петак, 2. јун 2017.

GOŠĆA Takaši Hiraide



Radnja romana Gošća odvija se krajem osamdesetih,  početkom devedesetih godina XX veka, u vreme kada je Japanom zavladala recesija. Mladi bračni par bez dece živi u iznajmljenoj kućici unutar prostranog imanja sa raskošnim vrtom, smeštenom u mirnom delu Tokija. Jednog dana u njihov život neopaženo ulazi jedna mala susedska mačka, božanstveno biće kao izvan ovog sveta, i u njega unosi neočekivanu radost.

Kada se ovaj kratki roman prvenac legendarnog japanskog pesnika gotovo nezapaženo pojavio na britanskom i američkom tržištu ništa nije ukazivalo na to da će knjiga zadobiti prvo kultni, a onda i bestseler status.

A onda su vlasnici nezavisnih knjižara počeli da je stavljaju u izloge, prodavci su je preporučivali sa entuzijazmom kakav je rezervisan samo za one posebne naslove za koje intimno želimo da ih pročita baš, ili skoro svako.

Nežna, intimna, meditativna i lirična, „Gošća“ je u međuvremenu prevedena na petnaestak jezika, u Francuskoj, Engleskoj i SAD je već par godina jedna od najpoklanjanijih božićnih knjiga i našla je put do srca miliona čitalaca.

Sada je možete pročitati na srpskom jeziku u izuzetnom prevodu Nataše Tomić poznate po sjajnom radu na delima Harukija Murakamija.

Нема коментара:

Постави коментар