понедељак, 5. јул 2021.

DODELOM NAGRADA SVEČANO ZAVRŠEN IV RAVNO SELO MEĐUNARODNI FESTIVAL DEBITANTSKOG FILMA



Lili Horvat najbolja rediteljka debitantkinja

“Lihvar” najbolji film festivala

“Jedini izlaz” najbolji debitantski film po izboru publike


 

Progašenjem pobednika svečano završen IV Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog fima.  Stručni žiri u sastavu Svetozar Cvetković Cvele, Staša Koprivica i Vuk Ršumović dodelili su glavne nagrade za najboljeg reditelja debitanta i najbolji film festivala.

 

Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta festivala po izboru stručnog žirija osvojila je mađarska rediteljka Lili Horvat za film “Priprema za zajednički život na neodređeno vreme” uz novčanu nagradu u iznosu od 1.000EUR. Nagradu je uručila članica žirija glavnog takmičarskog programa Staša Koprivica uz obrazloženje: 


Za najbolju režiju ove godine nagrađuje se Lili Horvat, autorka neobičnog i uzbudljivog filma "Priprema za zajednički život na neodređeno vreme". Danas je izrazito teško snimiti film o ljubavi koji će biti svež, čini se kao da je sve već viđeno, ali rediteljka je uspela upravo to - da nam jedna intimna priča o zaljubljivanju i strahu od ljubavi bude zanimljiva i napeta kao da je u pitanju triler. Minucioznom vizuelnom naracijom, savršenim ritmom i dinamikom, suptilnom, ali snažnom glumačkom igrom, uz provejavanje mračnog humora, ovaj film nas podseća na to koliko čežnja može biti mučna, ali i koliko čini da se osećamo živim.”




 

Zlatni klip za najboljI film po izboru stručnog žirija u iznosu od  1.500 evra dobio je film “Lihvar” reditelja Nemanje Ćeranića. Nagradu je primio producent filma Nemanja Ćeranić, uz obrazloženje žirija: 


Film "Lihvar", po scenariju Strahinje Madžarevića, a u režiji Nemanje Ćeranića, jeste najbolji film ovogodišnje selekcije. "Lihvar" je promišljeno i precizno napisan, mudro i inovativno režiran, hrabro odigran spojivši pritom često nespojivo - glumu naturščika i profesionalnih glumaca na neprimetan, a za film dragocen način. Uprkos veoma skromnim produkcijskim mogućnostima, "Lihvar" nam smelo pruža slojevitu idejnu raskoš, i to u žanru atipičnom za srpsku kinematografiju. Ovaj film nije najbolji samo na ovom festivalu, u srbiji, on je sasvim sigurno bolji i od mnogih u svetu, što će nam vreme i pokazati.”




 

Zlatni klip za najbolji debitantski film po izboru publike u iznosu od 500 evra, po izboru žirija u sastavu Maja Maraš, predsednica Organizacionog odbora Ravnog Sela, Tijana Aleksić, zamenica Predsednika Opštine Vrbas i Marija Bognar, bibliotekarka dodelili su nagradu filmu “Jedini izlaz” koju je primio producentu filma Marko Stanković. Obrazloženje žirija: 


“Ovo je film koji donosi mnogo uzbuđenja, ali i mnogo pitanja. Prateći misteriju jednog nerazrešenog zločina i patnju kroz koju glavna junakinja mora da prođe da bi tu misteriju rešila, mi kao publika prinuđeni smo da razmislimo i o mnogim problemima društva u kom živimo, pritom sve vreme uživajući u jedinstvenoj igri naših sjajnih glumaca i uzbudljivim obrtima. Ovo je film koji se gleda bez daha, pa nismo imali nikakvu dilemu kome sleduje naša nagrada.”




