четвртак, 22. јун 2017.

BELEF 2017: Leti kulturno


Pod sloganom „Leti kulturno“ od 23. juna do 23. jula biće organizovan Beogradski letnji festival – BELEF 2017, pod pokroviteljstvom Grada Beograda.

Ova manifestacija održava se po 26. put u srpskoj prestonici i na pravi način odražava duh Beograda. Najavljen je bogat program, sa nikad većim brojem kulturnim dešavanja.

BELEF 2017 će biti poseban i po nastupu Bajage i Instruktora, Sanje Ilić i grupe Balkanika, a nastupiće i gosti iz Indije sa nekoliko programa.

Umetnički direktor festivala Aleksandar Ilić pozvao je građane da deo leta provedu na BELEF-u i najavio je raznolik program. On je izrazio zadovoljstvo da se posle dugo vremena umetnička igra, performans, kao i veliki broj izložbi vraća na festival. Takođe je dodao da će se program odvijati na nekoliko lokacija, poput SKC-a, Narodnog pozorišta i Kuće legata.


BELEF 2017 – program

 

Petak, 23. jun (21.00) – Bašta SKC
Sanja Ilić i Balkanika

Sanja Ilić i Balkanika


Cena ulaznice: 600 RSD

Sanja Ilić i Balkanika je muzički sastav, osnovan 2000. godine, koji je silovitom brzinom stekao svetsku popularnost. Aleksandar Sanja Ilić jedan od najuspešnijih kompozitora raznovrsnih muzičkih žanrova u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, okupio je u novoj postavi Balkanike, pored čuvenog profesora Ljube Dimitrijevića, koji je tu od osnivanja, mlade, poznate i talentovane muzičare koji sviraju drevne balkanske instrumente, u specifičnoj formaciji rok-benda. Grupa se sastoji od 10 muzičara. Dva ženska etno-vokala i jedan muški rok-vokal koji, u kombinaciji sa tvrdim elektronskim zvukom i drevnim balkanskim instrumentima, postižu fantastičan, moderan i originalan zvuk za koji se slobodno može reći da je bez ekvivalenta ne samo na Balkanu već i na svetskoj muzičkoj sceni. U poslednje dve godine Balkanika je imala preko 100 koncerata na svim kontinentima.

Nedelja, 25. jun (11.00) – Bašta SKC
Interaktivni koncert – Dečija muzička radionice

Ulaz slobodan

Prvi put ove godine deca imaju priliku da u okviru našeg najznačajnijeg gradskog festivala – BELEF 2017, učestvuju u muzičkim radionicama. U pitanju je interaktivni koncert u kome učestvuju i deca iz publike, zajedno sa decom koja će nastupiti. Ponavljajući zadati ritam, muzičke igre i pevajući zajedno, stvara se interakcija i odlična povezanost izmedju svih prisutnih. Forma ovakvih koncerata dešava se prvi put kod nas i za sve prisutne ovo će biti novo iskustvo. Biće veoma zabavno i za roditelje, bake i deke… koji dovedu svoju decu, s obzirom da će tako i oni aktivno postati deo ovog programa.

Trajanje programa: 60 minuta

Nedelja, 25. jun (21.00) – Bašta SKC
Modna revija Suzane Perić: Ples po oblacima

Ulaz slobodan

Nova kolekcija za proleće i leto modne dizajnerke Suzane Perić predstavlja pasoš za sve životne destinacije. Jedna od naših najpoznatijih kreatorki otkrila je i da je novom kolekcijom, želela da kreira haljine u kojima će se žene osećati moćno, zavodljivo, poželjno i sigurno u svakoj situaciji. „Ples po oblacima“ već samim imenom otkriva dozu sofisticiranosti i glamura, koju nova kolekcija za proleće i leto donosi. Novi modeli Suzane Perić su prefinjeni, elegantni i u nežnim tonovima, ističući ženstvenost u prvi plan.



