уторак, 27. јун 2017.

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ НИШ ГОСТУЈЕ НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА




Нишко Народно позориште гостоваће у среду 28. јуна на Великој сцени (19:30) са Гогољевим “Мртвим душама”, у адаптацији и режији Ане Ђорђевић.

Гротескна прича о Чичикову, државном чиновнику који је открио нов начин да се обогати, тргујући дотад непознатом робом – мртвим душама, одише тешким, горким хумором и на невероватан начин кореспондира са временом данашњим: не само као критика гломазне бирократске државе у којој људи постоје само као бројке него и као критика распомамљене материјалистичке културе, у којој је једино мерило вредности новац, а човек у сталној јурњави за статусом губи сопствени идентитет и сам се претварајући у робу.

Смејући се догодовштинама Чичиковљевим, његовој дрскости, па и довитљивости у безобзирности, публика неће моћи а да се не упита оно што се питају и ликови наше представе – колика је данас стварна цена душа? Мртвих или живих – скоро да је свеједно.

Редитељка оцењује да “ти чудновати, загонетни, гротескни и тужни Гогољеви људи живе под сталним терором амбиције, укљештени између трагедије и комедије, односно под влашћу страсти која им ради о глави, а која је уједно њихово једино животно гориво”.

“Наша представа рађена је са намером да дотакне један од многих аспеката овог загнетног, недовршеног прозног ремек-дела, уз свест да се сва ширина његовог значења не обухвата једним позоришним чином, али да је, ипак, овај позоришни чин покушај темељног и искреног дијалога са литерарним предлошком и савременом овдашњом публиком истовремено. А то није мало”, сматра Ана Ђорђевић.


Улоге тумаче Душан Матејић, Данило Петровић, Весна Станковић, Нађа Недовић Текиндер, Јелисавета Караџић, Ивана Недовић, Милош Цветковић, Дејан Цицмиловић, Јасмина Хоџић…

Редитељка је и аутор сценографије,  костиме је урадила Лана Цвијановић, а музику Владимир Петричевић.

Представа је премијерно изведена 11. марта ове године.

Нема коментара:

Постави коментар