понедељак, 19. јул 2021.

Palić dan treći


Trećeg dana Festivala evropskog filma Palić, 19. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su Vitalij Akimov, reditelj filma Dečak”, Lajla Pakalnina, rediteljka filma U ogledalu”, i predstavnici mreže AFIFS: Ilija Tatić (Festival evropskog filma Palić), Srđan Savić (Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma “Filmski susreti” u Nišu), Sanja Conić (LIFFE Leskovac) Damjana Jovanović (Šumadijski internacionalni filmski festival, Kragujevac).
Vitalij Akimov govorio je o nastanku svog dokumentarnog filma, u kome prikazuje svoje porodicu u Arsenijevu, ruskom provincijskom gradu: 


Ovaj film me je zainteresovao jer je to bio način da razgovaram sa svojim ocem. Oni nije bio prisutan u mom životu kad sam bio mali. To je prosto bio razgovor posle 23 godine, i tada sam pomislio da bi to trebalo da bude zabeleženo kamerom. Onda sam intuitivno počeo da razmišljam gde ću naći svog glavnog junaka. Tada sam zapisao da je to vrsta filma o jednom dečaku koji nema oca. Kada sam počeo da radim sa svojim ocem, kod njega je živeo taj mali dečak, koji je u stvari postao glavni junak mog filma”.

O desetogodišnjem Stepanu, posinku njegovog brata i glavnom protagonisti filma, Vitalij Akimov je dodao: 


Čini mi se da dosta liči na mene. Okružen je teškom porodičnom situacijom, ali to njega ne dodiruje. On uspeva da na neki način bude srećan dečak. Zaista se nadam da će sačuvati tu svoju crtu karaktera, i smatram da moram da preuzmem odgovornost, i da mu pomognem u tome”.  
Lajla Pakalnina je svoj film U ogledalu” zasnovala na poznatoj bajci Snežana i sedam patuljaka”, koju je prevela u savremeni kontekst. O tome kako je došla na ideju za film, ona je rekla:


Prvo sam se zainteresovala za selfije, za sam format. Čak sam i pokrenula sopsveni fejsbuk nalog samo zbog filma. Morala sam da uvidim kako se ta komunikacija odvija. Selfi sam po sebi je veoma kul stvar. Komunicirate s drugima gledajući sebe, i to je zapravo ogledalo. Prvo nisam znala kako da istražim ovu temu, ali onda mi je odjednom sinulo - u Snežani” kraljica govori sa ogledalom, tako da je to zapravo selfi. Tako mi je došla ta bajka, ali to je i arhetip koji znaju svi u svetu. Odlučila sam da napravim film koji nije o kraljicama i princezama, već da imam krosfit, parkuriste, i da radim stvari koje su savremenije. Ali to je na neki način isto”.

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 20. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „ Prirodna svetlost” mađarskog reditelja Deneša Nađa, a u 23h Čuvar brata svojega” turskog reditelja Ferita Karahana. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Duga” crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića (17h), „Noćna smena” Reinisa Kalvinša iz Letonije (17:15) i „Časovi nemačkog” bugarskog reditelja Pavela G. Vesnakova u 19 časova.  

Foto: Igor Irge
 Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 19. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „ Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira, a u 23h Čisto ljudski” makedonskog reditelja Igora Ivanova, koji se prikazuje van konkurencije.Film Najgora osoba na svetu” beleži četiri godine života tridesetogodišnje Džuli koja plovi smutnim vodama svog ljubavnog života i bori se da pronađe svoj put, što je navodi da realnosagleda ko ona zapravo jesteFilm, nakon Reprise” i Oslo, 31. Avgusta”, zaokružuje Trirovu Oslo trilogiju. 


Ostvarenje Čisto ljudski” prikazuje šest karaktera u šest isprepletenih sekvenci. Ovo je dramska priča koja prikazuje očajne osobe koje pokušavaju da prežive, u potrazi za ljubavlju ili iskupljenjem.
U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će svetsku premijeru imati film Furija” Petra Ristovskog (17h), a u nastavku večeri će na repertoaru biti ostvarenja „Prolećna pesma” Natalije Avramović (17:30) i „Jaruga” Krasnahorkaija Balaža (19h).

Glavna protagonistkinja istoimenog filma, Furija, vraća se u prošlost, u futurističku, neosetljivu sredinu koja se ogrešila o nju kao devojčicu. U potrazi za svojim krvnicima, ona prekraja rupe u pamćenju i, kao produžena ruka Pravde, kažnjava odgovorne. U filmu „Prolećna pesma”, Petra, mlada samohrana majka, nakon razvoda i smrti oca, pokušava da se oslobodi i živi svoj život uprkos svima, tražeći onog pravog. U filmu Jaruga” mađarski akušer i uskoro otac Balint, mora se na Uskrs vratiti u svoje rodno selo u Maramurešu u Rumuniji i suočiti se sa sinom kojeg je napustio pre 17 godina.

U čast ovogodišnje dobitnice nagrade Underground spirit, rumunske producentkinje Ade Solomon, biće prikazan film Toni Erdman” rediteljke Maren Ade, svojevremeno kandidat za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja i petostruki laureat Evropskih filmskih nagrada 2016. godine. Projekcija je zakazana za 21 čas u bioskopu Abazija na Paliću.

Selekcija Slovenija u fokusu će od 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki film Bik” Bojana Labovića, nakon čega je na repertoaru dugometražno ostvarenje Ne zaboravi da dišeš” Martina Turka. U ovom filmu Klemenova svakodnevna rutina druženja sa voljenim bratom na teniskom terenu i kraj obližnje reke, prekida se iznenadnom i strasnom Petrovom ljubavnom vezom sa njegovom prelepom vršnjakinjom Sonjom, vezom koja u Klemenu pokreće bujicu sukobljenih emocija i bezobzirnih postupaka.
U okviru selekcije Novi mađarski film, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19h na programu je film Sedam malih slučajnosti” reditelja Petera Gotharda, koji u središtu radnje ima Gertrud, sredovečnu nastavnicu muzičkog zasićenu porodičnim životom sa mužem i sinom tinejdžerom. Njen život se preokreće kada sretne svoju bivšu učenicu, prelepu Alban.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Nova smena“ češkog reditelja Jindriha Andrša, o rudaru koji je nakon zatvaranja rudnika uglja u procesu prekvalifikacije za kompjuterskog programera. Na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox od 17h na repertoaru je  film „Ptice Amerike” francuskog reditelja Žaka Leja ,a od 18:25 “Metaplazma, slučaj ptica” Nemanje Babića. Projekcije 10 kratkih filmova iz selekcije Mladi duh Evrope počinju u 22h u bioskopu na Paliću.

Нема коментара:

Постави коментар