понедељак, 19. јул 2021.

Nova prozna knjiga Srđana V. Tešina -Mokrinske hronike


 Nova prozna knjiga Srđana V. Tešina Mokrinske hronike upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.

Mokrinske hronike su povest o odrastanju i sazrevanju. Ova knjiga je priča o jednom dečaku, jednom mestu i jednoj generaciji u lomovima osamdesetih i dramama devedesetih. Smeštene u mesto Mokrin, ove hronike govore o jednoj generaciji u ukomešanom vremenu, pa će se otuda u njima prepoznati ljudi različitih iskustava i geografija.

Mokrinske hronike su pisane evokativno i pomalo nostalgično, britko i sažeto, iz najveće moguće blizine. Tešin pripoveda sigurno i pouzdano, s vrhunskim smislom za detalj i sa izrazitim umećem vođenja priče. Na taj način nastale se neodoljive hronike jednog doba, čas duhovite do neobuzdanog smeha, čas potresne do ivice plača.

„Nešto toliko zabavno, na mahove duhovito, na mahove tužno, nostalgično, s upitanošću o intimnoj istoriji i istini, s tako slikovito i konkretno ocrtanim portretisanjem, skoro nisam čitala. Žao mi je prosto što nije još duže! Taj lokalni kolorit, savršeno uhvaćen, nekako, baš je topla i zabavna, rekla bih memoarska proza, ali opet i okrenuta ka spoljašnjošti i drugima“, kaže književna kritičarka Jelena Marinkov.




„Živo, duhovito, iskreno, toplo, gorko-slatko. Likovi su mesnati, naracija uverljiva, poente izvrsne“,  smatra prevoditeljka Mila Gavrilović.

Književnica Ivana Rogar doživljava Mokrinske hronike kao priču „o probijanju jednog dječaka kroz djetinjstvo i adolescenciju“:

„Premda se obično kaže da je detinjstvo najlepše životno doba, Tešin ovdje uz dozu humora prikazuje i njegovu drugu stranu. Tu nije reč ni o kakvoj teškoj sudbini, nego o tome da i detinjstvo kao takvo sa sobom nosi svoje muke i tegobe koje itekako opterećuju njegove subjekte premda nam se s distance te muke mogu činiti smešnima.“

„Čovek ne mora biti iz Mokrina da bi čitao ovu prozu i da je osetio kao priču o sebi i svom vremenu“,  kaže glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

 Fotografija: Imre Szabó

 

Нема коментара:

Постави коментар