уторак, 20. јул 2021.

XXVII Sarajevo Film Festival


 XXVII Sarajevo Film Festival biće održan od 13. do 20. augusta 2021.

Proslavljena glumica Jasna Đuričić, dobitnica brojnih nagrada, među kojima su poslednje za ulogu Aide u filmu “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić predloženog za nagradu Oskar, predsednica je žirija Takmičarskog programa – igrani film XXVII  Sarajevo Film Festivala.

 


Vest o predjednici žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala objavljena je na druženju u Beogradu, upriličenom u susret ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, na regionalnom predstavljanju koje je održano u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

 

“Briljantno odigranom ulogom Aide, krunom svih njenih fantastačnih uloga koje smo imali priliku da pogledate u proteklim godinama, Jasna Đuričić je još jednom pokazala izuzetnu snagu talenta i moć umetnosti da se prikažu najteže ljudske sudbine, i time zadivila svet. Srćtni smo što će ova izuzetna umetnica biti predsednica žirija 27. Sarajevo Film Festivala”, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

 


Jasna Đuričić kaže da joj je velika čast što je na čelu žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala.

 

“Veoma sam srećna. Sarajevo Film Festival je oduvek imao jedno sasvim posebno mesto u mom srcu. On je poseban od svog nastanka - od toga kako je nastao i što je doneo, ne samo Sarajevu nego svima nama, celom regionu. On je tačka gde se u tih nedjelju dana okupi čitav svet. To je svetionik kulture ogromnog značaja, ne samo za filmske stvaraoce, nego, naravno, i za publiku zbog koje filmove stvaramo i zbog koje i postoje festivali. Posebno mi je drago što ću biti u Sarajevu nakon godinu dana lock-downa. Bioskopi su ponovo počeli da rade, 27. Sarajevo Film Festival će se dogoditi uživo ovog jeta i to je fantastično. Vidimo se u Sarajevu!”, izjavila je Đuričić.

 

Jovan Marjanović ko-direktor Sarajevo Film Festivala je rekao:

„Sarajevo Film Festival, kao festival fokusiran na jugoistočnu Evropu i na region, apsolutno smatra Beograd jednim od centara kinematografije i televizije u ovom delu Evrope. Naše veze sežu daleko, od samih početaka festivala. Ovo je sada već tradicionalni dolazak u Beograd, u kojem se susrećemo sa partnerima iz kinematografije Srbije, Filmskog centra Srbije, producentima i autorima. To je čin uzajamnog prijateljstva i partnerstva kojim kreiramo regionalnu filmsku scenu.“

 

Kenan Magoda, predsedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, o samom festivalu je rekao:

“Sarajevo Film Festival je postao sinonim za Sarajevo, brend koji je sastavni deo grada, istorijski i kulturni. Ako pričamo o turizmu, brojke su impresivne. Ali ono što je najvažnije, to je da se radi o festivalu filma: da imamo ozbiljne i kvalitetne filmove, sa produkcijom kakvu možemo da vidimo na Kanskom, Berlinskom i Venecijanskom festivalu”.

Magoda se osvrnuo i na predstavljanje festivala u Beogradu:

„Srbija je generator filmske industrije, sa toliko poznatih glumaca i ozbiljnih režisera. Na ovom događaju ćemo rado videti naše drage prijatelje i kolege iz filmske industrije, da zajedno razmenimo iskustva”.

 

 


 

 Žiri Takmičarskog programa – igrani film XXVII Sarajevo Film Festival

 

Glumica Jasna Đuričić (predsednica žirija), reditelj i scenarist Mike Cahill, rediteljka i scenaristica Lili Horvát, umetnička direktorka Viennalea - Međunarodnog filmskog festivala u Beču Eva Sangiorgi te izvršni direktor u AFC – Austrian Film Commision Martin Schweighofer, članovi su žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala.

Jasna Đuričić rođena je 16. aprila 1966. godine u Rumi, Srbija. Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše 1989. godine. Od 1990. do 2005. godine bila je stalna članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gde je bila i prvakinja drame. Profesorka je glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Brojne pozorišne uloge u Srbiji i regionu donele su joj sve značajnije teatarske nagrade, među kojima se izdvajaju četiri Sterijine nagrade i Zlatni lovorov vijenac na MESS-u. Godine 2014. dodijeljen joj je Dobričin prsten, najveća nagrada koja se u Srbiji dodjeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno djelo. Ostvarila je i niz zapaženih uloga na filmu i televiziji. Za ulogu u filmu BELI, BELI SVET reditelja Olega Novkovića dobila je Srebrnog leoparda za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Locarnu 2010. godine, a za istu ulogu osvojila je i nagradu za najbolju glumicu na Les Arcs Film Festivalu. Naslovna uloga u filmu QUO VADIS, AIDA? rediteljice Jasmile Žbanić, donijela joj je nagrade za najbolju glumicu na festivalima London Film Week i El Gouna Film Festivalu u Egiptu.




