivala, zatvoriće Ravno Selo Film Festival u ponedeljak, 26. juna na svečanoj ceremoniji od 20.30 pre projekcije filma kojim je debitovao kao reditelj.

Kroz prateći program publici će se predstaviti igrana i dokumentarna ostvarenja studenata Fakulteta dramskih umetnosti i Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba, a srednjoškolci i studenti koji se zanimaju za filmska zanimanja imaće priliku da učestvuju u predavanjima koja će voditi reditelj Miloš Pavlović, filmski i tv producent Višnja Nikitin i glumica i počasna gošća festivala Mirjana Karanović.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Više informacija o programu na sajtu: http://ravnoseloff.com/  


Igla ispod praga (Crna Gora)
Režija: Ivan Marinović
Sinopsis: Crna komedija koja govori o stanovnicima sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time reše sve svoje probleme, u čemu im smeta pop koji odbija da proda svoj deo.

Naša svakodnevna priča (Bosna i Hercegovina)
Režija: Ines Tanović
Sinopsis: Film prati jednu sarajevsku porodicu srednje klase i komunikaciju među njenim članovima i njihovim životnim putevima dvadeset godina posle rata.

Dobra žena (Srbija)
Režija: Mirjana Karanović
Sinopsis: Posle trideset godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili će ostaviti sve ono što je dotad stekla i započeti novo poglavlje.

Trampolin (Hrvatska)
Režija: Zrinka Matijević
Sinopsis: U fokusu filma je lice i naličje odnosa između majke i ćerke koji prelazi granicu, probija poverenje i iz podržavajućeg i nežnog prelazi u mračan i nasilan. To je film o bezuslovnoj roditeljskoj ljubavi koja često postane uslovna, film o ožiljcima koji ostaju u nama dugo nakon što masnice izblede.

Oslobođenje Skoplja (Makedonija)
Režija: Rade i Danilo Šerbedžija
Sinopsis: Osmogodišnji Zoran je junak je ove priče. Kroz njegove oči proživljavamo svu surovost rata, siromaštvo, patnju, razgledamo slike okupiranog Skoplja, grada koji su Nemci, uz pomoć bugarskih saveznika, okupirali 1942. godine.

Tokom trodnevnog festivala, studenti filmskih škola publici će se predstaviti svoja igrana i dokumentarna ostvarenja. Fakultet domaćin ove godine je Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, a fakultet u gostima je Akademija dramskih umjetnosti iz Zagreba.

Ravno Selo Film Festival, pored filmskih profesionalaca, okuplja studente i srednjoškolce koji se interesuju za filmsku umetnost. Oni će učestovati u predavanjima čiji je cilj da se mladima približe filmska zanimanja reditelja, producenata, glumaca i mogućnosti studiranja nekog od ovih studijskih programa na FDU u Beogradu. Filmske lekcije će voditi reditelj, profesor Miloš Pavlović, filmski i TV producent Višnja Nikitin, glumica i počasna gošća festivala, Mirjana Karanović. 




PROGRAM RAVNO SELO FILM FESTIVALA
24 – 26. JUN
Ravno Selo, Vojvodina

subota, 24.06.2017.

13.00-15.00         FDU projekcija filmova  (Lokacija: OŠ Branko Radičević – sala)
Dijamant za Baja Kaliforniju, SRB, režija Kosta Ristić (14’)
Dok nas put ne rastavi, SRB, režija Isidora Veselinović (14’)
Kad bi ovce bile roze, SRB, režija Đurđija Radivojević (29’)
Nulta emisija ne mora da bude bajka, SRB, režija Tea Lukač (1’)
Urbana potera na selu, SRB, režija Strahinja Savić (7’)
O konopcu, SRB, režija Katarina Mutić (5’)
Svetski rekorderi, SRB, režija Nikola Zdravković (29’)

16.00                    FDU Filmske lekcije : Kako gledati film? pripovedač prof. filmske režije Miloš Pavlović – priča na temu gledanja filma.  (Lokacija: OŠ Branko Radičević – sala)
19.00                   Filmske priče – razgovor sa autorima (Mesna zajednica Ravno Selo)
                            IGLA ISPOD PRAGA (CG)
                            Ivan Marinović, reditelj
                            Bogdan Diklić
                            Ljubomir Bandović

                            NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA (BIH)

                            Ines Tanović, rediteljka
                            Alen Babić, producent

20.30                    SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA – Direktan prenos TV Vojvodina (Lokacija: Dom kulture – sportski teren)
Učesnici: Olivera Katarina, Tanja Banjanin, Bane Krstić, Lazar Ristovski

Olivera Katarina, uz pratnju tamburaša iz Deronja otpevaće „Đelem, đelem“ iz „Skupljača perja“, Bane Krstić iz „Garavog sokaka“ izvešće „Tango Argentino“ iz istoimenog filma, Tanja Banjanin numeru iz „Ciganske bajke“, uz trubače Ekrema Mamutovića, Lazar Ristovski će otpevati „Mesečinu“ iz filma „Podzemlje“, a svi zajedno izvešće „Pukni zoro“ iz filma „Montevideo, Bog te video“.