BELEF 2017: Nušić triptih
Ponedeljak, 26. jun (21.00) – Narodno pozorište, scena „Raša Plaović“
IUI Transition Dance company – Nušić triptih

Ulaz slobodan

Plesni projekat Nušić Triptih premijerno će biti izveden 26. juna. Ovo originalno plesno tumačenje Nušića čine tri savremene plesne koreografije tri veoma značajna i respektabilna domaća i evropska koreografa: Isidora Stanišić (Srbija) s delom Ožalošćena porodica; Maša Kolar (Hrvatska) s delom Gospođa Ministarka i Maćiej Kuzminski (Poljska) s delom Pokojnik. Koreografije predstavljaju istraživanja umetnika u preoblikovanju dramskog teksta jednog od najznačajnijih komediografa Branislava Nušića u savremene izvođačke umetnosti. Rukovodeći se temama koje je Branislav Nušić u svojim delima obrađivao na jedinstven način, koreografi u svojim delima preispituju odnose koji se tiču svakodnevice savremenog društva, malograđanskog duha, amoralnosti i laži, korumpiranosti, koristoljublja, neukusa, neprilagođenosti i nesigurne egzistencije. Svaki koreograf ponaosob istražuje adekvatan scenski izraz i igrački vokabular koji na najdirektniji način komunicira sa paradoksom savremenog sveta i ukazuje na aktuelnost tema koje je Nušić obrađivao u svojim delima. Plesni spektakl „Nušić triptih“ čine tri dela, razdvojena s dve pauze a u ukupnom trajanju do dva časa.

Koncert Alba Molina i Rikardo Moreno, Španija i grupe Kal

Utorak, 27. jun (21.00) – Bašta SKC
Koncert Alba Molina i Rikardo Moreno, Španija i grupe Kal

Cena ulaznice: 500 RSD

Alba Molina je poznata španska flamenko, džez i bluz pevačica i model. Izuzetnog muzičkog talenta, vrlo specifične boje glasa i sjajne vokalne tehnike, u svom stvaralaštvu kombinovala je različite stilove poput popa, hip hopa, bolera, brazilskih i karipskih ritmova, džeza i flamenka. Stoga je kritika naziva „zvučnim univerzumom“ koji je teško uklopiti u određeni žanr, imajući u vidu njen muzički put i neumorno umetničko angažovanje. Alba potiče iz slavne muzičke porodice. Otac Manuel Molina je čuveni flamenko gitarista, po kojem je snimljen i film „Kralj gitare“, a majka Manuela Montoja je poznata flamenko plesačica i pevačica. Ovaj slavni par, nastupao je pod imenom „Lole y Manuel“ i tokom 70-tih godina bili su najpopularniji flamenko umetnici u Španiji. Svetsku slavu doživeli su nakon što se njihova pesma „Tu Mirá” našla u Tarantinovom filmu „Kill Bill 2“. Albu će na koncertu pratiti Rikardo Moreno, jedan od najpoznatijih flamenko i džez kompozitora i gitarista Španije.

Kal je urbani romski bend iz predgrađa Beograda. Muzički stil koji je ovaj bend kreirao zapadni kritičari su nazvali Rock’n”Roma i to svakako najbolje oslikava njihovu muziku. Od 2006-te godine, kada su otpočeli svoju karijeru, do sada, u inostranstvu su odsvirali preko 600 koncerata. Nastupali su na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima i postigli zavidnu evropsku karijeru. Dovoljno je reći da su svirali na festivalima poput Roskildea u Danskoj, FUSION Festivala u Berlinu, Pepsi Siget Festivala u Budimpešti kao i na domaćem EXIT Festivalu.

