понедељак, 26. јул 2021.

FILMOM "POD ZVEZDAMA PARIZA" ZAVRŠEN FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA NA KOSANČIĆEVOM VENCU



REDITELJ KLAUS DREKSEL U VIDEO SNIMKU PUBLICI  PORUČIO DA FILM PODSEĆA NA BAJKU, ALI DA JE ZAPRAVO SUROVI REALIZAM

 

BEOGRAĐANI U FRANCUSKOJ KINEMATOGRAFIJI UŽIVALI PET FESTIVALSKIH DANA NA TRI LOKACIJE




Premijerom drame "Pod zvezdama Pariza"reditelja Klausa Dreksela sa čuvenom Katrin Fro u glavnoj ulozi,  zvanično je završen Festival francuskog filma. Film je prethodno paralelno prikazan i u Kombank dvorani u nešto ranijem terminu.Pre početka projekcije, na obe lokacije, publici je pušteno video obraćanje reditelja  Klausa Dreksela koji je izrazio oduševljenje  
jer će njegov film zatvoriti festival:

"Film je inspirisan dokumentarnim filmom " Na kraju sveta", koji sam snimao od 2012. do 2013. godine i čija je glavna tema bio život beskućnika, te sam sa njima i boravio godinu dana. Nekoliko godina kasnije, na naše veliko iznenađenje kontaktirala nas je Katrin Fro, koja je i glavni akter u "Pod zvezama Pariza" , tako da smo uz njenu veliku pomoć, želeli da u filmu istaknemo ženski lik. Cilj nam je bio da film sa jedne strane podseća na bajku, a sa druge da oslikava surovi realizam", zaključio je Dreksel.


Pored čuvene Katrin Fro, uloge u ovom dirljivom, životnom filmu tumače i glumica i reditelj Dominik Fro (Dominique Frot ) i Mahmadi Iafa (Mahmadou Jaffa) poznat po aktuelnoj francuskoj seriji „Obećavam ti“.

Radnja filma prati Kristinu koja je beskućnica u Parizu. Jedne zimske noći zatiče Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka, koji jeca ispred svog skloništa. Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na emocionalno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

 


Podsetimo, u okviru pet festivalskih dana prikazano je 12 ostvarenja francuske kinematografije na tri lokacije : Kosančićevom vencu, Kombank dvorani i platformi MojOFF.

 

Sada već uveliko tradicionalnu fimsku smotru, u sredu 21. jula svečano je otvorio film FRANCUSKA, rediteljsko delo Bruna Dumona, sa glavnom akterkom i već ovenčanom Zlatnom palmom - glumicom Leom Sejdu, koju u oktobru več očekujemo u novom filmu FRANCUSKA DEPEŠA.



Omaž francuskom filmu u okviru festivala, VEĆ TREĆU GODINU, održava se u organizaciji Francuskog instituta, Kombank dvorane i MCF MegaCom Film-a.

 

Ovogodišnji partneri festivala su Ministartsvo kulture Republike Srbije, Opština Stari Grad. TV 5 Monde, Unifrance i MojOFF.

Нема коментара:

Постави коментар