среда, 21. јун 2017.

Šesti Beogradski festival evropske književnosti u organizaciji Arhipelaga




Čitaoce na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska, debatna i likovna nedelja. Glavna književna zvezda 6. Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki italijanski i svetski pisac Klaudio Magris.


Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 6. Beogradski festival evropske književnosti od 27. do 30. juna 2017. godine.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 6. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja.

Čitaoce na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska, debatna i likovna nedelja. Jedna od specifičnosti šestog izdanja ovog prestižnog festivala jeste činjenica da su svi pisci koji učestvuju ove godine na njemu na izvestan način multimedijalni umetnici. Osim što pišu više književnih žanrova, neki od ovih pisaca imaju uspešne muzičke karijere, neki su u međunarodnim okvirima uticajni kolumnisti, dok su drugi posvećeni umetničkoj fotografiji.


 Glavna književna zvezda 6. Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki italijanski i svetski pisac Klaudio Magris, autor slavnih knjiga Dunav, Mikrokosmosi i Drugo more, kao i nedavno objavljenog romana Obustavljen postupak koji je već doživeo više svetskih izdanja. Roman Obustavljen postupak uskoro objavljuje Arhipelag, a na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti doživeće srpsku premijeru.
 

Među piscima koji učestvuju na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se i poznati nemački pisac Tomas Majneke, jedan od najčitanijih slovenačkih pisaca Feri Lainšček, veliki izraelski pesnik Amir Or, hrvatski pesnik i esejista Branko Čegec ili jedan od najčitanijih srpskih pripovedača Mihajlo Pantić.


 Posebnost Beogradskog festivala evropske književnostina je i to šte su njegovi pisci multimedijalni umetnici. Uspešne muzičke karijere, pored pisanja, imaju Majneke i Lainščeko, Magris je kolumnista, a neki se bave umetničkom fotografijom poput Ora i Čegeca, glavnog urednika izdavačke kuće Meandar iz Zagreba.
 
Stoga, VI Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova nastalih po savremenoj književnosti, u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o populizmu u savremenoj kulturi, društvu i politici, kao i izložbu svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko Šimizu Divlji labud, po motivima istoimene knjige priča Majkla Kaningema. Publika će imati priliku da sazna o muzičkim interesovanjima i aktivnostima Mihajla Pantića.

Na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom i panela, do izložbi i retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.


Нема коментара:

Постави коментар