Utorak, 27. jun (19.00) – Institut Servantes
„Romski život“ – izložba, u saradnji sa Institutom Servantes

Ulaz slobodan

Sreda, 28. jun (20.00) – Skupština grada Beograda
Resital Vladimira Gligorića: Klavirska dela Vasilija Mokranjca

Ulaz slobodan

Za svoj prvi nastup na BELEF-u pijanista Vladimir Gligorić odabrao je program sa klavirskim delima jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora – Vasilija Mokranjca (1923-1984). Na jednočasovnom resitalu Gligorić će beogradskoj publici predstaviti kompozitorov rani opus (Menuet), a zatim preko kompozicija obojenih nacionalnim stilom (Fragmenti, Šest igara, Etide), resital zaokružiti sa delima iz poslednjeg, neo-impresionističkog stvaralačkog perioda kompozitora, (Intime, Odjeci, Preludijumi, Preludijum).

Četvrtak, 29. jun (21.00) – Velika sala SKC
Koreodrama DDT-a – Dance Macabre

Cena ulaznice: 300 RSD

Savremena plesna predstava „Dance Macabre“ inspirisana je istorijom i hrabrošću srpskog naroda i srpskih vojnika za vreme Prvog svetskog rata i pesmom „Plava grobnica“ Milutina Bojića. Upravo ta pesma, kao i ova predstava posvećena je srpskim vojnicima, koji su zbog iscrpljenosti, umora i bolesti, svoj život završili daleko od svoje otadžbine. Njihova mrtva tela su bačena u Jonsko more, bez groba, bez krsta, bez spomenika, jer na grčkom ostrvu Vido nije bilo dovoljno mesta za njihove grobove. Sedam igrača, koji zajedno sa koreografima Tijanom Malek i Draganom Stanisavljević sto godina kasnije svojom igrom odaju počast hrabrim srpskim vojnicima su Mila Stijak, Katarina Stojković, Luka Stojković, Jakša Filipovac, Branko Mitrović, Stefan Veselinović i Sava Vidicki.
Plesni projekat Danse Macabre imao je svoju premijeru u Kulturnom centru Pančeva, 8. decembra 2016. godine.

Produkcija: DDT- kreativni centar za pokret
Koreografija: Tijana Malek i Dragana Stanisavljević

Koncert „Koncert radosti“ – Duvački orkestar i rok bend i Orkestar škole za muzičke talente iz Ćuprije, solista Dragan Đorđević, violončelo, dirigent: Aleksandar Sedlar


Petak, 30. jun (21.00) – Bašta SKC
Koncert „Koncert radosti“ – Duvački orkestar i rok bend i Orkestar škole za muzičke talente iz Ćuprije, solista Dragan Đorđević, violončelo, dirigent: Aleksandar Sedlar

Cena ulaznice: 300 RSD

Dragan Đorđević, violončelo
Duvački orkestar i rok bend i Orkestar škole za muzičke talente iz Ćuprije,
Dirigent: Aleksandar Sedlar
Ne propustite beogradsku premijeru najintrigantnijeg dela 20.veka!
Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Simfonija br. 29 u A-duru K. 201/186a (1774)
Allegro moderato
Andante
Menuetto: Allegretto – Trio
Allegro con spirito
Fridrih Gulda (1930-2000)
Koncert za violončelo i duvački orkestar (1980)
Overture
Idyll
Cadenza
Menuett
Finale alla marcia




BELEF 2017: Kriyative Theatre Trust











Subota, 1. jul (21.00) – Bašta SKC
Kriyative Theatre Trust, Indija – Tamo gde senka nestaje

