уторак, 6. јул 2021.

Dan italijanskog dizajna u svetu - Italian Design Day 2021



Ove godine održava se peto izdanje Dana italijanskog dizajna u svetu, inicijative koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije, u saradnji sa Ministarstvom kulture, Asocijacijom za industrijski dizajn (ADI), Fondacijom „Compasso d’Oro“, Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Konfindustrijom, Trijenaleom u Milanu, Salonom nameštaja u Milanu, Federacijom „Federlegno Arredo“ i Fondacijom „Altagamma“, sa ciljem da obeleži izvrsnost italijanskog dizajna u svetu. Ova inicijativa obuhvata bogat program promotivnih događaja a u nju su uključeni „ambasadori“ italijanskog dizajna koji će širom sveta, polazeći od teme „Projekat i materija: novi izazovi za održivo pokretanje brenda Made in Italy“, predstaviti najbolje od italijanskog industrijskog dizajna.

Povodom petog izdanja manifestacije Italian Design Day, Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu i Urbanističkim zavodom Beograda, predstavljaju onlajn predavanje prof. arh. Franka Purinija, jednog od glavnih predstavnika italijanskog neoracionalizma i posebno takozvane „papirne“ arhitekture.

Franko Purini je učestvovao u značajnim projektima, među kojima su četvrt Zen u Palermu, Univerzitet u Kalabriji u Arkavakati, tri trga i Casa Pirrello u Đibelini, rezidencijalni kompleks u Napulju, Kapela svetog Antuna Padovanskog sa crkvenom portom i zvonikom u Pođorealeu i mnogi drugi. Godine 2006. bio je kustos novog italijanskog paviljona na X Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji. Predavao je crtanje i arhitektonsku kompoziciju na više italijanskih univerziteta, poput Visoke škole za arhitekturu u Ređo Kalabriji, Univerziteta „La Sapienza“ u Rimu, Univerziteta „Politecnico“ u Milanu, Visoke škole za arhitekturu u Veneciji. Godine 1966. sa suprugom Laurom Termes otvorio je studio u Rimu. Svojim brojnim spisima i naročito svojim crtežima izvršio je značajan uticaj na međunarodnom nivou. U okviru svoje intenzivne projektne delatnosti, koju oduvek odlikuje velika eksperimentalnost, arhitekta Purini je ispitivao odnos između projekta i prikaza, grada i arhitekture, arhitekture i pejzaža. Od 1989. godine član je Nacionalne akademije San Luka. Dobitnik je Kamenog lava na Bijenalu u Veneciji za projekat mosta Akademije (1985) i nacionalne nagrade IN/Arch, Nacionalni institut za arhitekturu (1991-92) za rezidencijalni kompleks u Napulju.

Predavanje arhitekte Franka Purinija pod nazivom „Arhitektura u doba globalizacije“ održaće se u četvrtak 8. jula u 11 sati na platformi Zoom sa strimingom na Fejsbuku. Moderator događaja biće v. prof. Zoran Đukanović sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Prijave za predavanje će biti otvorene do popune mesta na sledećem linku: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_L5Abz2pCQ9WxQHD2FiyMNw 

Događaj će se održati na italijanskom i srpskom jeziku sa simultanim prevodom.

Нема коментара:

Постави коментар