21.30                    IGLA ISPOD PRAGA (CG), trajanje 100 minuta (Lokacija: Dom kulture – sportski teren)
                             Režija: Ivan Marinović; Uloge: Nikola Ristanovski, Bogdan Diklić, Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Leon Lučev
Petar, radikalni pravoslavni sveštenik se vraća na svoje crnogorsko poluostrvo da se stara o svojoj dementnoj majci. Ubrzo ulazi u konflikt sa sujevernim seljanima koji će na dovitljive načine pokušavati da ga proteraju.
                            
23.15                    NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA (BIH), trajanje 89 minuta (Lokacija: Dom kulture – sportski teren)
                             Režija: Ines Tanović; Uloge: Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Nina Violić, Goran Bogdan, Goran Navojec, Vedrana Seksan, Enis Bešlagić
                             Saša, ratni veteran pokušava da se nosi sa nerešenim političkim i ekonomskim poteškoćama posle rata u Bosni, dok njegov otac Muhamed ne može da odustane od svojih verovanja. Između oca i sina, nalazi se majka, rastrzana na dve strane, koja oboleva i čija bolest uspeva da ponovo spoji porodicu.

nedelja, 25.06.2017.

13.00-15.00         ADU (Zagreb) projekcija filmova  (Lokacija: OŠ Branko Radičević – sala)

Žene, žene, žene, HR, režija Nikica Zdunić (24’)
13+, HR, režija Nikica Zdunić (20’)
Afterparti, HR, režija Viktor Zahtila (22’)
Kika, HR, režija Mirna Zgrabljić (17’)
Cvijeće, HR, režija Judita Gamulin (19’)

16.00                    Filmske lekcije: gluma - gost predavač Mirjana Karanović (Lokacija: OŠ Branko Radičević – sala)
18.00                   Filmske priče – razgovor sa autorima (Mesna zajednica Ravno Selo)
                            DOBRA ŽENA
                            Mirjana Karanović, glumica i rediteljka
                            TRAMPOLIN
                            Katarina Zrinka Matijević, rediteljka
20.30                    DOBRA ŽENA (SR), trajanje 90 minuta (Lokacija: Dom kulture – sportski teren)
                             Režija: Mirjana Karanović; Uloge: Mirjana Karanović, Boris Isaković, Hristina Popović, Jasna Đuričić, Ksenija Marinković, Bojan Navojec
Posle trideset godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili ostaviti sve ono što je do tad stekla i započeti novo poglavlje. U trenutku kada saznaje da je teško bolesna, otkriva i ratnu prošlost svog muža, i po prvi put u životu, prinuđena je da sama donosi određene odluke.

22.00                    TRAMPOLIN (HR), trajanje 74 minuta (Lokacija: Dom kulture – sportski teren)
                             Režija: Katarina Zrinka Matijević; Uloge: Franka Mikolaci, Tena Nemet Brankov, Marija Tadić, Lana Barić, Frano Mašković, Asja Jovanović
                             Bežeći od majke, sedmogodišnja Lina susreće tinejdžerku Niku i četrdesetogodišnju Nikolinu. Deleći sličnu sudbinu, tri junakinje menjaju svoje živote i raskrinkavaju tajnu o bolnim rascepima unutar vlastitih porodica.   

ponedeljak, 26.06.2017.

13.00-15.00         FDU projekcija filmova (Lokacija: OŠ Branko Radičević – sala)

Filmski festivali u Srbiji nekad i sad, SRB, režija Kristina Marković (3’)
Pravi program za pravi uzrast, SRB, režija Kristina Marković (1’)
Sjene, SRB, režija Miloš Ljubomirović (26’)
Letnja škola, SRB, režija Nataša Janković (27’)
Soba smrti, SRB, režija Nemanja Ćeranić (15’)
Fakebook, SRB, režija Nemanja Leković (2’)
Hoću kusur, neću žvake, SRB, režija Maša Šarović (27’)
Zeleno je u modi, SRB, režija Anastasija Zamahajev (3’)

16.00                    FDU Filmske lekcije: Biti kreativni producent. Predavač FTV producent Višnja Nikitin. (Lokacija: OŠ Branko Radičević – sala)
18.00                   Filmske priče – razgovor sa autorima (Mesna zajednica Ravno Selo)
                             OSLOBOĐENJE SKOPLJA
                             Rade Šerbedžija, glumac i reditelj
                   20.30                   Ceremonija zatvaranja (Lokacija: Dom kulture – sportski teren)
20.45                    OSLOBOĐENJE SKOPLJA (MK), trajanje 110 minuta (Lokacija: Dom kulture – sportski teren)
Festival su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, Mesna zajednica Ravnog Sela, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda.

Sajt festivala: http://ravnoseloff.com/  
Instagram: https://www.instagram.com/ravnoselofilmfestival/

 Napomena: U toku su radovi na putu Beograd-Subotica kod petlje „Sirig“ i „Zmajevo“. Ukoliko dolazite sopstvenim prevozom preporučena trasa je izlaz Sever iz Novog Sada i dalje putem ka naseljima Rumenka i Kisač ka Ravnom Selu. Trasu možete pratiti na sledećoj mapi.

Нема коментара:

Постави коментар