u saradnji sa Ambasadom Indije

Cena ulaznice: 300 RSD

Članovi pozorišne trupe „Kriyative Theatre Trust“ iz Indije u saradnji sa srpskim performerom Krisitijanom Al Droubijem izvode predstavu „Tamo gde senka nestaje“ koja predstavlja savremenu interpretaciju epske priče. Ona spaja folklorne tradicije raznih delova sveta u jednom komadu. Tekst putuje kroz mitove i istoriju, zajedničku svim kulturama, pokazujući kako su se mitovi pretvarali u istoriju i oblikovali moralno biće društava širom sveta. Povod je konkretno južnoazijski ep, ali vrlo brzo predstava pronalazi priče koje postoje i u Srbiji i u drugim kulturama, postepeno se razvijajući u mnogo kompleksnije slojeve društveno – političkih pitanja prošlosti i sadašnjosti, odnosa ličnog i političkog, preispitujući ideje dužnosti, verovanja, odanosti, patriotizma, patrijarhata. Mnogo je pitanja koja teraju na razmišljanje, šokiraju i provociraju.
Na vešt način, publika biva uvučena u predstavu, ostajući u pojedinim trenucima u nedoumici da li su stvari koje se na sceni dešavaju slučajne ili namerne, jer je mnogo nadrealnih momenata od kojih je satkana predstava.
Predstava se izvodi na engleskom jeziku.

Trajanje: 75 minuta
Autor: Šrikant Rao
Igraju: Lakšmi Čandrašekar, Priti Baradvadž, Kristijan Al Droubi, Vinaja Čandra.

Subota, 1. jul (11.00) – Bašta SKC
Dečija predstava Cvetina Aničića – Vitamini zdravi fini

Ulaz slobodan

Predstava koja nas uvodi u svet vitamina i zdrave ishrane. Kuvar Cvetin priča svoje dogodovštine i kako je postao najpoznatiji i najbolji kuvar na svetu. Njegova specijalnost je kuvanje za zmajeve. On zna sve recepte zmajevih jela. Parola je jasna: „Jedi zdravo, ako želiš snagu i visinu zmaja!“ Deca kroz predstavu, punu humora i muzike, uče važnost vitamina i minerala.
Predstava traje 35 minuta.
Autor predstave: Cvetin Aničić, diplomirani glumac lutkar, reditelj.


Sto godina džeza – koncert Beogradskog diksilend orkestra

Nedelja, 2. jul (21.00) – Bašta SKC
Sto godina džeza – koncert Beogradskog diksilend orkestra

Cena ulaznice: 500 RSD

Jedinstveni muzički ansambl ove vrste na čitavom Balkanu, osmočlani „Beogradski diksilend orkestar“ koncertom „100 godina džeza“ publiku vodi na jedno čarobno, imaginarno krstarenje parobrodom, na kojem izvode probrane i najpopularnije kompozicije sa početka 20. veka, u to doba pisane kao muzika za ples, među kojima su i „New York, New York“, „La Vie en Rose“, „St. Louis Blues“, „Sentimental Journey“.
Uz članove orkestra, na sceni je i 12 izuzetnih plesača, članova plesnog ansambla „The Dixie Dance Show”, a njihov čarlston, fokstrot i druge okretni plesovi sa početka 20. veka u potpunosti donose atmosferu čuvenog američkog music hall-a..
 
Muzička predstava „DA i RE“

Ponedeljak, 3. jul (21.00) – Bašta SKC
Muzička predstava „DA i RE“

Cena ulaznice: 300 RSD

Predstava je nastala iz tehnike „telesnih perkusija“ (body percussion) u kojoj je telo ritmički instrument. Dvojac grupe „Alice in WonderBand“, koji čine Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, izvodi sopstvene aranžmane Smaka, Bitlsa, Princa, starih narodnih, kao i autorskih pesama. Svako izvođenje donosi nešto novo, a u intermecima između kompozicija akteri istom tehnikom, koristeći telo kao instrument, donose muzičko-pozorišne skečeve sa puno humora

Trajanje: 40 minuta
Režija i pokret: Višnja Obradović
Igraju: Ana Vrbaški, Marko Dinjaški

Dah teatar – Žene Dade


Utorak, 4. jul (21.00) – Bašta SKC
Dah teatar – Žene Dade


Cena ulaznice: 300 RSD

Režija i koncept: Dijana Milošević
Igraju: Evgenija Eškina Kovačević, Aleksandra Jelić, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić
Muzičari: Nemanja Ajdačić, Uglješa Majdevac
Ko su bile i zašto su zaboravljene velike umetnice, članice umetničkog pokreta Dadaizam? Tako se u najkraćem može opisati tema pozorišne instalacije i predstave „Žene Dade“ u izvođenju Dah Teatra.