 

Zlatni klip za najbolji dokumentarni film 500 evra dodelio je jednočlani žiri kojim je predsedavao profesor Dejan Petrović dobitnici Maji Novaković za film “A sad se spušta veče”, naglasivši da je ovo je 41. nagrada ovog filma do sada uz obrazloženje:  


A kada pogledate film, u kome glavna junakinja razgovara sa prirodom, tada ostanete bez reči i prepustite se živopisnim slikama koje svedoče o neraskidivoj vezi čoveka sa prirodom.  Prikazujući svakodnevicu svojih baka, koje žive izolovano u brdima istočne bosne, rediteljka nam poetikom minimalizma, koristeći sjajne metafore, ukazuje na prolaznost života. Sve je pojednostavljeno, baš kao i životi junakinja. pojednostavljeno, ali ne površno. naprotiv, ovo je duboko promišljen, unapred precizno osmišljen film  koji nas emotivno dotiče i pokreće na razmišljanje.”

 

Specijalnu nagradu u kategoriji “Kratkih 100 minuta” dobio je poljski film “Tell me more” Martine Pesiko, uz obrazloženje: 


Nežnost,  toplinu,  iskrenost, osećao sam sve vreme tokom gledanja filma. Izuzetnu prisnost sa junakinjama filma i njihov bol, takođe sam osetio. U dodiru i zagrljaju osetio sam ljubav, a u njihovim očima neverovatnu čežnju za razmenom reči, potrebu da jedna drugoj kažu reč više.“




 

Plaketa Prvi metar za najbolji omladinski film u iznosu od 300 evra Nevena Matović, žiri u kategoriji studentskog filma dodelila je filmu “Sve je dobro” Ružice Anje Tadić uz obrazloženje: 


Glavna nagrada pripada filmu Sve je dobro Ružice Anje Tadić zbog preciznog rediteljskog postupka u radu sa protagonistkinjom koja nas vodi kroz svoja raspoloženja. Film je zaslužio nagradu i zbog toga što njegovu produkciju potpisuje čak sedam regionalnih producenata. Takvi projekti će, nadam se, sve češće moći da se vide na RSFF.”

 

U studentskoj kategoriji  dodeljeno je i Specijalno priznanje filmu “Tišina” Batuhana Ibrahima uz obrazloženje žirija: 


“Moja je odluka da specijalno priznanje u okviru selekcije studentskih filmova iz mnogo specijalnih razloga dobije film Tišina Batuhana Ibrahima, film koji smo –reći će neko- gledali milion puta, o toj temi/ temama diskutujemo i polemišemo, a ona opstaje snažnija i jača nego ikad. Na našu žalost. U vremenima kada su nam sa svih strana napadnuta dečija, ljudska, radna, rodna i ženska prava, treba specijalno da se potrudimo da ubuduće takve slike gledamo samo na filmu.”

 

Specijalno priznanje za đački film snimljen u Ravnom Selu i poziv da budu gosti petog jubilarnog izdanja festivala dodelila je predsednica žirija Maja Maraš i uručila nagradu Dunji Lukić, Emiliji Bojković i Mihajlu Nikoliću za film “Nada”. Obrazloženje žirija: 


“Ova kratka poema o šansama i mogućnostima, o nadanjima i ispunjenju istih, o veri u sebe i veri drugih u tebe, koja je, ponekad, čak i više potrebna u ovom surovom svetu punom nežnih umetničkih duša, koje pokleknu pod pritiscima života i neostvare svoje potencijale. one, kojima treba i moraju imati podrsku, o njima i za njih je ovaj najkonzistentiji i najkompletniji medju filmovima iz filmske radionice festivala, kako idejno, tako i poetski, u svom iskrenom i doziranom sentimentalizmu, ali i ljubavi prema autsajderima.

 

Lazar Ristovski, osnivač festivala najavio je početak gradnje novog Doma kulture koja će početi već sutradan i najavio: 


“Srećan sam što je uspešno završeno četvrto izdanje festivala. Sledeće godine imaćemo festival u ovom istom terminu i pod vedrim nebom i u novom Domu kulture. Hvala svima vama u Ravnom Selu zbog kojih smo napravili ovaj festival i saradnicima na organizaciji festivala.”

 

Kao film zatvaranja ovogodišnjeg festivala prikazan je upravo najbolji film po izboru publike “Jedini izlaz” reditelja Darka Nikolića.

 

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

 

Fotografije: Vidoje Vujatović.

 

Нема коментара:

Постави коментар