четвртак, 29. јун 2017.

Amir Or i Tomas Majneke na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti




Amir Or i Tomas Majneke učesnici su programa na trećem danu 6. Beogradskog festivala evropske književnosti. Najpre će u 19 časova veliki izrarlski pesnik Amir Or razgovarati sa čitaocima i čitati svoje pesme. 


U razgovoru sa Amirom Orom učestvuju Vida Ognjenović i Gojko Božović. Amir Or je pesnik, esejista, urednik i prevodilac. Autor je jedanaest knjiga poezije. Pesme Amira Ora do sada su prevedene na više od četrdeset jezika. Objavio je i osamnaest pesničkih knjiga na raznim jezicima u Evropi, Aziji i Americi. Za poeziju Or je dobio Premijerovu nagradu, Bernštajnovu nagradu, Fulbrajtovu nagradu za pisce, Međunarodnu književnu nagradu „Stefan Mitrov Ljubiša“, kao i priznanje „Plejada“ za značajan doprinos modernoj svetskoj poeziji. Čitaoci u Srbiji Amir Or je poznat po knjigama Pohara, Muzej vremena i Krila.


Poznati nemački romansijer Tomas Majneke susret s beogradskom publikom ima u 20 časova. Tomas Majneke je romansijer i muzičar. Objavio je sedam romana. Najnoviji piščev roman Sopstvo objavljen je prošle godine. Romane Tomasa Majnekea odlikuju inovativne tehnike pisanja, kao i sposobnost da se s podjednakom snagom i usredsređenošću bavi različitim temama od popularne kulture i muzike do rodnih uloga u Nemačkoj ili afričke dijaspore u SAD. Majnekeovi romani prevedeni su na više evropskih jezika. Majneke svira u poznatom eksperimentalnom rok bendu FSK (Dobrovoljna samokontrola), a ponekad nastupa i kao radio i klupski di-džej. Ovo je prvo gostovanje Tomasa Majnekea u Beogradu i Srbiji, a ostvareno je u okviru saradnje Arhipelaga i Gete Instituta iz Beograda.

U okviru retrospektive Književnost na filmu biće prikazani film Fatiha Akina Čik po istoimenom romanu Volfganga Herndorfa.

Na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti u toku je izložba svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko Šimizu Divlji labud, po motivima istoimene knjige priča Majkla Kaningema.

Beogradski festival evropske književnosti, u organizaciji Izdavačke kuće Arhipelag,  održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda i traje do 30. juna: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Нема коментара:

Постави коментар