Sreda, 5. jul (21.00) – Bašta SKC
Koncert Ivana Bosiljčića „Par stihova za nas“

Nedelja, 9. jul (21.00) – Velika sala SKC-a
Munir Sajid, Egipat: „Navah“, koreodrama

Ponedeljak, 10. jul (20.00) – Skupština grada Beograda,
MOTO – „Muzika bez granica“

Utorak, 11. jul (21.00) – Bašta SKC
Predstava: Udaj se muški

Cena ulaznice: 300 RSD

Tekst: Dunja Petrović
Režija: Marija Lipkovski
U središtu ovog komada je priprema venčanja, te različiti pogledi na to kakva svadba treba da bude, zadovoljavajući uslov da bude i tradicionalna i moderna. Ovo je priča o svim našim ljudima, jer njih najbolje poznajemo. Neobična komedija situacije, bez vulgarnosti i psovki, posvećena je svim našim prijateljstvima, izneverenim nadama i svim našim praštanjima.

Igraju: Stefan Uroš Tešić, Aleksandar Jovanović, Predrag Kotur, Miloš Đorđević, Snežana Savić, Ratko Tankosić.

Додајте натPerformans: Snežana i sedam smrtnih grehovaпис


Utorak, 11. jul – ponedeljak, 17. jul – galerijski prostori SKC-a
Performans: Snežana i sedam smrtnih grehova

Ulaz slobodan

Projekat „Snežana i sedam smrtnih grehova“ predstavlja sedmodnevni ciklus performansa koji će umetnica Snežana Arnautović Stjepanović izvesti sa eminentnim umetnicima iz oblasti vizuelnih i izvođačkih umetnosti. Umetnica će zajedno sa svojim kolegama izvoditi performanse koji se tiču preispitivanja pojavnosti smrtnih grehova i uzajamnog odnosa u umetničkom činu. Svaki greh će biti razmatran ponaosob, tačnije, svaki umetnik će obrađivati po jedan smrtni greh, koji će zajedno sa umetnicom kreirati i izvesti, svako u svojoj oblasti delovanja.
Cilj ovog projekta je usmeren na preispitivanje društvenih vrednosti kroz istraživanje i proces koji je svojstven umetnosti performans arta, koji se ostvaruje komunikacijom sa umetnicima koji su započeli njegovu praksu u Srbiji i sa umetnicima mlađe generacije koji neguju performans u različitim formama.

Sreda, 12. jul (21.00) – Bašta SKC
Koncert: Femi Kuti

Cena: uskoro će biti objavljeno

Sreda, 12. jul (19.00) – Kuća legata, Knez Mihailova 46
Otvaranje izložbe Silvane Ručnov „Kaligrafija – tradicionalno, moderno, savremeno“

Ulaz slobodan.

U Kući legata predstavljena je postavka u pet celina: tri u naslovu navedene celine i dve koje ih uporedo prate, asemic writing i primenjena. Tehnike koje je autorka koristila u radu su od klasičnih (vezano za kaligrafiju) – mastilo, papir, pergament… preko slikarskih – akvarel, akrilik, pastel… do digitalnih, konceptualnih radova vezano za savremenu celinu.
Sama postavka izložbe je dobrim delom nekonvencionalna i prostor u kome je izložena direktno je uticao na konačnu postavku diktirajuči svojim celinama i samo dinamiku izložbe.