Đuričić se pridružuje plejadi filmskih autora koji su predsedavali žirijem Sarajevo Film Festivala u prethodnim izdanjima: Mike Leigh (2004), Miki Manojlović (2005), Jasmila Žbanić (2006), Jeremy Irons (2007), Nuri Bilge Ceylan (2008), Mirjana Karanović (2009), Cristi Puiu (2010), Ari Folman (2011), Kornél Mundruczó (2012), Danis Tanović (2013), Béla Tarr (2014), Călin Peter Netzer (2015), Elia Suleiman (2016), Michel Franco (2017), Asghar Farhadi (2018), Ruben Östlund (2019) i Michel Hazanavicius (2020).

 

Michael Cahill rođen je 5. jula 1979. godine. Kao reditelj i scenarist potpisuje tri dugometražna igrana filma: DRUGA ZEMLJA (2011.), PORIJEKLO OČIJU (2014.) i SREĆA (2021.). Jedini je filmaš koji je dva puta osvojio prestižnu nagradu Sloan na Sundance Film Festivalu. National Board of Review uvrstio je 2011. godine njegov prvi film među deset najboljih nezavisnih filmova godine. Cahill je studirao ekonomiju na Univerzitetu Georgetown i samouki je filmaš. Filmsku karijeru započeo je kao snimatelj, terenski producent i urednik za National Geographic Television and Film. Takođe je bio urednik u dva muzička dokumentarna filma,

LEONARD COHEN JA SAM TVOJ ČOVJEK (2005.) i SVI BULJE: ‘THE POLICE’ IZNUTRA (2006.). Bio je izvršni producent i režirao je pilot epizode za nekoliko televizijskih serija, uključujući MAĐIONIČARI (2015) i PUT (2016). Kao pisca i reditelja, Cahilla najviše zanima preklapanje nauke i duhovnosti. Otac je, suprug, vegetarijanac i ljubitelj tenisa.

 

 

Lili Horvát rođena je 1982. godine, odrasla je u Budimpešti. Studirala je audiovizualne umetnosti na Sorbonne Nouvelle u Parizu i filmsku režiju na Univerzitetu za pozorište i film u Budimpešti. Njen prvi igrani film DIJETE SRIJEDE pobedio je u takmičarskoj selekciji Istočno od Zapada (East of the West) na festivalu u Karlovym Varyma 2015. godine. Usledila su priznanja širom sveta. Horvát je 2016. godine bila suosnivačica produkcijske kuće Poste Restante, koja je producirala njen drugi igrani film PRIPREME ZA ZAJEDNIČKI ŽIVOT NA NEODREĐENO VRIJEME, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine. Film je, među brojnim festivalima, predstavljen i na festivalima u Torontu i Busanu, i osvojio je mnoge vrijedne nagrade širom sveta. Nominiran je za Independent Spirit Award.

 

Eva Sangiorgi je spisateljica i filmska selektorka, živi i radi u Beču. Sarađivala je s različitim festivalima u Latinskoj Americi, a u Mexico Cityju je osnovala FICUNAM, festival na čijem je čelu bila do 2018. Bavila se i distribucijom filmova, a radila je i u filmskoj i televizijskoj produkciji. U Meksiku je pokrenula i koordinirala nekoliko publikacija o savremenoj kinematografiji za Nacionalno autonomno sveučilište u Meksiku (UNAM). Trenutno je umetnička direktorka Viennalea, Međunarodnog filmskog festivala u Beču.

  

Martin Schweughofer studirao je žurnalistiku i istoriju umetnosti na Univerzitetu u Beču. Radio je kao filmski kritičar i uredik za umetnost u različitim periodičnicima u Austriji do 1993. godine. Od 1993. je izvršni direktor u AFC – Austrian Films. Osnivač je i direktor Festivala austrijskog filma Diagonale. Jedan je od osnivača panevropske organizacije European Film Promotion (EFP) sa sedištem u Hamburgu, u kojoj je prvo obavljao funkciju potpredsednika, a od 2013. do 2019. bio je predsednik organizacije. Suosnivač je i dramski savetnik pozorišne trupe Theater im Kopf. Bio je član žirija na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, među kojima se izdvajaju Buenos Aires, Kopenhagen, Dubai, Sydney, Solun, Trst, Wroclav, Yerevan i Zagreb. Živi u Beču.

 

  foto Zoran Kompar

Нема коментара:

Постави коментар