среда, 21. јул 2021.

XXVIII Festival evropskog filma Palić – 5. festivalski danPetog dana Festivala evropskog filma Palić, 21. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su Ferit Karahan i Gulistan Acet Karahan, reditelj i koscenaristkinja flma “Čuvar brata svojega”, Reinis Kalviš, reditelj filma Noćna smena”, Aleksandar Vujović, reditelj filma “Duga”, Ričard Forbs-Hamilton, reditelj filmova u selekciji Mladi duh Evrope, Viktor Klem, glumac u filmu “Post mortem”, i Ondrej Vavrečka, reditelj filma “Lični život rupe”, a održana je i promocija knjige “Neda Arnerić: Od sna do jave, i natrag” Tatjane Nježić.
Ferit Karahan, reditelj ostvarenja Čuvar brata svojega”, govorio je o ideji za film o dvojici kurdskih dečaka u internatu: 

Išao sam šest godina u isti takav internat. Prvo sam 2009. probao da napišem jedan draft scenarija koji nije bio baš dobar. Ali nakon toga ponovo sam probao 2014, pa 2015. godine. U to vreme je ISIS doživljavao svoj uspon, što se negativno odrazilo po kurdski narod. Sve to je uticalo i na Tursku, bombe su bile svuda. Vratili smo se u devedesete – osećao sam da je isto kao tada, dok sam išao u školu. Seli smo i napisali ovu priču za sedam dana”.Reinis Kalviš je reditelj filma Noćna smena”, o taksisti Mareku koji odlučuje da pobegne iz grada jer nije u stanju da se pobrine za dug prema vlasniku kompanije. O svom glavnom junaku reditelj je rekao: 

Kada sam pravio film, hteo sam da mu ostavim izbore. Ti izbori koje on pravi, čak i tokom samo jedne noći, na neki način mogu da izmene tok njegovog života. Ali oni koje je napravio verovatno ga ne vode u drugačiju budućnost”.

Aleksandar Vujović je, povodom prikazivanja svog filma Duga” u festivalskoj selekciji Paralele i sudari, izjavio: 

Posebno mi je zadovoljstvo što jedan film crnogorske produkcije poslije dugo godina ima svog predstavnika na Festivalu evropskog filma Palić. To je jedan ekstrakt iz knjige prestižnog italijanskog umjetnika  Gaetana Grila, koji mi je bio jako zanimljiv, budući da je u pitanju prilično atipična tema i priča u odnosu na one koje se obično tretiraju na Balkanu”.Novinarka Tatjana Nježić govorila je o svojoj knjizi Neda Arnerić: Od sna do jave, i natrag”, koja na jedinstven način približava čitaocima detalje iz života slavne glumice i upoznaje ih sa magijom koju je širila velikim platnom. Pored razgovora i intervjua, u knjizi čitaoci mogu da pročitaju i šta su o Nedi Arnerić rekli i zapisali njeni prijatelji i bliski saradnici, uz prisećanje na njene najznačajnije uloge, i bogatu foto dokumentaciju.
Šestog festivalskog dana, u četvrtak 22. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h svetsku premijeru će imati film Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića, dok je u 23h na programu  ostvarenje Ja nikada ne plačem” Pjotra Domalevskog iz Poljske. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Branka” mađarskog reditelja K. Kovača Akoša (17h), „Nun of your business” hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić (17:20) i „Tabija” Igora Drljače u kanadsko-bosanskoj koprodukciji (19h).


Film „Nečista krv – greh predaka” prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskojvarošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Nakon svetske premijere, publici će se pokloniti ekipa filma – reditelj  Milutin Petrović, glumci Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i drugi.

 U ostvarenju „Ja nikada ne plačem” Ola, sedamnaestogodišnjakinja iz malog grada u Poljskoj, sama kreće u stranu zemlju. Ispostaviće se da je toputovanje njenog života, putovanje u nepoznato, na kojem će pokušati da se ponovo poveže sa svojim otuđenim ocem.

 

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Branka” mađarskog reditelja K. Kovača Akoša (17h), „Nun of your business” hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić (17:20) i „Tabija” Igora Drljače u kanadsko-bosanskoj koprodukciji (19h).

 

Radnja filma „Branka” smeštena je u Jugoslaviju 1991. gde se istoimena glavna junakinja daleko od ratnih područja zapošljava u porodilištu državne bolnice. Mlada žena je sasvim sama, aliispostavilo se da usamljenost nije najteži teret koji mora da nosi - novorođenčad nestaju iz bolnice. 


 

Film „Nun of your business” u središtu radnje ima dve časne sestre koje su se upoznale u samostanu i zaljubile. Pratimo njihovu priču od zaređenja u potrazi za duhovnijim i boljim životom pa do odluke o napuštanju samostana. Glavni junak filma Tabija” je Faruk, siroče koje živi sa bolesnom bakom u zapuštenom sarajevskom predgrađu, provodeći dane u potrazi za metalnim otpadom i ne prezajući od sitnog kriminala. Jednog dana upoznaje Monu, plahu tinejdžerku iz politički moćne i bogate porodice.


Selekcija Slovenija u fokusu će od 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki dokumentarni film „Rešetari sa Crvenog krsta: vek trajanja u Beogradu”  Dragomira Zupanca, a potom i dugometražni dokumentarac „Rastanak” u režiji Petre Seliškar – filozofsku meditaciju o životu slovenačkog poete, gitariste i lautiste Tomaža Pengova, čiji je album „Otpotovanja” iz 1973. bio prvi kantautorski album u nekadašnjoj SFRJ.

 

U okviru selekcije Novi mađarski film, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19h na programu je ostvarenje „Ovako si savršena” Petera Varšiča. Ova dramedija o lažima  prati muškarca iz sveta oglašavanja, koji lažira romantičnu vezu sa autorkom bestselera o samopomoći, da bi lansirao svoju književnu karijeru.

 

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Interegnum” (režija: Fernando Gómez-Luna i César Souto Vilanova) koji tematizuje konverzaciju između dvoje ljudi na različitim kontinentima, u vreme aktuelne globalne pandemije. Na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox od 17h na repertoaru je  film „Algoritamsko ostrvo” gruzijske rediteljke Tekle Aslanišvili, a u 18h „Ukradena riba” (režija: Gosia Juszczak). U bioskopu Abazija na Paliću, publika će od 15 časova moći da pogleda pet filmova iz selekcije EFA shorts, a za 21h je zakazana specijalna projekcija dokumentarno-animiranog filma “Prizor iz života džukca Tanje Brzaković, koji prati sudbine sedam pasa lutalica sa margine našeg društva. U selekciji Mladi duh Evrope, na istom mestu će od 22h biti prikazana tri kratkometražna ostvarenja.

 

 foto Igor Irge

Нема коментара:

Постави коментар