BELEF 2017: The Bestbeat










Četvrtak, 13. jul (21.00) – Bašta SKC
Koncert grupe The Bestbeat

Cena ulaznice: 500 RSD

The Bestbeat je Beatles tribjut bend nastao 2005. godine, sa ciljem da podseti publiku na najveći bend XX veka. Bestbeat nastupa na instrumentima i pojačalima kakve su koristili Beatlesi, u vernim reprodukcijama kostima iz različitih faza karijere, sa prepoznatljivim frizurama, a same kompozicije se izvode u originalnim aranžmanima i tonalitetima, kao da su u pitanju dela klasične muzike.
Trajanje: 75 minuta.

Pokretna instalacija Teatra Mimart


Petak, 14. jul (21.00) – Bašta SKC
Pokretna instalacija Teatra Mimart

Cena ulaznice: 300 RSD

Trajanje: oko 30-40 minuta
Koncept: Nela Antonović
Učesnici: članovi i saradnici Teatra Mimart
Koncept pokretnih skulptura je zasnovan na ideji zidnog reljefa, skulpturske metode obrade kamena. Konceptualno mišljenje fokusira nas na vanvremensko poimanje života umetnika, na kruženja u prirodi, na umetnikovu percepciju u odnosu na publiku. Performans je abreakcija na živote umetnika performansa ovde i sada, ali i na one koje smo zaboravili, kao metafora na značajne ljude kojima se rade spomenici i reljefi u kamenu. Transmedijalni pristup donosi drugačiji pogled na život, stvralačku energiju i delo, kroz participaciju svih učesnika.


ДодајKoncert Svetskog omladinskog hora, Mađarskaте натпис

Nedelja, 16. jul (21.00) – Velika sala SKC
Koncert Svetskog omladinskog hora, Mađarska

 
Koncert benda Šinobusi


Utorak, 18. jul (21.00) – Bašta SKC
Koncert benda Šinobusi

Cena ulaznice: 500 RSD

Novosadski Šinobusi, u duhu svog prepoznatljivog imena, prevalili su za proteklih petnaest godina zamašan put po stvaralačkim i životnim šinama. Namirili su veliku kilometražu, svirajući uzduž i popreko, u ritmu i u slavu čistokrvnog bluza i rokenrola, menjajući se sa iskustvom svake nove stanice – i tako autorski, izvođački i prostoljudski sazrevali u jednom postojanom kontinuitetu kakvom je teško pronaći pandan na savremenoj srpskoj muzičkoj sceni. Albumi koje su do sada snimili jesu stvaralački znakovi koje su ostavljali. (Iz recenzije Miloša Zubca)
Trajanje: 60 minuta

Sreda, 19. jul (20.00) – Skupština grada Beograda
Koncert Jasmine Trumbetaš: Robert Šuman – Ljubav i život žene

Ulaz slobodan.

Nedelja, 23. jul (21.00) – Bašta SKC
Koncert Bajage i Instruktora

Cena ulaznice: 1200 RSD

Svečano zatvaranje 26. BELEF-a

Ovogodišnji 26. BELEF biće završen na spektakularan način, koncertom Bajage i Instruktora. Obožavaoci jednog od najvećih bendova na prostoru bivše Jugoslavije dobiće, na taj način, priliku da uz omiljene pesme, posle niza velikih beogradskih koncerata u poslednjih desetak godina, poput onih u Kombank Areni, Sava centru, na Kalemegdanu, sada uživaju u drugačijem, malo intimnijem ambijentu.

Momčilo Bajagić se, interesantno, dao u pregled mesečevih mena za 2017. godinu. Pošto je 23. jula mlad mesec, predlog koncert je, na njegov predlog, nazvan „Mesec je mlad, a noć je vrela“, po početnim stihovima legendarne balade „Poljubi me“, sa prvog albuma „Pozitivna geografija“ (1984).

Bajaga, Loki, Žika, Cvele, Čeda i Kića ovaj put će na zanimljiv, drugačiji način uvući publiku u letnji, romantični koncert, koji će se sigurno, dugo pamtiti.

Нема коментара:

Постави коментар