уторак, 20. јул 2021.

Novi roman Milice Vučković

 


Izdavačka kuća Booka u julu je objavila knjigu „Smrtni ishod atletskih povreda“ Milice Vučković koja u svom novom romanu govori o patološkim emotivnim vezama.

Vučković rasvetljava kompleksne sisteme manipulacije, njihovu suptilnost i postepenu gradaciju. Svoju junakinju, snažnu i nezavisnu ženu, spisateljica potpuno degradira i ogoljava patrijarhalne obrasce u kojima su žene naučene da trpe i ćute ili da veruju da ljubav mora i treba da boli.

 

Pisac Božo Koprivica ovu knjigu naziva knjigom teskobe i ljubavi“ i „romanom apsolutne iskrenosti“, a spisateljica Lana Bastašić stiče da Vučković „vešto rekonstruiše obrazac poetizovane ’velike ljubavi’ kojoj smo odmalena učene, a potom ga jednako vešto objelodanjuje kao košmar bezizlazne toksične igre“.
Kako sama Vučković kaže, ovaj roman možda „može da pomogne i pruži sagovornika ljudima koji se u takvim odnosima nalaze, jer je značajno da o svojim traumama mogu s nekim da pričaju, da znaju da nisu sami i jedini koji to proživljavaju“.

 

Proza Milice Vučković je britka, oštra, brza, poetična, ali nikako i patetična, i ne pruža laku katarzu srećnih krajeva. Prema rečima pozorišnog režisera Nikole Zavišića, „Smrtni ishod atletskih povreda“ je „mudro, talentovano, crnohumorno, analitički detaljno, hrabro i duhovito ispričana priča“.
 

Milica Vučković rođena je 1989. godine u Beogradu. Završila je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je doktorirala 2021. Članica je umetničkog udruženja ULUPUDS, od 2014. godine sa statusom samostalnog umetnika, i ima iza sebe više od deset samostalnih slikarskih izložbi.

Prvu knjigu, zbirku kratkih priča „Roj“, objavila je 2014. 


Za priču „Jedu ljudi i bez nogu“ dobila je 2017. prvu nagradu na konkursu Biber. Svoj prvi roman „Boldvin“ objavila je 2018. i s njim je uvrštena u najuži izbor za književne nagrade Vital i Biljana Jovanović. Piše i prozu i poeziju, a pesme su joj objavljene u nekoliko književnih časopisa kao što su „Fantom slobode“, pančevački „Rukopisi“, „Povelja“, „Sent“.


 Autor fotografija je kunst.weekly

Нема коментара:

Постави коментар