четвртак, 29. јул 2021.

Najiščekivanija regionalna TV ostvarenja u programu Pretpremijere serija

  


U sklopu ovogodišnjeg programa Pretpremijere serija XXVII Sarajevo Film Festivala, publici će biti predstavljeno pet najnovijih dramskih serija.

 

Festivalska publika i filmski profesionalci imaće priliku ekskluzivno na filmskom platnu da pogledaju prve dve epizode prvih sezona, kao i da se susretnu sa ekipama serija: KLJUN, VREME ZLA, NEČISTA KRV, CRNA SVADBA i ZLATNI DEČKO.

 


Program će biti otvoren premijernim prikazivanjem serije KLJUN. Kriminalističku seriju koja prati život mlade detektivke sa parapsihološkim moćima režirao je uspešni rediteljski dvojac Jelena Gavrilović i Uroš Tomić. Njihov poslednji zajednički projekat, serija GRUPA imala je premijeru u programu Pretpremijere serija na XXV Sarajevo Film Festivalu i prva je srpska serija čija je globalna distribucijska prava otkupio Keshet International, vodeća izraelska medijska kompanija.

 


Festivalska publika imaće priliku da pogleda i epizode serije VREME ZLA u režiji Ivana Živkovića, s radnjom smeštenom u Srbiju pred i za vreme II svetskog rata. Reč je o istorijskoj drami rađenoj po romanima Dobrice Ćosića koju je, kao i seriju KLJUN, producirala United Media.

 

Obe serije imaju sjajnu glumačku postavu. U seriji KLJUN izdvajaju se uloge Ivane Vuković, Drene Mršić, Ljiljane Blagojević, Mička Ljubičića i Filipa Đurića, a u VREME ZLA uloge imaju Nada Šargin, Goran Bogdan, Goran Šušljik, Andrej Šepetkovski, Radovan Vujović i Žarko Laušević.

 


Svetsku premijeru imaće i dramska serija NEČISTA KRV koja se razvijala u programu CineLink Drama Sarajevo Film Festivala, a proizveli su je This and That Production i RTS. Utemeljena je na književnom opusu Bore Stankovića, a scenarist je Vojislav Nanović. Serija u režiji Milutina Petrovića prati propast stare gazdinske porodice kroz koju se paralelno oslikava slabljenje Osmanske imperije i formiranje novih nacionalnih država, a glavnu ulogu igra Dragan Bjelogrlić.

 


U programu je i serija CRNA SVADBA, psihološki triler koji gledaoce kroz krimi-radnju uvodi u svet magije i drevnih obreda. Režiju potpisuje Nemanja Ćipranjić, a likove tumače regionalne zvezde poput Uliksa Fehmiua, Nikole Koje, Jelene Đokić i Slavka Štimca. Serija je jedan od najnovijih projekata produkcijske kuće FireFly.

 


Poslednja projekcija u programu Pretpremijere serija biće epizode serije ZLATNI DEČKO. Reč je o rediteljskom debiju Ognjena Jankovića, u kojem talentovanog fudbalera Denisa Markovića igra glumačka zvezda u usponu Denis Murić.

 

“U poslednjoj godini obeleženoj pandemijom, u kojoj se činilo da sve pomalo stoji, zabrležen je neverojatan porast gledaoca serija online, što svetskih, što domaćih produkcija. Međutim, nije sva filmska industrija stajala, jer u regiji su se usprkos teškim uslovima snimali i filmovi i serije. U proizvodnji regionalnih dramskih serija ove godine svakako prednjači Srbija, što je vidljivo i u ovogodišnjoj SFF selekciji koju odlikuju upečatljiva ostvarenja regionalno poznatih glumaca i teme vezane za ove prostore. U programu su napete kriminalističke drame, psihološki triler s aspektom misterija, serije utemeljene na poznatim književnim delima i savremena priča o snovima, idolima i fudbalu. Sve ove serije koje gledaoci širom regije željno iščekuju biće premijerno prikazane na festivalu u programu Pretpremijere serija, a tek u sezoni jesen/zima naći će se i na programima regionalnih TV kuća”, rekla je Tina Hajon, selektorica programa Pretpremijere serija.

 

Dramske serije u ovom programu takmiče se za Nagradu publike čiji je sponzor Mondo.rs, te direktno ulaze u uži izbor za nominacije za nagrade Srca Sarajeva za TV serije koje će biti dodijeljene na XXVIII Sarajevo Film Festivalu.

 

Program Pretpremijere serija isključivo je posvećen regionalnim dramskim serijama. Profilisanje je rezultat rasta i razvoja ovog festivalskog programa kroz izrazito uspešnu saradnju CineLink Drame, festivalske platforme za razvoj TV serija, i programa Pretpremijere serija – u kojem se prikazuje finalni proizvod.

 

 


XXVII Sarajevo Film Festival biće održan od 13. do 20. augusta 2021.

Нема коментара:

Постави коментар