петак, 2. јун 2017.

Otvaranje izložbe i javno vođenje / Leksikon Tânja Ostojić


Vezeni Leksikon Tanja Ostojić (2017), grupa autorki, zidna tapiserija (detalj), fotografija: Tanja Ostojić

Muzej savremene umetnosti vas poziva na otvaranje izložbe Leksikon Tânja Ostojić u utorak 6. juna 2017. godine u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14). Izložbu će otvoriti direktor Goethe-Instituta Frank Bauman, a prisutnima će se obratiti šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi MSUB i kustos izložbe dr Zoran Erić i autorka izložbe, umetnica Tanja Ostojić.
Pre samog otvaranja izložbe, od 18 časova, biće održano javno vođene kroz izložbu uz prisustvo autorke projekata Tanje Ostojić, kustosa izložbe Zorana Erića i više učesnica i saradnica na projektu. 
"Leksikon Tânja Ostojić" (2011-17) je dugogodišnji regionalni interdisciplinarni, participativni istraživačko-umetnički projekat umetnice Tanje Ostojić koji uključuje saradnju sa ženama istog imena i prezimena. Tanje Ostojić koje su uzele učešće u projektu su različitih nacionalnosti, pripadaju različitim generacijama i godištima, različitog su stepena obrazovanja, profesija, socijalnog statusa, kao i različitih životnih iskustava, ali se sve mogu sporazumeti na srpsko-hrvatskom jeziku i sve one ili njihovi roditelji potiču sa teritorije SFRJ.
Putem personalizovanog sociološkog istraživanja i direktne društvene i kreativne razmene, umetnica Tanja Ostojić kreira mape koje dokumentuju ratne, posleratne i ekonomske migracije, te teme identiteta i roda, kao i pristupa edukaciji i uslovima zaposlenja i privređivanja ovih tridesetak imenjakinja. Na izložbi će biti prikazan deo arhive sociološkog istraživanja, radovi nastali u kreativnim radionicama, kao i foto i video dokumentacija susreta, dela socijalne i kreativne razmene. Radovi u terakoti nastali su 2013. godine na radionici u okviru Simpozijuma Terra u Kikindi, dok su radovi u tehnici dokumentarnog veza nastali na radionicama u Gete Institutu u Beogradu januara 2017, u Muzeju savremene umjetnosti Banjaluka marta 2017. i Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb aprila 2017. u saradnji sa beogradskom umetnicom Vahidom Ramujkić.
Socio-antropološko istraživački deo projekta Tanja Ostojić je realizovala tokom svoje dvogodišnje istraživačke stipendije na GS Univerziteta umetnosti u Berlinu (2012-14). Tokom realizacije projekata u 2017. godini umetnica je uspostavila i uspešnu saradnju sa Gete Insitutom u Beogradu, sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske Banjaluka, Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, Muzejom savremene umetnosti Beograd i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Pored kreativnih radionica u muzejima u regionu održavaju se i stručna vođenja kroz aktuelne izložbe i muzejske kolekcije za učesnice projekata koje su tokom njegovog razvoja i realizacije otkrile i počele da razvijaju svoje umetničke potencijale.
Intervjui sa Tanjama Ostojić i njihovi omiljeni recepti sastavni su deo izložbe i istoimene knjige u izdanju LADA -Live Arts Development Agency London i MSU Beograd, koja je u pripremi.
Nakon Beograda izložba će se preseliti u Atelje MMSU Rijeka (od 10.8. do 7.9.2017. godine) gde se planira održavanje još jedne kreativne radionice.
Jun 2017

6
Salon Muzeja savremene umetnosti Beograd
Pariska 14

od 6. juna do 31. jula 2017. godine

Radno vreme:
od 12 do 20 časova
svakog dana osim utorka.

Ulaz je besplatan.



Tanja Ostojić (rođena 1972. godine u Užicu) je performans i interdisciplinarna umetnica nastanjena u Berlinu. Studirala je umetnost u Beogradu, Francuskoj i Nemačkoj. Pretežno deluje iz perspektive žene migrantkinje, dok političko pozicioniranje, humor i integracija gledalaca definišu njen pristup radu. Od 1994. godine predstavila je svoj rad na velikom broju izložbi i festivala širom sveta, uključujući Feminism is Politics!, Pratt Manhattan Gallery New York (2016), Busan Biennale, Južna Koreja (2016), Homosexualität_en, Deutsches Historisches Museum Berlin (2015), Economy CCA Glasgow 2013), Tanja Ostojić: Body, Politics, Agency, Škuc Galerija, Ljubljana (2012), Call the Witness Romski paviljon, Bijenale u Veneciji (2011), Global Feminisms, Brooklyn Museum, New York (2006), Plato of Humankind, Bijenale u Veneciji (2001).

Нема коментара:

Постави коментар